Honning er naturlig søtt og kan brukes på mange måter. I tillegg har den en rekke helsebringende egenskaper.
Det finnes et stor utvalg av honning på markedet i varierende former, alt fra pris, konsistens (flytende, fast) og smak (blomster, lyng, urte honning).
Mye av honning som selges i butikk er bearbeidet på en eller annen måte. Dvs at honningen er varmebehandlet over 42 grader (det er grensen for å kalle en honning rå/raw) og i enkelte tilfeller pasteuriseres opp mot 70 grader for å få en smidig, ren og flytende konsistens slik at det er lettere å håndtere over på krukker og glass. Og for å konservere honningen for å unngå krystallisering og liknende. Ulempen med dette er at alle de gode næringsstoffene i honningen blir raffinert bort.
Sukkerstoffene som finnes i honning kommer fra blomstenes nektar. Blomster som inneholder mer glukose i forhold til fruktose har lettere for å krystallisere seg. Lynghonning og timian, urtehonning, er et eksempel på lite glukose og dermed nesten ingen krystallisering. Nektaren til akasieblomsten inneholder store mengder fruktose i forhold til glukose og er flytende i konsistensen uten å krystalliserer seg.
Det gjøres mye forskning rundt honning og honning blir nå gitt som medisinskfaglig råd. En nylig publisert britiskstudie godkjenner honning som hostesaft mot sår hals og forkjølelse. Både plager ved forkjølelse og influensa og ved akutt bronkitt. Du kan lese mer om studien her.
Honning er søtere enn sukker, så du trenger ikke så mye. Sukker er kun tomme kalorier, mens rå honning inneholder aktive næringsrike stoffer og er bedre for tarmhelsen. Rå honning har også en lavere glykemisk indeks enn hvitt sukker. Honning har ca GI 55 mens hvitt raffinert sukker har GI 68.
[/custom_list]
Honning kan brukes som søtning i det meste. 1 ts honning gir ca 7 gram honning som tilsvarer ca 28 kcal. Selv om honning er bedre enn sukker så er det allikevel «sukker» for kroppen. Så alt med måte. Anbefalt mengde er 1-3 ts honning daglig.
Det som betegner rå honning er at den er:
Ikke varmebehandlet over 42 grader
Upasteurisert
Uraffinert
Det vil si at honningens positive egenskaper er bevart som :
Antioksidanter
Enzymer
Prebiotiske stoffer som er godt for tarmhelsen
Antibakterielle stoffer som er godt for immunforsvaret
Selv om mengden plantestoffer, mineraler og sporstoffer, enzymer og frie aminosyrer i honningen er lav, inneholder honning ”full pakke” – det vil si alt den selv trenger for å kunne gi energi (ATP) i cellenes forbrenningsovner (mitokondriene). Den inneholder et utvalg vitaminarbeidere (tiamin/B1, riboflavin/B2, niacin/B3, pantotensyre/B5, pyridoksin/B6 og askorbinsyre/C), mineraler og sporstoffer (kalsium, kalium, kopper , jern, magnesium, mangan, fosfor, natrium, sink og selen), samt antioksidanter som slokker frie radikaler (”gnister”) fra nedbrytningen av honningens glukose til energi. Hvitt sukker skaper oksidativt stress i kroppen, mens honningens polyfenoler demper oksidativt stress. Honning stimmulerer gode bakterer, mens sukker er næring for de dårlige bakteriene. Utsagn fra Berit Nordstrand
Den største produsenten på rå honning i Norge er Kjartans honning fra solhøy bigård.
De produserer skogshonning og lynghonning på 100 % naturlig måte. Honningen defineres som rå honning siden den ikke varmebehandles over 42 grader. Lynghonningen varmes kun opp til 38 grader når den tappes på glass, er fast i formen og kraftig i smak. Hele prosessen skjer på en skånsom måte, det garanterer Kjartan som har driver familiebedriften på Solhøy bigård som startet honningproduksjon i 1938. De har et spennende prosjekt med Ullevål sykehus og bruk av lynghonning som du kan lese om på dere nettsider.
Hjemme hos oss bruker vi ofte honning til søtning i sunn godis. Lyng honning er en favoritt og er et meget godt kvalitetsprodukt. Oppskrifter på raw sunn snacks hvor noen av oppskriftene er søtet med honning
Kilder
www.kjartanshonning.no
www.beritnordstrand.no/litt-honning-kan/
www.nrk.no/livsstil/honning-godkjennes-som-hostemedisin-1.14220411