You are currently viewing Moringa- proppet med næring og antioksidanter

Moringa- proppet med næring og antioksidanter

Moringa Oleifera treet har sin opprinnelse fra Nord-India, og kalles «mirakel treet». Bladene, fruktbelgene og frøene er spiselig.  Moringa kan tørkes og males om til pulver, samt også omgjøres til oljer.

Ayurvedisk folkemedisin har gjennom flere tusen år brukt moringa mot en rekke sykdommer. Den er kjent for sin rensende og helbredende effekt på kroppen. Moringa har en eksepsjonelt høy næringsverdi hvor bladene inneholder flere næringsstoffer enn de fleste matvarer vi kjenner til. Den inneholder imponerende mengder mineraler, vitaminer, antioksidanter, samt alle de essensielle aminosyrene. Det er veldig sjeldent å finne en plante i naturen som dekker et så stort spekter av ulike næringsinnhold. Moringa selges som kosttilskudd i piller eller som pulver som kan brukes i matlaging (smoothies etc) og som te. Olje utvinnes av frøene og skal være nærende for huden.

Moringa bladene inneholder;

  • 92 Næringsstoffer
  • 46 Antioksidanter
  • 36 Anti-inflammerende
  • 26 Bioflavonoider
  • 18 Aminosyrer
  • 9 Essensielle aminosyrer

1. Moringa inneholder mange næringsstoffer.

Vitamin A fra betakaroten og Vitamin C, B 2 og B6, Jern, kalium, kalsium og Magnesium. Samt kobber, sink og flere andre sporstoffer. Moringa inneholder aminosyrer inkludert alle de essensielle.

2. Fullspekket med antioksidanter som styrker immunforsvaret. Kraftig anti-inflammatorisk egenskaper.

Vi trenger antioksidanter for å beskytte cellene i kroppen mot frie radikaler og beskytte/styrke immunforsvaret. Frie radikaler fører til oksidativt stress som skader og ødelegger cellene våre. I Moringa finner vi en rekke viktige antioksidanter. Vitamin C, Vitamin A fra Betakaroten, Quercetin og Klorogensyre. Disse antioksidantene kan bidra til å senke blodtrykket, blodsukkeret og har anti inflammatoriske egenskaper.

3. Flere studer viser at Moringa er godt for huden.

Moringa kan bidra til å gi økt glød og elastisitet i huden, mens hudbarrierens evne til å reparere seg blir bedre, takket være økt kollagenproduksjon.  Moringa inneholder også betakaroten som kan bidra til en jevnere og varmere hudtone. Studier viser dessuten at moringa har antibakterielle egenskaper, som kan bidra til å redusere utbrudd av akne, kviser og urenheter i huden.

Bær (blåbær, aronia, nype, goji etc), grønnsaker (rødbet, grønnkål etc), urter og ulike krydder (gurkemeie og ingefær) har gode antiseptiske og anti inflammatoriske egenskaper som også er godt for huden. Samt gulrøtter og søtpotet som inneholder naturlig betakaroten.  Alle er ikke like flinke til å spise nok av ulike bær, grønnsaker og urter. Moringa er spekket av næringsstoffer som gjør at det blir lettere å få dekt kroppens behov.

4. Kan senke blodsukkeret og kolesterol

Moringa kan være et naturlig alternativ for å redusere glukosenivåer og kolesterol i blodet. Studier har vist at Moringa kan ha en god effekt.

Det finnes en rekke planter, frukter og grønnsaker som kan bidra til å holde kolesterolet nede (havregryn og rødris) . I en rekke studier har Moringa vist seg å ha en godeffekt som en naturlig kolesteroldempere.

5. Beskytter leveren
Moringa inneholder mye polyfenoler, som bidrar til å beskytte leveren mot skader. Leveren er et av organene i kroppen som utsettes mest for ytre påvirkning, ettersom den har i oppgave å rense blodet for giftstoffer, avfall og gamle blodceller.

Moringa har vist seg å redusere skade på leveren, slik som fibrose, og kan føre til reduksjon av oksidativt stress. Samtidig bidrar moringa ifølge studier til å øke proteininnholdet i leveren, som er viktig for dens funksjon, både når den skal rense blodet og bidra til en sunn fordøyelse.

5. Kan forhindre hårtap

Moringa inneholder jern, vitamin B6, biotin og folsyre. Sammen med Vitamin E, A og B, samt mineraler som sink og silika, kan moringa bidra til å stimulere hårveksten, øke blodsirkulasjonen til hårsekkene og forebygge håravfall.

Moringa kan dessuten absorberes lett av kroppen, sammenlignet med mange syntetiske vitaminer og tilskudd mot hårtap.

6. Kan være en løsning for jernmangel-anemi

For disse personene kan Moringa være en stor bidragsyter til mer jern i kostholdet. Jernet er noe kroppen bruker for å produsere hemoglobin, som transporterer oksygen rundt i kroppen. Når vi får anemi har kroppen for få røde blodlegemer. Derfor kan vi føle oss utmattet, svimle og få pustebesvær om vi ikke får i oss nok jern. Det kan også føre til hårtap.

Studier viser at moringablader kan motvirke jernmangel og i tillegg øke effekten av tradisjonelle jerntilskudd. Forskere mener at dette skjer som følge av C-vitamin og betakaroten, som fremmer opptaket av plantebasert jern i kroppen. Moringa har sju ganger så mye jern som spinat og seks ganger så mye jern som grønnkål.

7. Moringa bidrar til god tarmhelse
Moringa er supermat for tarmhelse og generell velvære på grunn av dens overflod av næringsstoffer, fiber og fytokjemikalier. Disse forbindelsene, som polyfenoler og isotiocyanater, har vist seg å forbedre tarmhelsen ved å stimulere veksten av nyttige bakterier og hemme skadelige bakterier.

I tillegg kan de antiinflammatoriske egenskapene til disse forbindelsene bidra til å redusere betennelse i tarmslimhinnen, og derved forbedre slimhinnens evne til å forhindre passasje av giftstoffer inn i blodet. Moringa har også vært knyttet til å opprettholde et stabilt bakteriemiljø i tarmen, håndtere inflammatorisk tarmsyndrom og redusere risikoen for tykktarmskreft og infeksjoner.

Moringa er et godt supplement til en sunnere livsstil og er brukt av millioner av mennesker over hele verden for å få i seg de næringsstoffene kroppen trenger. Mange synes det er vanskelig å få i seg nok næring fra maten. Moringa er et godt og rimelig alternativ for å få i seg mer næring.  1-2 ts daglig anbefales.

Kilder: