RØD– ORANGE– GUL– GRØNN– BLÅ– INDIGO– FIOLETT
er regnbuens farger
Ved å spise fargerik mat fra planterike– grønnsaker, frukt, bær og urter kan du styrke og fornye kroppens celler og beskytte den mot sykdom. Plantestoffene fra planterike inneholder store mengder med fytokjemikalier (antioksidanter), klorofyll, vitaminer og mineraler som er aktive stoffer som gir helsebringende effekter.
Frukt og grønnsaker som har farge inni seg kan regnes som en plante fra regnbuen. Blomkål, nepe, pastinakk, sellerirot og hvitløk er hvit og fargeløs innvendig, inneholder ikke klorofyll, og er derfor ikke en del av en plante fra regnbuen. Men! Inneholder likevel godt med aktive og næringsrike stoffer.
Husk at det mest næringsrike i plantestoffene sitter rett under skallet!
Spis en regnbue!
RØDT– Rød paprika, granateple, tomater, chili, bringebær, tyttebær, tranebær, jordbær, røde druer og vannmelon
ORANGE– Appelsin, klementin, nype, multer, orange paprika, gulrot, søtpotet, kålrot og gurkemeie
GULT– Gul paprika, aprikos, mango, eple, ananas, gul plomme, ingefær og sitron
GRØNT– Brokkoli, brekkbønner, asparges, spinat, grønn paprika, kål, selleri, squash, lime, salat, sukkererter, avokado, purreløk, vårløk, kiwi, spirer, alger (spriulina og Chlorella), bygggress, kamutgress, grønn te, krydderurter-gressløk, dill, basilikum, timian, salvie, rosmarin, persille, sitronmelisse og mynte.
Grønne grønnsaker gir deg et helt symfoniorkester av plantekraft!
Grønne grønnsaker inneholder mye klorofyll. Klorofyll er det grønne i alle planter (plantenes blod). Det sentrale atomet i klorofyll er magnesium (Mg). Klorofyll supplerer oksygen i blodet og stimulerer cellenes evne til å reparere og fornye seg. Det styrker immunforsvaret og bremser aldringsprosessen.
BLÅTT– Blåbær, bjørnebær, stikkelsbær og blå druer
INDIGO (blålilla)- Solbær, kirsebær og fiken
FIOLETT– Plomme, rødbet, acai, aubergine, sjarlott løk, rødløk, rødkål og lilla blomkål
Fytokjemikalier er en fellesbetegnelse på aktive plantestoffer fra planteriket.
Polyfenoler er en gruppe vannløselige plantenæringstoffer med undergrupper som flavonoider, stilbener, liganer og fenolsyre.
Terpener er en gruppe fettløselige plantenærinstroffer med undergrupper som karotenoider, monoterpener og lipider. Det vil si bioaktive planteforbindelser rik på fargepigmenter som inneholder tusenvis av aktive plantestoffer og antioksidanter.