Dette er min absolutt favoritt vegetar gryte. Den er enkel å lage, har masse gode smaker, kan varieres i det uendelige og er en vegetar rett rik på proteiner som passer utmerket på en kjøttfri dag!
Denne gryten er en stor favoritt på yoga og matturene i marka jeg arrangerer i samarbeid med DNT.
Vegetar curry gryte
Ingredienser (2 personer, doble oppskriften for flere)
√ 1 boks økologisk 100% naturlig kokosmelk go tan naturlig kremet kokosmelk anbefales
√ 1 boks økologisk tomatsaus (Mutti er også et godt alternativ)
√ 3 dl vann
Krydder:
√ gurkemeie, curry, Thai mix fra Helios (eventuelt også paprika, cayennepepper og ingefær)
√ himalayasalt og nykvernet pepper
√ 2 ts green Currypaste
√ 1 liten chili
√ 2 sjalottløk
√ 1 purre
√ 1/2 fennikel
√ 1 liten pepperrot og eller sellerirot
√ 1 stor søtpotet
√ 1 boks grønne linser eller røde linser
√ 1 boks kikerter
√ 1 pose grønnkål
√ Varier også med ulike grønnsaker i gryten (feks brokkoli, gulbeter, )
Topping
√ friske urter– velg din favoritt- persille, oregano, timian, estragon eller koriander
Slik gjør du:
vegetar curry gryte
- Start med å frese finhakket chili, løk, purre, pepperrot og fennikel i litt kaldpresset rapsolje, kokosolje eller ghee (klarnet smør) i en gryte sammen med himalaysalt og pepper. En le creuset gryte er ideelt å bruke.
- Tilsett søtpotet, og eventuelt andre grønnsaker du vil ha i gryten og la alt surre rundt noen minutter.
- Tilsett tomatsaus, kokosmelken og vann (fylle opp tomatsausboksen med vann og hell rett oppi).
- Tilsett krydder. Gurkemeie, curry, garam masala, (eventuelt litt paprika, cayennepepper og ingefær), Ca 1 ts av hver (kvart ts av ingefær og cayennepepper). Tilsett også litt currypaste for å få mer markant currysmak i gryten. Smak deg frem til du får den styrken du ønsker. Om det blir for sterkt så kan du tilsette litt lime og eventuelt litt honning.
- La alt småkoke på lav temperatur i 10-15 min til søtpotetene er møre.
- Tilslutt tilsettes linser og kikerter (husk å skylle dem godt først). Belgvekster trenger ikke lang koketid, de trenger kun å varmes opp. Du kan også tilsette litt friske krydderurter på slutten av koketiden.
- Når gryten er klar for servering topp med nykvernet pepper og friske krydderurter. Det er også veldig godt å toppe med noen biter av hvit geitemelk ost eller mozarella ost som smelter inn i gryten. Eller en vegansk ost.
- NYT! Friskt vann tilsatt sitron, appelsin eller agurk smaker godt til gryten.
#currygryte #vegetar #vegansk #kjøttfridag
Oppskriften er inspirert etter 1 måneds opphold i eksotiske India (Risikesh og Goa)
- Les også: Krydderurter
- Les også: Kjøttfri dag?