You are currently viewing Turmat- som gir ENERGI

Turmat- som gir ENERGI

turmat

Mat smaker veldig godt ute i naturen

Her får du noen smakfulle og sunne forslag til turmat:

egg

Egg

Egg er supermat og perfekt turmat. Egg inneholder 13 % proteiner (alle essensielle aminosyrer), sunt fett og vitamin A, D, E og B-12.

Kjøp økologiske egg fra frittgående høner som spiser gress og naturlig mat!

Kok noen egg og ta med i tursekken. Eller lag en ekstra stor omelett til frokost og ta med det som ble til overs. Sammen med grovt brød eller knekkebrød basert på frø og nøtter gir det masse energi og er mettende.

 

 

avokado

Avokado

Avokado er en frukt som er ekstremt næringsrik. Den inneholder 85 % sunt enumettet fett, kostfiber, antioksidant vitamin C og E og karotener (som sitter i det mørke laget mot skallet). Avokado øker opptaket av fettløselige fytokjemikalier. Så det passer godt sammen med salat og spesielt tomat som inneholder lykopen.

Ta med deg hele avokadoen på tur i tillegg til en turkniv og en t-skje. Sammen med en boks med cherry tomater og rugbrød/knekkebrød er dette enkelt og energirik turmat.

Potetlefse med spelt

Det tar ikke lange tiden å fylle noen lefser, rulle sammen og legge dem i folie og nede i tursekken.

Lefsene kan smøres med snøfrisk/philiadelfiaost, avokado eller pesto.

Alternativ fyll er røkelaks, parmaskinke eller kylling/kalkun pålegg.

Toppes med spinatblader, grønnkål, ruccola, friske krydderurter og det du liker av grønt.

Buer lefser lager kvalitetslefser med mandelpoteter og speltmel:
www.buer-mandelpotetlefser
www.buer-as.no/lomper-med-spelt

Røkelaks

Røkelaks er proteinrikt og inneholder flerumettet fett rik på omega 3.

En pakke røkelaks er lett å ta med i tursekken og smaker veldig godt sammen med avokado på knekkebrød. Superkombinasjon som gir masse næring og energi.

God dressing til røkelaks: Røros økologisk rømme, Dijonsennep, dill og sort pepper. Rør sammen og smak deg frem til ønsket smak.

Tunfisk

Tunfisk inneholder over 24 gram protein pr 100 gram. Enkelt å ta med på tur. Tilsett urtesalt og sitron. Avokado smaker godt ved siden av tunfisk.

turmat

 

Knekkebrød

Knekkebrød kommer i mange varianter og er enkelt å lage hjemme. Det finnes utallige oppskrifter på nett med ulike varianter av frø, nøtter og grovt mel. Her er enoppskrift. Knekkebrød kan oppbevares i tett boks i ukevis.

Knekkebrød basert på frø og nøtter gir både proteiner, sunt fett og langsomme karbohydrater. Mettende og energigivende!

Sigdal bakeri har godt utvalg av sunne knekkebrød som selges på de fleste supermarked: www.sigdalbakeri.no

Innpakking av turmat

Bee’s wrap er genialt å pakke inn turmaten i. Bee’s wrap er laget av bivoks og er helt uten kjemikaler. Det er et økologisk og miljøvennlig alternativ til plast og matpapir.

beeswrapBee's wrap

Drikke

termos

Det er viktig å fylle på med drikke på tur slik at du yter mer!

Ha alltid med en flaske med vann på tur. CamelBak fåes kjøpt i 0,5 l, 0,75l og 1 liters flaske og er praktisk å ha med.Vann med sitron eller lime er basedannende i kroppen og gir god pH verdi i kroppen. I tillegg så smaker det godt!

Varm drikke er godt- spesielt på vinterstid. Fyll opp termosen med en god te og tilsett litt flytende honning om du trenger litt ekstra energi. Grønn te øker energiomsetningen og forbrenningen  i kroppen! 

Om sommeren er det forfriskende med smoothie. Pass på å velge en 100 % naturlig variant med mye bær som er full av antioksidaner og vitaminer.

Tur snacks

Mørk sjokolade (minimum 70 % kakao). Perfekt tur snacks som gir energi og stimulerer hormonet serotonin som er vårt lykke hormon

Høyt innhold av kakao i sjokolade  inneholder aktive plantestoffer, og er rik på antioksidanter og mineraler (spesielt mye magnesium som er muskelavslappende).

«Theobroma cacao» heter kakaotreet på latins og  betyr «mat for gudene».

Nøtter

Rå ubehandlet nøtter gir masse energi på tur! Det finnes mange varianter å velge mellom.  Mandler, cashew, valnøtter, paranøtter og hasselnøtter er full av proteiner, sunt fett og fiber.

Tørket frukt

Tørket frukt smaker godt sammen med nøtteblandingen og inneholder naturlig sukker som gir energi. Aprikos, fiken og dadler er gode alternativene til tørket frukt som smaker godt på tur.

Hver oppmerksom på å kjøpe naturlig tørket frukt som ikke er bearbeidet eller tilsatt sukker eller annen søtning. Tørket frukt er søtt nok i seg selv!

 

Velg riktig mat og drikke som gir påfyll av næring og energi når du er aktiv og er ute på tur. Du restituerer deg også mye bedre i etterkant når du spiser godt underveis.

GOD TUR !