You are currently viewing Stressreduserende mat

Stressreduserende mat

Naturlig stressreduserende mat

Hvorfor er det slik at vi får lyst på dårlig mat når vi er stresset?

Den maten vi ofte velger når vi er stresset– nemlig salt, sukker, koffein og raske karbohydrater stimulerer blodsukkeret og utløser adrenalin og kortisol (stresshormon). Det fører til en økning i serotonin (en feel good nevrotransmitt) som blir etterfulgt av et fall. Denne innsprøytingen med serotonin gir oss et midlertidig humør løft og gjør at vi føler oss bedre. Det er nettopp derfor vi har en tendens til å velge slike matvarer når vi er stresset. Det ender dessverre opp med å gjøre situasjonen verre ettersom det fører til ustabilt blodsukker, ustabilt humør og ofte vektøkning.

Stress kan også skape behov for å spise mer enn vi trenger. Når man i utgangspunktet har et dårlig kosthold som fører til ustabilt blodsukker, vil kroppen stadig ha behov for påfyll av energi, og man tyr ofte til dårlig mat. Derfor vil vi når vi stresser mye, spise mer og oftere, for å få tilgang til den kortvarige energien som kroppen higer etter. Ettersom måltidene vi spiser ikke gir kroppen riktig næring og nok energi.

«Istedenfor å ty til næringsfattig mat og «tomme dårlige kalorier», velg heller naturens supermat. Det vil ha god effekt på stresshormoner i kroppen «

Disse matvarene har sine egne naturlige stressreduserende krefter:

Bær: Bringebær, blåbær, solbær og bjørnebær– Superbær som inneholder masse vitaminer og fytokjemikaler (antioksidanter) som bidrar til å opprettholde et sunt kortisolnivå og beskyter kroppen mot oksidaktivt stress.blåbær

C Vitamin: Solbær, kiwi, papaya, rød paprika, brokkoli og appelsin – Vitamin C er en sterk antioksidant og en heftig dose med C vitamin reduserer oksidativt stress i kroppen. Både blodtrykk og kortisolnivå i kroppen senkes.

Bladgrønnsaker: Spinat, grønnkål og grønne grønnsaker – inneholder magnesium, et mineral som er avgjørende for at kroppen skal fungere optimalt. Magnesium hjelper blant annet musklene til å slappe av og roer ned nervesystemet.

 

 

 

 

 

 

 

Nøtter: Mandler, valnøtter, paranøtter, ubehandlet peanøtter og hasselnøtter – inneholder også mye magnesium i tillegg til sunne fettsyrer, proteiner og fiber og bidrar til å opprettholde et sunt kortisol nivå og stabilt blodsukker.

sjokolade

Kakao/ Mørk sjokolade: Det er faktisk endel fordeler ved å nyte mørk sjokolade. Kakaopulver inneholder spesielle forbindelser som påvirker vår fysiologi og hjernekjemi. Blant annet inneholder det stoffet fenyletylamin som er stimulerende og oppløftende på humøret. Kakao inneholder også polyfenoler som er antioksidanter som beskytte oss mot frie radikaler, betennelsetilstander og enkelte krefttyper. Det inneholder også mineralet magnesium, kalsium, kalium og stimulerer lykkehormonet serotonin som gir oss en velværsfølelse. Se etter økologisk mørk sjokolade med minst 70 % kakao, helst 80%, og husk at her er det bare snakk om å spise litt:)

Grønn te/Urte te: I motsetning til kaffe, er grønn te/urtete et godt alternativ. Koffein i kaffe virker sterkt stimulerende på nervesystemet. Selv om det finnes litt koffein i grønn te, kan både urte te og grønn/matcha te hjelpe deg til å slappe av. I motsetning til kaffe, blir koffeinet i te sluppet langsomt i kroppen. Av denne grunn gjør den oss våkne og oppvakte uten at vi blir overstimulert.

 

Grønn te og matcha te inneholder mye katekiner som er et flavonoid i planter. Ekstraktene har vært prøvd ut i flere studier. Studier viser at katekiner stimulerer energiomsetning med 5 % og fettforbrenningen med 10-16 %.

 

Fiberrike karbohydrater: Havregryn, naturris, bulgur, byggkorn, quinoa, belgvekster-kikerter og bønner – I motsetning til raffinerte karbohydrater øker disse fiberrike karbohydratene serotonin nivå i kroppen i lengre perioder. Karbohydrater løfter humøret naturlig ved å kick-starte serotonin produksjonen i hjernen. Langsomme karbohydrater med mye fiber tar lengre tid å fordøye, og dermed frigjør serotonin på et mer sakte og jevnt tempo.

Tryptofanrik mat: Kalkun, lammekjøtt, spirulina, lever, torsk og gresskarkjerner – tryptofan er en aminosyre som omdannes rask i kroppen til serotonin.

fisk2

 

 

 

 

Fet fisk: Vill laks, makrell og sardiner – demper kortisol stigning. Fisk som er rik på omega 3 fettsyrer har vist seg å ha en stress reduserende effekt fordi den senker kortisol nivået i kroppen og beroliger nervesystemet.

Omega 3 fettsyren er viktig for å holde hjernen skarp og læringsevnen på topp. Det kan være en fordel å spise fet fisk til middag dagen før eksamen eller andre viktige fysiske eller mentale prestasjoner for å yte max.

 

#naturligmat #stressredeserendemat #spis bedre,ikke mindre

Kilder: Rolv.no, fravida.no, food matters.com