You are currently viewing PROPOLIS unike egenskaper i menneske kroppen…

PROPOLIS unike egenskaper i menneske kroppen…

Propolis er et naturlig antibiotikum som fremstilles ved at honningbier frakter kva fra trær/ planter og blander den med voks og andre substanser til bikuben. Biene bruker propolis som beskyttelsesmiddel for å holde bikuben steril og fri for bakterier. Propolis er brukt innen naturlig medisin i en årrekke og har unike egenskaper i menneske kroppen.  Propolis fåes i kapser, tinktur, kremer og salver og har følgende egenskaper:

  • Propolis inneholder over 300 aktive komponenter
  • naturlig antibiotika mot bakterie, sopp og parasitter
  • booster immunforsvaret ved å fremme dannelsen av antistoffer, forhøyer cellenes evne til å uskadeliggjøre bakterier
  • demper infeksjoner og betennelse
  • bekjemper neglinfeksjon/soppinfeksjon
  • propolis er antiseptisk og sårhelende og lindrer solbrent/brent hud
  • propolis kan ha en hemmende virkning på magesårbakterien Heliobacter pylori

Propolis består av 50-70 % harpiksstoffer, 30-50 % voks, 5-10 % bipollen og 10 % eteriske oljer. Det er også identifisert en rekke andre kjemiske stoffer, blant annen flavonoider som gir den gule fargen. Det er påvist 16 ulike aminosyrer i propolis, og det sies at den inneholder alle vitaminene med unntak av vitamin K. Av 14 livsnødvendige mineraler er det visstnok bare svovel som ikke finnes i propolis. Dessuten har stoffet en naturlig antioksidantvirkning som tilsvarer vitamin E.

Propolis er kalt ”naturens penicillin” og har vist seg effektivt ved flere tilfeller der skadelige bakteriestammer har vært resistente mot antibiotika. Propolis kan brukes for å styrke immunforsvaret og forebygge/lindre betennelse og infeksjoner. Virker også mot virus. Propolis er ikke et dokumentert legemiddel og selges som kosttilskudd. Ved halsbetennelse, forkjølelse, bakterielle infeksjoner, sopp i hud/negler er det verdt å prøve propolis før en eventuelt må ty til antibiotika og andre legemiddel.

 

Biene produserer den næringsrike propolis og honning! Biene står også for den viktige pollineringen. Pollinering er overføring av pollenkorn mellom blomstene for at det skal kunne foregå en befruktning og nye frø kan dannes.

 

Kilder:
www.globalhealingcenter.com/natural-health/what-is-bee-propolis-10-great-uses
www.greenmedinfo.com/blog/7-health-benefits-bee-propolis
www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Kost–Kosttilskudd/Andre-kosttilskudd/Bieprodukter-/
Bilder:
Shutterstock