Omega – flerumettet fettsyrer
Fett består av en kjemisk forbindelse som inneholder grunnstoffene karbon, oksygen og hydrogen. Fettstoffer såkalt lipider finnes i de fleste naturlige uraffinerte matvarer. Fett deles inn i ulike grupper som mettede fettsyrer, transfett (vegetabilsk fettsyre som er herdet), enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer og kolesterol.
Noen fettsyrer er essensielle, noe som betyr at vi må få tilført dem igjennom kosten. Dette gjelder flerumettede fettsyrer fra omega-3 og omega-6-familiene.
Flerumettet fett er den viktigste fettsyren hvor to av fettsyrene er essensielle
De to essensielle flerumettet fettsyrer er:
- Omega 3 Alfalinolensyre ALA
- Omega 6- Linolsyre LA
HER ER EN OVERSIKT OVER DE MEST SENTRALE OMEGA-3 OG OMEGA-6-FETTSYRENE
Omega 3 deles inn 3 bioaktive fettsyrer. ALA (essensiell), EPA og DHA
De lange og flerumettede fettsyrene EPA og DHA gir stor helsegevinst. De er spesielt viktig for hjernen og har en betennelsesdempende effekt i kroppen. Begge finnes i alger, krill, fisk og annet sjømat. Disse kalles «marin omega 3″.
Alfalinolensyre ALA (essensiell) stammer fra planteriket og finnes blant annet i linfrø, chiafrø, rapsolje,valnøtter og kalles «plante omega 3″.
Omega 6 deles inn i Linolsyre LA (essensiell), GLA Gammalinosyre (nattlysolje) og AA Arakidonsyre.
Omega-6 finnes blant annet i ulike frøoljer. Spesielt solsikkefrø olje.
Hva gjør fettsyren i kroppen?
Fett har flere viktige funksjoner i kroppen vår. Hver eneste cellemembran er bygget opp av fett, noe som gjør fett til en av våre viktigste byggesteiner. Hjernen vår består i stor grad av fett og inntak trengs for optimal hjernefunksjon. Fett er også vår største kilde til energi og er nødvendig for opptak av fettløselige vitaminer som A, D, E og K. Samt fettløselige plantestoffer.
Vi trenger fett for å leve, både umettet og mettet fett. Kroppen bruker fettsyrer som byggeklosser til en rekke prosesser. Kroppen bruker fett når den vedlikeholder og bygger nye cellemembraner. Hjernen trenger fett for å bygge nye koplinger, gi god sinnsstemning og lagre minner. Både umettet og mettet fett sikrer en velfungerende cellemembran, sterk psyke og hukommelse. Videre trenger kroppen fett for å opprettholde produksjonen av kjønnshormoner og vitamin D. Omega fettsyrer har stress dempende effekt på kroppen, gir en klartenkt hjerne og et sterkt hjerte. Hver eneste cellemembran i hver eneste celle i kroppen er bygd opp av fett. Så fett er essensielt for vår helse.
De essensielle fettsyrene omega 3 og 6 er meget viktige for en rekke funksjoner i kroppen. Kroppen omdanner omega 3 til gode eikosanioder, som har en betennelsesdempende virkning (spesielt marine omega 3 EPA og DHA). Eikosanoider er hormonliknende signalstoffer som er med å regulere mange livsviktige funksjoner i alle kroppens celler. Disse eikosaniodene kan også redusere risikoen for hjerneslag, hjertesykdommer samt enkelte krefttyper.
Den viktigste er Omega 3 fettsyren som er helt avgjørende for at hjerne, nervesystem og immunforsvar skal virke optimalt.
- Omega 3 bedrer insulinfølsomheten og hjelper til med å regulere blodsukkeret
- Omega 3 er betennelsesdempende og kan ha god virkning på betennelser og leddplager
- Omega 3 smører leddene og gir fuktighet til huden
- Omega 3 er viktig for blodtrykket, ettersom omega-3-fettsyrer får blodårene til å slappe av og har en blodfortynnende virkning
- Omega 3 befinner seg hovedsakelig i retina (øyet) og i sentralnervesystemet. Spesielt for nyfødte er det viktig med tilstrekkelig tilførsel av omega-3, da hjernen og sentralnervesystemet vokser raskt den første tiden.
- Omega 3 er viktig for immunforsvaret og for vekst, ettersom omega-3-fettsyre inngår i samtlige nye celler. Det bedrer læreevnen, ettersom hjernen fungerer bedre. DHA er trolig den viktigste for hjerne- og synsfunksjoner
- Omega-3-fettsyre er særskilt viktig for barn i oppvekst. Omega 3 kan gis til spebarn fra 6 ukers alderen
Hvor får vi Omega fra?
Omega-6 får vi fra frøoljer (spesielt solsikkeolje), kjøtt, egg og nattlysolje. Omega- 6 er meget tilgjengelig i kosten og de færreste har en mangel. Spesielt høyt innhold finner vi i vegetabilske oljer som maisolje, soyaolje og solsikkeolje. Kjeks, chips, sjokolade (av lav kvalitet med mye sukker og tilasatt fett) og margarin inneholder mye av omega 6, inkludert den raffinert typen som ikke er gunstig for helsen. Fordi det er mer enn nok av omega 6 i maten vi spiser , er det ingen grunn til å innta fettsyren i form av kosttilskudd.
Omega-3 ALA finnes i planteriket og store mengder i linfrø, valnøtter, hampfrø og chiafrø. Kroppen danner imidlertid begrensede mengder av EPA og DHA. Disse marine fettsyrene finnes i alger, krill, fisk og annet sjømat.
Det anbefales å spise fet fisk (makrell, sardiner, villaks, og fjellørret) minst 2 ganger i uken. I tillegg til fiske pålegg som f.eks. makrell & tomat. Nb! Innholdet av den sunne omega 3 fettsyren er meget begrenset i oppdrettsfisk.
Gode fettkilder til omega er fet fisk, egg, nøtter, samt enumettet fett (olivenolje, avokado og mandler) og mettet fett (ghee, mørk sjokolade og kokosolje).
Tilskudd?
Det kan være veldig vanskelig å få i seg den anbefalte mengden av Omega-3 fra kostholdet slik at et daglig tilskudd av kan være meget fornuftig. Det finnes en del fiskeoljer av høy kvalitet på markedet. Oljen bør inneholder en god kombinasjon av ALA, EPA, DHA og polyfenoler som beskytter fiskeoljen for å harskne.
Faren ved å overdosere er at flerumettet fettsyre er en umettet fettsyre som har færre hydrogenatomer og er mindre motstandsdyktig mot oksidasjon og kan lett harskne. Det kan ha negative effekter i kroppen. Så alt handler om balanse.
Anbefalt daglig inntak av Omega- 3 er 2,4 gram. I noen tilfeller anbefales opptil 3 gram daglig. Det er grensen for Omega-3 tilskudd som kosttilskudd, over det anses det som legemiddel. Innhold av omega-3 varierer i de ulike produktene som er på markedet. Les på innholdsfortegnelsen og få hjelp.
ZINZINO sin Balance Omega 3 olje har dokumenter god effekt for å komme i fettsyre balanse. Den inneholder villfisk fra makrell og sardiner fisket på Island og extra virgin olivenolje fra Spania. Balance Oil+ med ren fiskeolje og premium extra virgin olivenolje sørger for at næringsstoffene blir tatt opp i kroppen.
Les mer i denne linken eller ta kontakt for spm om balance oljen og balanse test.
Viktig med balanse mellom omega-3 og omega-6
En ubalanse mellom omega-3 og 6 i kroppen har påviste uheldige helsemessige effekter. De fleste med vestlig kosthold får i seg for mye omega- 6 og for lite omega-3. Dette kan skape bl.a. betennelses situasjoner i kroppen, ledd plager og svekket mental prestasjonen. Riktig balanse i fettsyrer er så viktig for god helsen og det ideelle forholdet mellom omega 6 og 3 er 3:1 forhold.
Fettsyre balanse fordelingen mellom Omega-3 og 6 kan måles. En test kan gi også gi en indikasjon på betennelses nivået i kroppen. Et høyt omega-6/3-forhold kan være ugunstig i forhold til flere kroniske sykdommer inkludert reumatiske lidelser. En test gir deg svar på hvor høyt nivå du har av omega 6 kontra omega 3.
Her er link til en nettside hvor du kan bestille en test som viser forholdet mellom omega 3 og omega 1.
Det tilbys en rabatt på en pakke med 2 tester og bruk av balanceolje i 6 mnd. En test du tar før du starter med å bruke balanceolje fra ZINZINO. Etter 6 mnd tar du en ny test for å se at du har kommet i balanse. ZINZINO tilbakebetaler testen om du er i balanse. Det er nettopp fordi at de fleste som tar testen ikke er det. De aller fleste får i seg for mye omega 6 og for lite omeg 3 i dagens kosthold med for mye raffinert mat og for lite inntak av fet fisk.
Om du sliter med kroniske betennelser , smerter, ukonsentrasjon er det virkelig verdt å ta en balanse test og bruke produktene over 6 mnd for å komme i fettsyre balanse. Du får en solid rabatt (60 % start pakke på test og balanceolje) ved å bruke balanse i hverdagen linken.
Vi har et stort forbruk av margariner som inneholder mye omega 6-fettsyrer. I tillegg konsumerer vi mye bearbeidede planteoljer fra eksempelvis soya, solsikke og mais, som inneholder mye omega-6. Det brukes billige planteoljer i utstrakt grad både direkte i matvareproduksjon og indirekte som hovedkomponenter i kraftfôr. Matvareindustrien har gjennom bearbeidelse fjernet omega 3-fett fra produktene for å øke deres holdbarhet, fordi omega 3-fett harskner lett.
De fleste nordmenn spiser også for lite fet fisk. Konsekvensen er at vi får i oss altfor lite omega-3 og for mye omega- 6. Sørg for å dekke ditt behov for Omega 3 for maksimal prestasjon i hverdagen!
Fet fisk som makrell, villaks og fjellørret er rik på Omega 3. Sjømat er også en god kilde for mange næringsstoffer som andre matvarer har lite av. Blant annet vitamin D, B12, selen og jod. Den viktige omega 3 fettsyren har vist seg å ha en stress reduserende effekt fordi den senker kortisol nivået i kroppen og beroliger nervesystemet. Omega 3 fettsyren er viktig for å holde hjernen skarp og læringsevnen på topp. Det kan være en fordel å spise fet fisk til middag dagen før eksamen eller andre viktige fysiske eller mentale prestasjoner for å yte Max.
- Les også: Tid for oljeskift?
Kilder: Tunsberg medisinske skole artikler, Wikipedia, Helsemagasinet VOF, studier og forskning om fettsyrer