Tid for oljeskift ?
Du fyller riktig olje på bilen din, gjør du det samme til kroppen din?
Å velge riktig olje i kostholdet er viktig for optimal helse. Alle cellemembranene i kroppen er bygd opp av fett og hjernen vår bruker fett som energi. Så valg av fett er ikke, ett fett! Det kan være lett å miste oversikt over hvilke oljer som er et godt valg i det store utvalget som finnes.
En tommelfinger regel er å unngå raffinerte oljer! Velg kaldpresset naturlige oljer. De har alle de næringsrike fettstoffene og antioksidantene beholdt i naturlig form.
Mange planteoljer i butikken er raffinert/bearbeidet og bør unngås. De er ikke lenger naturlige, fordi oljen raffineres med høy varme og derfor blir til transfett. Eks. på oljer som raffineres er: Solsikkeolje, soyaolje, oliven og rapsolje. Planteoljer raffiners av ulike grunner. En grunn er fordi det er økonomisk fordi holdbarheten på oljen blir lang. En annen grunn er at planteoljen tåler høy temperatur etter raffinering. Ved frityrsteking er det fordel å bruke en olje som tåler høy temperatur som kokosolje. Frityrsteking er ikke det beste for helsen, og i den daglige matlagingen er det heller ikke behov for å steke maten på veldige høy temperatur.
Raw food og slow food har blitt en trend, nettopp for å bevare- vitaminer, enzymer og antioksidanter- i maten vi spiser.
Ved steking bruk lav temperatur, helst under 180 grader og med fordel 150 grader. Da vil kaldpresset urrafinerte oljer opprettholde fettsyren stabil og beholde næringen.
Her er en oversikt over sunne oljer som bør inngå i kostholdet:
Rapsolje
Raps tilhører kålslekten og er en del av korsblomstfamilie. I Norge dyrkers det mye raps. Rapsolje er gul, med nøytral smak og lukt. Kaldpresset uraffinert rapsolje inneholder ca 60 g énumettede- og 40 g flerumettede fettsyrer og 6 g mettet fett pr 100. Rapsolje er en sunn olje med naturlig vitamin E, som er en antioksidant som beskyttet fettet mot harskning.
Kaldpresset rapsolje kan brukes til baking og steking, men pass på at temperaturen ikke blir for høy. Oljen holder seg stabil ved steking under 180 grader. Oljen oppbevares kjølig etter åpning.
Ved høy oppvarming har kaldpresset planteoljer lett for å oksidere. Blir de brent, kan de også utskille stoffer som på sikt kan være kreftfremkallende. Bruk ghee (klarnet smør) eller kokosolje ved steking ved høy varme.
Olivenolje
Olivenolje er en vegetabilsk fruktolje av oliven, som er en tradisjonell tresort i middelhavslandene. Olivenolje har et høyt innhold av enumettet fett (77 %), 9 % flerumettet fett og 14 % mettet fett, polyfenoler og antioksidanter. Kaldpresset og uraffinert Extra virgin olivenolje er ypperlig til salater og dressinger. Olivenolje kan brukes til baking og steking, men pass på at temperaturen ikke blir for høy. Hold temperaturen under 150 grader. Oljen oppbevares best i romtempratur 14–18 °C, uten overeksponering av lys og fukt.
Middelshavskostholdet består av mye enumettet fett hvor olivenolje er en stor og viktig kilde. Spania, Frankrike, Italia og Hellas er landene hvor det blir dyrket oliven og produsert olivenolje. Middelshavskostholdet har vist seg å være gunstig i forhold til overvekt og hjerte og kar sykdommer. Polyfenoler i olivenolje tilfører kroppen antioksidanter som beskytter oss mot oksidativt stress og styrker immunforsvaret.
De som virkelig kjenner til hvordan olivenolje dyrkes, høstes og presses sier at en olivenoljeflaske under kr 100,- kan ikke være produsert på en kvalitetmessig måte som sikrer at olivenoljen inneholder alle de aktive og næringsrike dråpene den bør. Så invister i en god olivenolje når du kan. Bruk den på salater og dressinger slik at du ikke varmebehandler bort næringstoffene.
Kokosolje
Kokosolje utvinnes av fruktkjøttet i kokosnøtten. Oljen inneholder 92 % mettet fett, hvor størsteparten er mellomlange fettsyrer, som kroppen ikke lagrer, men absorberes lett i cellene og frigjør som energi. Kaldpresset extra virgin kokosolje inneholder 50 % laurinsyre, som stimulerer immunforsvaret og kan ta knekken på virus, sopp og bakterier. Oljen inneholder også energi fettsyren MCT. Kokosolje stabiliserer blodsukkeret og bidrar til opptak av fettløselige vitaminer i måltider.
Kokosolje er en anvendig olje å bruke til matlaging. Det er en stabil fettsyre som tåler høy varme. Egner seg godt både til baking og steking. Kokosolje kan brukes både invortes og utvordes og brukes mye i hudprodukter. Les mer her om kokosolje.
Hampolje
Kaldpresset og uraffinnert hampfrøolje er en nøttaktig olje med perfekt balanse av essensielle fettsyrer. Oljen har en ideell sammensetning av omega 3, 6 og 9. Rik på fettsyren omega 3 og GLA. Passer godt i salater, dressinger og smoothies. Oljen må ikke varmes!
Linfrøolje
Kaldpresset og uraffinert linfrøolje er meget rik på umettet fettsyren omega 3 og er godt for hjerte og ledd. Passer godt i salater, dressinger og smoothies. Oljen må ikke varmes!
Tips!
Ha alltid olje på salater og grønnsaker for opptak av fettløselige vitaminer!
Viktig å tenke på med fett
Sunne fettsyrer fra naturlige, ubearbeidede fetttyper som smør, avokado, nøtter, fiskeolje, kaldpresset extra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje og virgin kokosolje er gode fetttyper som ikke har noen påvirkning på blodsukkeret og som er en viktig kilde til energi.
Du trenger fett for å leve, både umettet og mettet fett. Kroppen bruker fettsyrer som byggeklosser til en rekke prosesser. Kroppen bruker fett når den vedlikeholder og bygger nye cellemembraner og hjernen trenger fett for å bygge nye koplinger, gi god sinnsstemning og lagre minner. Både umettet og mettet fett sikrer en velfungerende cellemembran, sterk psyke og hukommelse. Videre trenger den fett for å opprettholde produksjonen av kjønnshormoner, vitamin D og omega fettsyrer har stressdempende effekt på kropp og gir en klartenkt hjerne.
- Les også: Omega fettsyre
Kilder: www.soma.no, www.helios.no, Tunsberg medisinske skole