You are currently viewing Tryptofanrik mat- viktig for serotonin & melatonin produksjon

Tryptofanrik mat- viktig for serotonin & melatonin produksjon

Tryptofan er en essensiell aminosyre (som kroppen ikke produserer selv). Det som er spesielt med tryptofan er at den omdannes rask i kroppen til serotonin gjennom enzymatiske reaksjoner (fordøyelsen). Serotonin er vårt lykke & velværshormon og har stor betydning for hvordan vi føler oss. Tryptofan er også viktig i forhold til god søvnkvalitet fordi den påvirker melatoninproduksjon.

Tarmhelsen har stor betydning for å holde produkjsonen av tryptofan oppe. Det er økosystemet i tarmen som påvirker hvorvidt tryptofan blir brutt ned eller gjort tilgjengelig i kroppen og hjernen. Lite tryptofan er fobundet med depresjon og søvnproblemer. – fra boken Tarmens helse ved Berit Nordstrand 

Kroppen vår trenger ca  4-5 mg tryptofan per kilo kroppsvekt per dag. Ved en kroppsvekt på 60 kg betyr dette til en daglig dose på ca 300 mg tryptofan.

Ost, nøtter, frø og kjøtt er gode kilder på tryptofan. 50 gram av hver av disse matvarene tilsvarer ca 300 mg av tryptofan.

Tryptofanrik mat:

  • Kjøtt spesielt kalkun og lammekjøtt
  • Fisk og skalldyr – spesielt torsk, laks, tunfisk og krabbe
  • ost og yougert- spesielt mozarella og parmesan
  • belgvekster les mer her
  • soya
  • egg  (230 mg tryptofan per 100 g. 1 egg veier ca 63 gram)
  • havre og bokhvete (190 mg per 100 g)
  • frø og nøtter
  • spirulina (alger generelt)
Tryptofan er en aminosyre som kroppen ikke kan lage selv, men som er påkrevet som byggekloss når hjernecellene skal produsere lykkekjemi. Tryptofan er byggekloss for både lykkehormonet serotonin og søvnhormonet melatonin. Aminosyren tryptofan omdannes raskt i kroppen til serotonin. Serotonin er signalstoff som produseres i hjernestammen og tarmsystemet, og er essensielt i forhold til hjernens interne kommunikasjonssystem. Serotonin har stor betydning for humør og velvære. Vårt lykkehormon!

Kalkun inneholder mye tryptofan! Samt oster som parmesan og sjømat- spesielt tunfisk og krabbe.

KILDER:
Berit Nordstrand – Boken Tarmens helse
www.myfooddata.com/articles/high-tryptophan-foods.php
www.nutritiondata.self.com/foods-000079000000000000000.html
www.aminosyrer.org/l-tryptofan/