You are currently viewing Spis bedre, ikke mindre! 10 gode tips til et sunnere kosthold

Spis bedre, ikke mindre! 10 gode tips til et sunnere kosthold

grønnsaker bær4

Spis bedre, ikke mindre

For å opprettholde et godt næringsrikt kosthold, er det viktig å være bevisst på hva du spiser og når du spiser. For å opprettholde et stabilt blodsukker er det fordel å spise regelmessig, helst hver 3-4 time. Fordøyelsen og forbrenningen påvirkes av hva som spises og når.

Ofte blir vi overforet på kalorier og underernært på næringsstoffer

Spis faste måltider med gode naturlige råvarer som holder blodsukkeret stabilt, magen mett og tarmene aktiv!

Her er 10 gode tips til et sunnere kosthold og bedre helse

1. Bytt ut raffinert sukker med naturlig søtning som honning, yacon sirup, kokosblomstsukker, sukrin eller Stevia
– Sukker forstyrrer tarmbakteriefloraen og gir blodsukkerkaos i kroppen. Velg naturlig søtning som belaster blodsukkeret mindre og i tillegg gir næring. Se liste over sunner sukkererstatninger her. Bær og frukt er også fint å bruke som dessert/kos istedenfor søtsaker.

yaconsirup

2. Bytt ut moderne hvetemel til urkorn som økologisk spelt,enkorn, emmer og rug
– Økologisk urkornmel som er skånsomt raffinert inneholder mer næring, mindre stivelse og svakere gluten.

Kjøpebrød inneholder stor andel av raffinert hvetemel og kan gi helseplager på grunn av store mengder stivelse og gluten. De fleste tåler gluten i små naturlige mengder, men får tarmen for mye gluten så greier den ikke å bryte ned alt dette. Det påvirker den naturlige tarmfloraen negativt og som følge av dette gir det andre uheldige helseplager.

Kroppen er ikke i stand til å takle gluten i store mengder. Da er det bedre å velge glutenfattige kornslag som for eksempel spelt, emmer, rug og bygg.

fullkorn

3. Bytt ut pasta med grønnsaker eller belgfrukt
– Hva med å bruke grønnsaker og belgfrukter i retter hvor du er vant med å bruke pasta? Du kan også lage pastastrimler av for eksempel squash, eller erstatt pastaen med ulike grønnsaker og belgfrukter.

Helios har økologisk spelt fullkorn spagetti og pastaskruer som er et godt alternativ de gangene du ønsker å spise pasta.

grønnsaker

Raffinert hvitt sukker, siktet moderne hvete, lys pasta og hvit ris er strippet for næring og tilbyr kroppen nesten bare stivelse og tomme kalorier. Vi kan også få forstyrret tarmflora og blodsukker, svekket immunforsvar, økt bukfedme, inflammasjon i kroppen og fare for å utvikle type-2- diabetes. Velg heller smarte karbohydrater!

4. Bytt ut hvit ris med quinoa, byggryn, bønner eller linser
– Byggryn, quinoa, linser eller bønner gir deg et sunnere måltid  samtidig som det smaker godt. Naturris er også er godt alternativ til hvit ris som inneholder mer fiber og mindre stivelse.

belgvekster

5. Bytt ut planteoljer og margarin (herdet tranfett) med ekte smør og naturlige planteoljer

Herdet transfett er ikke bra for helsen vår. Ekte smør og naturlige ubearbeidet planteoljer som kaldpresset rapsolje, extra virgin olivenolje og kaldpresset kokosolje er sunnere fett. Fett påvirker ikke blodsukkeret, fett er viktig for hjernen og opptak av fettløselig vitaminer.

olivenolje

6. Butt ut lett meieriprodukter med naturlig fete meieriprodukter. Spis naturlig fett!
Til tross for at Helsemyndighetene anbefaler å velge lette meieriprodukter til hverdags, så mener flere ernæringseksperter at du heller skal gå for fornuftige mengder av naturlig fete variantene.

Det finnes flere studier på at man oppnår økt metthetsfølelse, stabil trivselsvekt, økt antioksidantforsvar, sterkere immunforsvar og at man får et gunstigere forhold mellom fett, protein og karbohydrat ved å velge naturlig fete meieriprodukter fremfor lettvariantene.

røros smør

Spis passe mengder med ekte smør og rømme (økologisk rømme og smør fra Røros meieriet er av høy kvalitet og fantastisk på smak). Syrnede usøtet meieriprodukt som biolia, kefir og cultura er godt for tarmfloraen, samt gresk og naturell yoghurt.

 

Avokado er en super kilde til sunne fettsyrer som du bør inkludere i ditt daglige kosthold. Avokado er en frukt som er meget næringsrik. Den inneholder 85 % enumettet fett som er godt for hjerte og kolesterolet, vitamin C og E, kostfiber og antioksidanter som karotener (sitter i det mørke laget mot skallet).

7. Bytt ut raffinert koksalt med naturlig mineralsalt som havsalt, maldonsalt eller himalayasalt
Salt er en viktig ingrediensene på et kjøkken, da det fremhever de naturlige smakene. Kjemisk raffinert koksalt inneholder kun natrium og klorid- ingen mineraler. Du gjør mye for helsen ved å bytte til de naturlige mineralsaltene som havsalt og himalayasalt. Les mer om Himalayasalt her.

himalayatsalt

8. Bytt ut juice og brus med vann eller bris med naturlig tilsatt smak
– Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan smaksette vann. Bruk friske urter og frukter, sitron eller agurk. Om du ønsker kullsyre, velg f.eks bris eller farris med naturlig smak istedenfor brus.

9. Bytt ut bearbeidet kjøtt med naturlige rene kjøttprodukter
– Bytt ut bearbeidet pølser, kjøttboller og bearbeidet farser til rene kjøttstykker og ren karbonadedeig. Bruk fersk fisk istedenfor bearbeidet fiskeprodukter som raffinerte fiskekaker, fiskepinner og fiskeboller.

10. Bytt ut rafinerte krydderblandinger med friske krydderuter
– Friske krydderurter hever smaken i et hvert måltid og inneholder aktive helsebringende plantestoffer. Bruk økologisk ubearbeidet tørket krydder når friske krydderurter ikke er tilgjengelig. Det setter god smak på rettene og det gjør at saltmengden i maten også kan reduseres.

Bearbeidet mat inneholder en rekke fremmede ingredienser for immunforsvaret vårt, som kan skape en innflammasjon i kroppen. Med naturlig ren variert fargerik mat kan du spise mer og bedre. Det gir næring og energi til kroppen. Det styrker tarmfloraen og immunforsvaret istedenfor å bryte den ned.

#spis bedre, ikke mindre #balanseihverdagen

Kilder: Berit Nordstrand blogg, balanse i hverdagen matfilosofi. TMS utdannelse