You are currently viewing Vårens kjøkkenhage

Vårens kjøkkenhage

hvitveisgulveis

Våren har kommet og det er tiden for å finne mye godt og sunt i naturen.

Ta på deg joggeskoene, gå ut i naturen å høst brennesle og skvallerkål nå som den er på sitt beste.

Skvallerkål

Skvalderkål

Skvallerkål er rik på flavionoider og C vitamin. Skvallerkål bør plukkes når bladene er unge, og du bruker skudd og blader omtrent som spinat.  De små skuddene er best. Senere blir den litt besk i smaken.

Skvallerkål er beroligende, antirevmatisk, urindrivende, betennelseshemmende, mildt krampeløsende, kløestillende, antibakteriell og sårhelende.

Skvallerkål passer i gryter, supper, stuinger og forskjellige ovnsretter- gjerne sammen med brennesle. Den kan stekes, smørdampes eller lages som en pesto. Prøv også å marinere den litt i olivenolje og hvitløk eller bruk den i salat. Nyplukkete friske unge skvallerkålblader er best å bruke i salat og smaker veldig godt – sammen med en annen type salat eller for seg selv- med en god kaldpresset olivenolje.

vårgryte
Ta en tur i naturen og plukk med deg Skvallerkål. Lag en gryte med rotgrønnsaker, linser, en god kraft, friske urter og Skvallerkål.

 

Brennesle

brennesle2

Brennesle er en styrkende og rensende urt- inneholder spesielt mye jern, vitamin C og klorofyll. Naturen er full av den og er på sitt beste på våren med de nye små skuddene.

Brennesle inneholder: aminer (acetylkolin, betain, kolin, lecithin, histamin, serotonin), flavonoider (isorhamnetin, kaempferol, quercetin), lignaner, opp til 20 % mineraler (bl.a. kalsium, kalium, jern og silisium), vitaminene A, B2, C og K1.

Brennesle stimulerer dannelse av røde blodlegemer og virker betennelseshemmende, immunstyrkende, avgiftene og utrensende. Den renser nyrene, senker blodsukkeret, stimulerer hårvekst og mye mer. Helseplager det hjelper mot: diabetes, urinveisplager, revmatiske lidelser, allergi, astma,  hudplager og leddbetennelser.

Brennesle som styrkemiddel

brennesle

Brennesle er en urt med kraftige blodrensende egenskaper. Den driver gifter ut av kroppen gjennom å løse opp slaggproduktene fra stoffskiftet, og samtidig stimulerer den nyrene til å øke urinutskillelsen. Histamin er et aktivt stoff i brennesle som er ansvarlig for den anti-allergi virkning. Brennesle inneholder mye jern og er en vanndrivende urt. Tradisjonelt har brennsle vært brukt som styrkemiddel om våren for å øke energien og næringsomsetningen.

Brennesle kan enten tørkes (ikke over 42 grader, da tapes næringstoffene) eller forvelles og fryses for bruk i f.eks. suppe og gryter. Tørket er den fin til te.

En kopp brennesle-te kan lindre urinveisplager ved å stimulere nyrene til å skille ut væske.

Vårtegn

God vår!

Kilder: www.rolv.no, www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/skvallerkålwww.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/brennesle