You are currently viewing Spis en regnbue!

Spis en regnbue!

RØDORANGE– GUL– GRØNN– BLÅINDIGOFIOLETT 

er regnbuens farger

Ved å spise fargerik mat fra planterikegrønnsaker, frukt, bær og urter kan du styrke og fornye kroppens celler og beskytte den mot sykdom. Plantestoffene fra planterike inneholder store mengder med fytokjemikalier (antioksidanter), klorofyll, vitaminer og mineraler som er aktive stoffer som gir helsebringende effekter.

Frukt og grønnsaker som har farge inni seg kan regnes som en plante fra regnbuen. Blomkål, nepe, pastinakk, sellerirot og hvitløk er hvit og fargeløs innvendig, inneholder ikke klorofyll, og er derfor ikke en del av en plante fra regnbuen. Men! Inneholder likevel godt med aktive og næringsrike stoffer.

Husk at det mest næringsrike i plantestoffene sitter rett under skallet!

Spis en regnbue!

RØDT  Rød paprika, granateple, tomater, chili, bringebær, tyttebær, tranebær, jordbær, røde druer og vannmelon

ORANGE– Appelsin, klementin, nype, multer, orange paprika, gulrot, søtpotet, kålrot og gurkemeie

GULT– Gul paprika, aprikos, mango, eple, ananas, gul plomme, ingefær og sitron

GRØNT Brokkoli, brekkbønner, asparges, spinat, grønn paprika, kål, selleri, squash, lime, salat, sukkererter, avokado, purreløk, vårløk, kiwi, spirer, alger (spriulina og Chlorella), bygggress, kamutgress, grønn te, krydderurter-gressløk, dill, basilikum, timian, salvie, rosmarin, persille, sitronmelisse og mynte.

Grønne grønnsaker gir deg et helt symfoniorkester av plantekraft!

Grønne grønnsaker inneholder mye klorofyll. Klorofyll er det grønne i alle planter (plantenes blod). Det sentrale atomet i klorofyll er magnesium (Mg). Klorofyll supplerer oksygen i blodet og  stimulerer cellenes evne til å reparere og fornye seg. Det styrker immunforsvaret og bremser aldringsprosessen.

BLÅTT Blåbær, bjørnebær, stikkelsbær og blå druer

INDIGO (blålilla)- Solbær, kirsebær og fiken

FIOLETT– Plomme, rødbet, acai, aubergine, sjarlott løk, rødløk, rødkål og lilla blomkål

 

 

Fytokjemikalier er en fellesbetegnelse på aktive plantestoffer fra planteriket.

Polyfenoler er en gruppe vannløselige plantenæringstoffer med undergrupper som flavonoider, stilbener, liganer og fenolsyre.

Terpener er en gruppe fettløselige plantenærinstroffer med undergrupper som karotenoider, monoterpener og lipider. Det vil si bioaktive planteforbindelser rik på fargepigmenter som inneholder tusenvis av aktive plantestoffer og antioksidanter.

Hvordan virker fytokjemikalier i kroppen?

De aller fleste fytokjemikalier er sterke antioksidanter eller stoffer som stimulerer kroppens antioksidantforsvar, med potensial til å dempe oksidativt stress. Oksidativ stress er årsaken til de aller fleste aldersrelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer, betennelsesrelaterte sykdommer, leddgikt og leddbetennelser, diabetes og kreft.
Mat fra planterike- grønnsaker, frukt, bær og urter inneholder store mengder aktive plantestoffer, fytokjemikalier som antioksidanter og klorofyll som stimulerer immunforsvaret og reduserer aldringsprosessen.
# Spis variert #Spis fargerikt # Spis en regnbue
NATUREN VET BEST!
Kilder:  Dokumentert antioksidant tabell. Se oversikt over mat rik på antioksidanter!