You are currently viewing Ramsløk pesto- med en liten vri

Ramsløk pesto- med en liten vri

RAMSLØK

Ramsløk blir kalt Nordens ville hvitløk og blomstrer fra april-juni. Ramsløk vokser i løvskog på fuktig jord nær bekk/elv i området i Norge Sør for Trondheim. Ramsløk har blitt populært hos sanker og kokker med sin utpreget løksmak. Den setter en kraftig pikant spennende smak på retter. Hele ramsløken sankes helt ned til stilken. De unge bladene før blomstring er best. Blomstene kan brukes som garnityr. Forvekslingsart er Liljekonvall, men lukten vil du garantert skille forskjell. Ramsløk har brede sprikende blader som står fritt. Liljekonvall står bladene to og to tett sammen.

Inneholdstoffer i Ramsløk: C-vitamin, eteriske oljer, mineraler og salter. Ramsløk har lignende virkestoffer som hvitløk (Allium sativum), blant annet en eterisk olje som inneholder vinyl- og polyvinylsulfid. Ramsløk har kraftig antibakteriell virkning og har tilsvarende medisinske egenskaper som hvitløk.

Bruksområder: Ramsløk bladen kan fryses ned på tett sterilisert glass. Kutt opp i grovhakkete biter og ta opp litt og litt fra fryseren. Ramsløk smør er godt og er lett å tilberede. Bland mykt Røros økologiske smør i en blender med noen blader med ramsløk. Rull til en pølseform i plastikk for å forme smøret. Kjempe godt under skalldyr sandwich. Ramsløk er også godt i omeletter og paier.

Her er en oppskrift på ramsløk pesto med en ny liten vri. Tilsett ristede mandler for litt konsistens i pestoen og eplecider eddik for å gi syrlighet. I tilegg til parmesan som ofte brukes i pesto.

Lykke til med sanking av Ramsløk og tilberedning♥

 

RAMSLØK PESTO

Ingredienser Du blander mengden selv, det er mer kreativt på den måten

(1 del ramsløk-2 del olje)

• Ramsløk med stilken (vasket og tørket)

• Ristede mandler (de spanske store er så gode)

• Raspet parmesan

• Nykvernet pepper

• Litt maldon salt (obs! mye salt i parmesan)

• godt med extra virgin økologisk olivenolje

• en slunk med eplecider eddikk

Slik gjør du:

  1. Start med å vaske og tørke ramsløken. For å hjelpe kjøkkenmaskinen din om du ikke har en stor kraftig maskin, kutter du ramsløken i grove biter (blad og stilken).
  2. Kjør ramsløken i kjøkkenmaskinen godt før du tilsetter ristede mandler (ca en håndfull mandler pr et lite glass pesto), raspet parmesan, nykvernet pepper og litt maldon salt. Bland dette godt sammen før du tilsetter væske.
  3. Så tilsetter du olje og eplecider eddik. Mengden skal være en del ramsløk og 2 del olje. Og en slunk med eddik.
  4. Smak deg frem til riktig smak for deg og riktig konsistens. Husk at du trenger en god del olje.
  5. Pestoen blir knall grønn og setter mye smak på andre retter

Oppbevaring: Ramsløkpesto oppbevares i kjøleskapet, og er holdbar flere mange måneder forutsatt at den oppbevares i rent sterilisert og tett glass. Ha 1/2 cm med olivenolje over pestoen for å «forsegle» den. Da holder den seg lenge i kjøleskapet.

Bruk: Ramsløkpesto smaker godt til fiske- og kjøttretter, som tilbehør eller som krydder/marinade til andre retter.

 

Kilder Bøker:
• Velsmakende ville vekster av Anne-Elise Torkelsen
• Fra Naturens spisskammer
www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter