PUSTEN- essensiell for alt liv i kroppen

 

pusten

Pusten vår er essensiell for alt liv i kroppen.

Av alle kroppens funksjoner er pusten den eneste som både er viljestyrt og ikke viljestyrt. Når vi puster, går oksygenet til alle cellene i kroppen, til hjernen og de vitale organene. Vi puster ca 15-25 pust pr min og ca 25 000 pust i løpet av dagen. Pusten fjerner 70 prosent av avfallsstoffene i kroppen, og er den viktigste kilden til energi!

Pusten går helt ubevisst, men vi kan også bruke pusten bevisst til å selvregulere nervesystemet. Det er veldig normalt å puste overfladisk (bryst og ikke i magen) når vi befinner hos i stressede situasjoner eller når vi har det travelt.

Feil pusteteknikk kan føre til alt ifra spenninger i kroppen til stemmeproblemer. Det kan gi mindre utbytte av fysisk aktivitet og utløse stress og sykdommer. Riktig pust øker oksygennivået i blodet og fører til bedre helse på mange plan. Pusten kan reduserer muskelspenninger og smerte. Den gir energi og hjelper oss å slappe av. Du forbedrer oksygenopptaket med en aktiv dyp pust og øker både det fysiske og mentale prestasjonsnivået. Pusten er helt sentralt både i yoga, meditasjon og blant idrettsutøvere.

Bli rolig med dyp pust

En meget høy andel av dagens sykdommer skyldes stress!! Det er fysisk umulig å stresse samtidig som du puster langsomt og dypt. Pusten er alltid «her og nå». Når vi er stresset eller i en negativ følelsesmessig tilstand kan vi hente oss inn med pusten. Ofte så puster vi i brystkassen når vi er stresset, og ved å puste dypt ned i magen, blir vi umiddelbart roligere, og tilfører kroppen ny oksygen og energi, som gjør at vi i etterkant kan tenke klarere.

PUSTEØVELSE

Denne øvelsen er en enkel pusteøvelse du kan benytte deg av når som helst. Den vil umiddelbart roe ned kropp og sinn. Øvelsen hjelper deg å få tak i pusten i magen «vårt pusteanker» som alltid er «her og nå».

Før du starter med pusteøvelsen legg en hånd på magen og en hånd på brystet. Kjenn etter hvor din naturlige pust er. Kjenner du den i magen eller oppe ved brystet?

Begynn med å puste rolig og dypt
Når du puster inn skal magen bevege seg utover og når du puster ut skal magen synke inn.
Legg gjerne en hånd på magen for å kjenne etter at magen går ut ved innpust.

 Pust inn gjennom nesen og med lukket munn, da varmes og filtreres luften.

Pust langsomt
Tell til 4 sekunder på innpust, hold pusten og tell til 4 sekunder på utpust.
Finn en god flyt og rytme. Fortsett i 5 min eller lenger.

Ta et avbrekk når du kjenner du trenger det. Noen minutter  med dyp pust utgjør en stor forskjell!

♦ Pusteøvelser er et enkelt grep for å skape balanse i kropp og sinn♦

breathe

#dyp pust