You are currently viewing Te – fra teplanten til tekopp

Te – fra teplanten til tekopp

tekurs

Tea relieves tiredness, strengthens the will, delights the soul and enlivens the sight

Te’ens historie og opprinnelse

Det hele begynte i Kina i 2737 f. Kr. mens keiseren Shen Nung  ifølge legenden kokte vann for å slukke tørsten i skyggen av et tre, da en lett bris blåste gjennom grenene og noen blader falt ned. De blandet seg med vannet og ga en delikat farge og duft. Keiseren smakte på det og syntes det var herlig. Treet var en vill te plante: teen ble født!

Grønn te, hvit te, rød te eller svart te,: te finnes i ulike farger og hver farge tilsvarer en bestemt type smak og egenskap. Alle te sortene stammer fra den ene og samme teplanten «camellia sinensis«. Det som varierer er prosesseringmetodene!

Tea in the mistForskjellen er kun behandlingen av teplanten «camellia sinensis«Bladene er blitt behandlet på forskjellige måter og har gjennomgått ulike forandringer. Den viktigste av disse er fermentering, en kjemisk reaksjon som settes i gang av enzymene i det ferske bladet. Ved å sette i gang denne ulike prosesser, får vi ulike farger og smak på teen.

Koffeininnholdet i te er avhengig av bladet som brukes. Koffein virker sterkt stimulerende på nervesystemet. I motsetning til kaffe, blir koffeinet i te sluppet langsomt i kroppen. Av denne grunn gjør den oss våkne og oppvakte uten at vi blir overstimulert. Dette gjør te til en ideelle drikk!

Katekiner er et flavonoid i planter som virker soppdrepende, har antibakterielle egenskaper og har et høyt innehold av antioksidanter. Særlig grønn te inneholder mye katekiner. Studier viser at katekiner i grønn te stimulerer energiomsetning med 5 % og fettforbrenningen med 10-16 %

Ulike varianter av te 

Hvit te

Hvit te er omtrent ubehandlet. Dette er te som kun er høstet og tørket. Dette gjør både at teen får en fin, subtil smak – samt at den også vil inneholde svært lite koffein. Hvit te er generelt den tetypen som inneholder flest antioksidanter.

Grønn te

Teblader som skal bli grønn te blir etter plukkingen utsatt for oppvarming, enten ved risting i panne eller med damp. Dette stopper den enzymatiske oksideringen av bladene, som forblir grønne, og beholder mye av smaken av friske blader.  Japanske grønne teer blir vanligvis dampet, mens kinesiske teer blir ristet i varme panner. Grønn te blir noe kraftigere på smak enn hvit te. Det eksisterer et bredt utvalg av grønn te med store sprang i smaks spekter.

Sort te

Sort te er den tetypen nordmenn flest kjenner best, og som er den mest utbredte i den vestlige verden. Det er denne typen som brukes i teer som “English breakfast tea” og “Earl Grey”. Sort te er en fullt oksidert te. Oksidering, det vil si reaksjonen med oksygen i luften som gjør at tebladene får en brun farge, blir stoppet gjennom oppvarming like etter at tebladene har blitt plukket. Det gjør at den får en kraftig og fyldig smak. Som alle de andre te typene er det også innen sort te store forskjeller i smak – og man kan finne teer som strekker seg fra forholdsvis lette og milde til svært fyldige og kraftige.

Pu-erh

Pu erh er en kinesisk tekvalitet som produseres fra en spesiell variant av teplanten som vokser i den sørvestlige provinsen Yunnan. Den finnes både som løse blader, og presset sammen i kaker eller nøster av forskjellige størrelser. Etter vanlig prosessering som i likheten med grønn te, blir Pu-erh te utsatt for det som kalles post-fermentering. Det er mikroorganismer som frambringer den spesielle smaken. Pu-erh kan dermed kanskje sies å være teens utgave av blåskimmelost. Tradisjonelt har post-fermenteringen skjedd gjennom langvarig lagring, enkelte pu-erh kan faktisk være lagret opp mot seksti år! Dette er kraftige teer, som gjerne har et visst behagelig jordpreg og søtlig ettersmak. Vellagrede og gamle pu-erh kaker omsettes i Asia for titusenvis av kroner. De siste 30 årene har kineserne funnet fram til metoder som framskynder fermenteringen, men fremdeles regnes tradisjonelt lagrede pu-erh for de beste.

Tanniner og garvestoffer

Tannin eller garvestoffer er en naturlig forekommende syre som finnes i mange forskjellige planter og plantedeler. Tanniner tilhører en klasse av kjemiske forbindelser kalt polyfenoler. Tanniner og andre polyfenoler gir gjerne et bittert smaksbilde, og stoffene kamuflerer også ofte andre mer behagelige smaker slik som fruktigheten i vin eller juice, eller rikheten i kaffe, te eller sjokolade. Tanniner og lignende polyfenoler finner man spesielt i skall og frø til frukt og grønnsaker samt i bladverket til planter, som for eksempel teblader.

Det er egentlig gjennom lukten at vi kjenner det grunnleggende i det vi «smaker» og det er først gjennom lukten at den aromatiske kompleksiteten i en drikk som te, kan åpenbare seg.

Te & ost og Te & sjokolade- Te kurs

Både te og ost, og te og sjokolade er en spennende kombinasjon- om sammensetningen er riktig med tanke på konsistens, smak og aroma.

Le palais des thes som har flere butikker i Oslo området har et meget stort te-utvalg.

Le palais des thes holder tekurs hvor du lærer om ulik type te, næringstoffer og tilberedning av te. På kurset blir du introdusert for utvalgte te og kvalitetsoster som harmonerer og blir en utrolig spennende smaksopplevelse. Kurset avsluttes med «The green gold» den estetiske og helsebringende Matcha Imperial som er en finmalt grønn te full av aminosyrer, klorofyll og antioksidanter. Matcha pulveret skal røres i 70 graders temperert vann med en bambus vips i en tradisjonell japansk bolle. Smaker fortreffelig  med hvit sjokolade!

Urtete

I tillegg til teplanten så finnes det hav av urter og røtter som kan trekkes til te. Kamille, peppermynte, fennikel, sitronmelisse, lakris rot og ingefær er et lite utvalgt som blir mye brukt som urtete. Disse har både god smak og medisinske egenskaper.

Pukka Te , Yogi TeClipper Te, Løv Te og Harney & son’s har et bredt utvalg av økologisk fairtrade urte te og grønn te. Og mange spennende type Chai Te. Norske produsenter som komponerer egne medisinske urtete av økologiske urter er Stangeland urteprodukter. Du finner et utvalg av her.

Temperatur og trekktid

Vannet skal kokes og avkjøles til ca 70-80 grader før teposen trekkes i vannet for å bevare næringen i tebladene og for best aroma. Trekketiden varierer fra ca 3 min for grønn te og 5-10 min for hvit te og urtete.  Les på te pakken for anbefalt temperatur og trekktid for å få frem optimal smak. Ha eventuelt i honning eller sitronskive når vannet er noe avkjølet.

Nyt en god kopp te så ofte som mulig. En kopp te lindrer det meste

tea_cup

Kilder: Le palais des thes, wikipedia, foodmatter