Tid for oljeskift ?
Du fyller riktig olje på bilen din, gjør du det samme til kroppen din?
Å velge riktig olje i kostholdet er essensielt for optimal helse. Alle cellemembranene i kroppen er bygd opp av fett og hjernen vår bruker fett som energi. Så valg av fett er ikke, ett fett! Det kan være lett å miste oversikt over hvilke oljer som er et godt valg i det store utvalget som finnes.
En tommelfinger regel er å unngå raffinerte oljer! Velg kaldpresset naturlige oljer. De har alle de næringsrike fettstoffene og antioksidantene beholdt i naturlig form.
Mange planteoljer i butikken er raffinert/bearbeidet og bør unngås. De er ikke lenger naturlige, fordi oljen raffineres med høy varme, derfor endrer den struktur og blir til transfett. Eks. på oljer som raffineres er: Solsikkeolje, soyaolje, oliven og rapsolje. Planteoljer raffineres av ulike grunner. En grunn er fordi det er økonomisk fordi holdbarheten på oljen blir lang. En annen grunn er at planteoljen tåler høy temperatur etter raffinering. Ved frityrsteking er det fordel å bruke en olje som tåler høy temperatur som kokosolje. Frityrsteking er ikke det beste for helsen, og i den daglige matlagingen er det heller ikke behov for å steke maten på veldige høy temperatur.
Raw food og slow food har blitt en trend, nettopp for å bevare- vitaminer, enzymer og antioksidanter- i maten vi spiser.
Ved steking bruk lav temperatur, helst under 180 grader og med fordel 150 grader. Da vil kaldpresset uraffinerte oljer opprettholde stabil fettsyren og beholde den gode næringen.
Her er en oversikt over sunne oljer som bør inngå i kostholdet:
Rapsolje
Raps tilhører kålslekten og er en del av korsblomstfamilie. I Norge dyrkers det mye raps. Rapsolje er gul, med nøytral smak og lukt. Kaldpresset uraffinert rapsolje inneholder ca 60 g énumettede- og 40 g flerumettede fettsyrer og 6 g mettet fett pr 100. Rapsolje er olje som inneholder en god del omega 3 og naturlig vitamin E, som er en antioksidant som beskyttet fettet mot harskning.
Kaldpresset rapsolje kan brukes til baking og steking, men pass på at temperaturen ikke blir for høy. Oljen holder seg stabil ved steking under 180 grader. Oljen oppbevares kjølig etter åpning.
Ved høy oppvarming har kaldpresset planteoljer lett for å oksidere. Blir de brent, kan de også utskille stoffer som på sikt kan være kreftfremkallende. Bruk ghee (klarnet smør) eller kokosolje ved steking ved høy varme.
Olivenolje
Olivenolje er en vegetabilsk fruktolje , som kommer fra tradisjonell oliven tresort i middelhavslandene. Olivenolje har et høyt innhold av enumettet fett (77 %), 9 % flerumettet fett (omega 3) og 14 % mettet fett, polyfenoler og antioksidanter. Polyfenoler i olivenolje tilfører kroppen antioksidanter som beskytter oss mot oksidativt stress og styrker immunforsvaret. Polyfenoler i olivenolje bidrar også til å beskytte blodfettstoffene mot oksidativt stress. Kaldpresset og uraffinert extra virgin olivenolje er ypperlig til salater og dressinger. Olivenolje kan brukes til baking og steking, men pass på at temperaturen ikke blir for høy. Hold temperaturen under 150 grader. Oljen oppbevares best i romtemperatur 14–18 °C, uten overeksponering av lys og fukt.
Olivenolje er en av de mest helsevennlige oljene som finnes, og har opp igjennom tidene hatt svært mange bruksområder: i hår- og hudpleieprodukter, såpe, salver– og selvfølgelig til matlaging.
Olivenolje var ifølge den greske legen Hippokrates velegnet også som medisin. Han kalte oliven for «den store helbrederen». Olivenolje har i tusenvis av år vært den mest brukte fettkilden hos befolkningen omkring Middelhavet. Middelshavskostholdet består av mye enumettet fett hvor olivenolje er en stor og viktig kilde. Spania, Frankrike, Italia og Hellas er landene hvor det blir dyrket oliven og produsert olivenolje. Middelshavskostholdet har vist seg å være gunstig i forhold til overvekt, hjerte og kar sykdommer.
En olivenolje av høy kvalitet inneholder store mengder antioksidanter (tokoferoler, særlig e-vitaminer og polyfenoler). Disse antioksidantene er med på å forhindre celleoksidasjon og minsker forekomsten av frie radikaler.
- Redusert oksidativt stress
- Reduserer det dårlige kolesterolet
- Øker det gode kolesterolet
- Bedre blodsukkerverdier
- Reduserer betennelsestilstander
De som virkelig kjenner til hvordan olivenolje dyrkes, høstes og presses sier at en olivenolje flaske som selges veldig rimelig- kan ikke være produsert på en kvalitetsmessig måte som sikrer at olivenoljen inneholder alle de aktive og næringsrike dråpene den bør. Så invester i en god olivenolje når du kan. Det er edle dråper og verdt å bruke litt penger på. Bruk den på salater og dressinger slik at du ikke varmebehandler bort næringsstoffene.
Kokosolje
Kokosolje utvinnes av fruktkjøttet i kokosnøtten. Oljen inneholder 92 % mettet fett, hvor størsteparten er mellomlange fettsyrer, som kroppen ikke lagrer, men absorberes lett i cellene og frigjør som energi. Kaldpresset extra virgin kokosolje inneholder 50 % laurinsyre, som stimulerer immunforsvaret og kan ta knekken på virus, sopp og bakterier. Oljen inneholder også energi fettsyren MCT. Kokosolje stabiliserer blodsukkeret og bidrar til opptak av fettløselighet vitaminer i måltider.
Kokosolje er en anvendig olje å bruke til matlaging. Det er en stabil fettsyre som tåler høy varme. Egner seg godt både til baking og steking. Kokosolje kan brukes både innvortes og utvortes Den brukes mye i hud og hår produkter. Les mer her om kokosolje.
Hampolje
Kaldpresset og uraffinert hampfrøolje er en nøttaktig olje med perfekt balanse av essensielle fettsyrer. Oljen har en ideell sammensetning av omega 3, 6 og 9. Rik på fettsyren omega 3 og GLA. Passer godt i salater, dressinger og smoothies. Oljen må ikke varmes!
Linfrøolje
Kaldpresset og uraffinert linfrøolje er meget rik på umettet fettsyren omega 3 og er godt for hjerte og ledd. Passer godt i salater, dressinger og smoothies. Oljen må ikke varmes!
Tips!
Ha alltid olje på salater og grønnsaker for opptak av fettløselige vitaminer!
Viktig å tenke på med fett
Sunne fettsyrer fra naturlige, ubearbeidede fetttyper som smør, avokado, nøtter, fiskeolje, kaldpresset extra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje og virgin kokosolje er gode fetttyper som ikke har noen påvirkning på blodsukkeret og som er en viktig kilde til energi.
Vi trenger fett for å leve, både umettet og mettet fett. Kroppen bruker fettsyrer som byggeklosser til en rekke prosesser. Kroppen bruker fett når den vedlikeholder og bygger nye cellemembraner. Hjernen trenger fett for å bygge nye koplinger, gi god sinnsstemning og lagre minner. Både umettet og mettet fett sikrer en velfungerende cellemembran, sterk psyke og hukommelse. Videre trenger kroppen fett for å opprettholde produksjonen av kjønnshormoner og vitamin D. Omega fettsyrer har stress dempende effekt på kroppen, gir en klartenkt hjerne og et sterkt hjerte. Hver eneste cellemembran i hver eneste celle i kroppen er bygd opp av fett. Så fett er essensielt for vår helse.
Omega 3- teste om du er i balanse?
Får du i deg nok fet fisk av god kvalitet? Du vil få litt omega 3 igjennom oljene som er beskrevet ovenfor. De fleste trenger likevel et tilskudd av omega 3. Omega 3 er en essensiell fettsyre som kroppen ikke produserer selv.
ZINZINO sin Balanse Omega 3 olje har dokumenter god effekt for å få kroppen i fettsyre balanse. Den inneholder villfisk fra makrell og sardiner fisket på Island og extra virgin olivenolje fra Spania.
Veldig mange er i ubalanse og har for mye omega 6 i forhold til Omega 3.Fettsyre balanse fordelingen mellom Omega-3 og 6 kan måles. En test kan gi også gi en indikasjon på betennelses nivået i kroppen. Et høyt omega-6/3-forhold kan være ugunstig i forhold til flere kroniske sykdommer inkludert reumatiske lidelser. En test gir deg svar på hvor høyt nivå du har av omega 6 kontra omega 3. En kropp i fettsyre balanse vil reduserer betennelse og dempe smerter som følge av høyt inflasjonsnivå i kroppen.
Om du sliter med kroniske betennelser , smerter, ukonsentrasjon er det verdifullt å ta en balanse test og bruke balanseolje i 6 mnd for å komme i fettsyre balanse.
Du får en solid rabatt (60 % start pakke på test og balanseolje) ved å bruke balanse i hverdagen linken.
Ta kontakt for spm om Zinzino balanseolje og balanse test.
- Les også: Omega fettsyre
Kilder: www.soma.no, www.helios.no, Tunsberg medisinske skole og andre studier om fettsyrer