Tryptofan er en essensiell aminosyre (som kroppen ikke produserer selv). Det som er spesielt med tryptofan er at den omdannes rask i kroppen til serotonin gjennom enzymatiske reaksjoner (fordøyelsen). Serotonin er vårt lykke & velværshormon og har stor betydning for hvordan vi føler oss. Tryptofan er også viktig i forhold til god søvnkvalitet fordi den påvirker melatoninproduksjon.
Kroppen vår trenger ca 4-5 mg tryptofan per kilo kroppsvekt per dag. Ved en kroppsvekt på 60 kg betyr dette til en daglig dose på ca 300 mg tryptofan.
Ost, nøtter, frø og kjøtt er gode kilder på tryptofan. 50 gram av hver av disse matvarene tilsvarer ca 300 mg av tryptofan.
Tryptofanrik mat:
- Kjøtt– spesielt kalkun og lammekjøtt
- Fisk og skalldyr – spesielt torsk, laks, tunfisk og krabbe
- ost og yougert- spesielt mozarella og parmesan
- belgvekster les mer her
- soya
- egg (230 mg tryptofan per 100 g. 1 egg veier ca 63 gram)
- havre og bokhvete (190 mg per 100 g)
- frø og nøtter
- spirulina (alger generelt)
Kalkun inneholder mye tryptofan! Samt oster som parmesan og sjømat- spesielt tunfisk og krabbe.
KILDER:
Berit Nordstrand – Boken Tarmens helse
www.myfooddata.com/articles/high-tryptophan-foods.php
www.nutritiondata.self.com/foods-000079000000000000000.html
www.aminosyrer.org/l-tryptofan/