You are currently viewing Urter for hverdagsplager

Urter for hverdagsplager

Urtete

Det finnes et utallig utvalg av urter med medisinske egenskaper som inneholder stoffer som stimulerer immunforsvaret,  og har lindrende effekt på smerte og ubehag i kroppen. I kinesisk medisin og indisk ayurveda, brukes det ofte urter til å kurere ulike helseplager og sykdommer.

Friske urter gir først og fremst mye smak i matretter og tedrikker- og har samtidig helsebringende effekter. Tørket urter (som krydder eller te) gir også selvsagt smak og helseeffekt, men kan ikke helt sammenlignes med friske urter!

urter timian

Her er et lite utvalg av medisinske urter som kan hjelpe mot hverdagslige helseplager. Alt fra fordøyelsesproblemer, smerter og søvnvansker. Urter kan lindre forkjølelse og allergi. Urter er «naturens medisinskap» som med fordel kan erstatte smertestillende tabletter og søvnmedisin. Dette er et kort utdrag av noen anerkjente urter som har dokumenterte helseeffekter.

Medisinske urter mot hverdagsplager

PEPPERMYNTE

Pepperminte

Peppermynte inneholder en eterisk olje der carvon er hovedingrediens, i tillegg til Flavonoid og Vitamin C. Den eteriske oljen virker bl.a. avkjølende, oppfriskende, og beroligende. Peppermynte urten er fordøyelsesfremmende, stimulerende, magestyrkende, kvalmedempende, tarmgassdempende og smertelindrende.

Lag myntete med å trekke bladene i varmt vann (ca 80 grader) i 5-7 min. Friske mynteblader er tilgjengelig i de fleste supermarked og grønnsaksforhandlere. Tørket peppermynte i løsvekt og som teposer kan også benyttes.

En kopp myntete etter et stort måltid hjelper fordøyelsen og er samtidig forfriskende.

peppermintete

JAPANSK PEPPERMYNTE

japnsk pepperminte olje

Japans peppermynte er en eterisk olje som er utvinnet fra peppermynteurten og er veldig fin å bruke ved hodepine, forkjølelse og smerter generelt.

Oljens egenskaper: Smertestillende, betennelseshemmende, krampeløsende, oppkvikkende, antiseptisk, febernedsettende, lindrer kvalme og forkjølelse, lindrer hodepine og migrene.

Dosering:

  • Hodepine: Smør 1 dråpe olje på nakken, i tinningene og på pannen. Hvil!
  • Revmatiske smerter: Ved isjias og revmatiske smerter kan området masseres med noen dråper olje. Hold området varmt, f.eks. med et ullteppe.
  • Forkjølelse: 1-2 dråper i en kopp varmt vann, lukk øynene mens du inhalerer dampen. Smør litt olje rundt nesen og i tinningen.
  • Kvalme: Innta 1 dråpe olje i litt vann annenhver time.
  • Insektstikk: For å forebygge mot stikk kan du smøre deg inn med oljen. Er du allerede blitt stukket vil oljen virke kjølende og dempe kløen.

KAMILLE

kamilleblomstUrtete

Kamilleblomst er en allsidig urt som både har lindrende, beroligende og betennelsesdempende effekt. Kamille påvirker nervesystemet og roer ned kropp og sinn. Kamille te er også gunstig for fordøyelsesbesvær, og er fin å drikke etter et måltid.

En kopp kamillete før sengetid har en beroligende effekt på kroppen og kan bedre søvnen.

SITRONMELISSE

sitronmelisse

Sitronmelisse har mange helsebringende effekter, spesielt på nervesystemet. Urten er krampeløsende, avslappende og smertelindrende. Sitronmelisse kan hjelpe mot menstruasjonssmerter/magesmerter og lindre hodepine. Bekjemper virus, stress, uro og søvnløshet. Sitronmelisse har en oppløftende og beroligende effekt på humøret og lindrer nervøsitet.

Frisk sitronmelisse urt er tilgjengelig i de fleste supermarked. Sitronmelisse kan også brukes i matlaging, i pesto, salater og wok/gryter. Den medisinske effekten forsterkes ved å trekke sitronmelisse som te. Lag te med å trekke bladene i varmt vann (ca 80 grader) i 5-7 min. Eller bruk tørket sitronmelisse som kan kjøpes som løsvekt eller som teposer.

En kopp sitronmelissete kan lindre hodepine, smerter eller uro i kroppen. Drikkes gjerne på  kvelden før sengetid, for å slappe av i kroppen og fremme søvn.

BRENNESLE

brennesle2

Brennesle er en styrkende og rensende urt. Brennesle er effektiv mot hoste, astma og allergier. Histamin er et aktivt stoff i brennesle som er ansvarlig for den anti-allergi virkning. Brennesle inneholder mye jern og er en vanndrivende urt.

En kopp brennesle-te kan lindre urinveisplager ved å stimulere nyrene til å skille ut væske.

 

Det er en stor helsegevinsten å drikke urtete daglig. Varier med ulike friske urter og velg urtete av god kvalitet! Fairtrade og økologisk te har et kvalitetsstempel. Bruk gjerne lime, sitron eller honning for å heve smaken.

urter og lime

For mer info se Norges største nettside om urter : www.rolv.no

  • Les også: Kryddeurter til matlaging og te
  • Les også: Te– grønn, hvit og sort-samme teblad.

NATUREN VET BEST

[box] Kilder: Det store urte leksikon, www.rolv.no[/box]