Siden Covid 19 overtok verden måtte reiselivsbransjen tenke nytt. Hittil i 2020 fikk jeg gjennomført en vandringsreise til Sør-Afrika i mars. Mine årlige reiser til Italia, Kreta og Mont Blanc før sommeren ble kansellert og alle reisene til høsten blir også kansellert. Ideen om å sette opp ny vandringsreise i Norge kom etter at regjeringen åpnet opp for at vi kunne reise i grupper i Norge. Lofoten er allerede en årlig vandringsreise i Norge og når jeg skulle sette opp en ny destinasjon måtte det selvsagt bli i mitt vakre hjemfylke, Telemark. Reisen ble gjennomført nå i juli med en sprek fin damegruppe fra rundt forbi i Norge.
Deler bilder og opplevelsene fra min første Telemarksvandring
Høydepunkter
Toppturen til Gaustatoppen og Toreskyrkja
Seterstien opp Rjukenfjellet til Selstali seter med servering av rømmegrøt og spekemat
Guidet tur Sabotørstien, tungtvannssabotasjen
Krossobanen kabeltur opp til magisk utsikt
Norges ferie til sted på UNESCOs Verdensarvliste
Bade i frisk fjellvann & masse fjellluft
Flytende badstuer på Kvitåvatn med utsikt mot Gaustatoppen
Overnatting på historisk hotell Rjukan Admini med 3 retters middag med lokale råvarer
Gaustblikk Høgfjellshotell med velværsavdeling
Norge, Telemark – Vandring i vakre Rjukan området og majestetiske fjelltopper
Siden jeg er fra Telemark var valget lett om å invitere til vandring og opplevelser i fjellene rundt Rjukan. Det spesielle stedet som ligger ved inngangsporten til Hardangervidda og som har den kjente Gaustatoppen ruvende i bakgrunnen. Vi skulle selvsagt bestige fjellet som av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Gaustatoppen (1883 m.o.h.) som rager majestetisk over Rjukan. Fra Gaustatoppen kan du se 1/6 av Norge og toppen har Norges videste utsikt. En annen spesiell fjelltopp er Toreskyrkja på Gaustablikk med panoramautsikt til Gaustatoppen og Tuddal.
Rjukan er på UNESCOs Verdensarvliste og har sitt navn etter Rjukanfossen («den rykende fossen») som er et vakkert syn når den er i full gehør. Byelva Måna renner gjennom byen, helt ned til vakre Tinnsjøen. Solfesten på Rjukan har blitt feiret siden 1925 og i 2013 fikk byen solspeilet som fanger sollyset og sender det ned på Rjukan torg. Tinn bygde museum, steinkirken fra 1910, Gaustabanen som går inni fjellet opp til Gaustatoppen, Krossobanen taubane til Gvepseborg og Vemork museumet er steder som Rjukan er kjent for. Vi opplevde det mest spennende Rjukan byr på med områdene rundt.
Vi gikk den gamle seterveien (meget bratt oppstigning på over 600 meter) til seteren Selstali som ligger på 900 meter ved foten av Gaustatoppen fra motsatt side hvor den mest brukte turstien går. På Selstali har de melkekyr, kalver og et par lam. De produserer setersmør, seterrømme, staulsost og prim fra melka fra kyrne. Og her skulle vi spise et tradisjons måltid fra Telemark. Vi fikk servert rømmegrøt med egen produsert rømme og spekemat med nybakt flatbrød og helt fersk laget smør inne på den koselige gamle seteren. For en opplevelse det ble!
Vi opplevde guidet tur på sabotørstien til Vemork mens vi fikk fortalt hele historien om tungtvannssabotasjen av dyktige engasjerte guiden Tor Nicolaysen. Et stopp på Sabotørhytten og bestige mange bekker små (og store!). Tor Nicolaysen driver Rjukan fjellstue og er en meget kunnskapsrik mann. For noen Telemarkshelter vi har som klarte å sprenge tungvann kjelleren på Vemork under krigen.
Norges eldste taubane er Krossobanen på Rjukan. Den tok vi opp til Gvepseborg som er inngangen til Hardangervidda. Fra utsiktsplatået øverst har man en storslått utsikt over hele Vestfjordalen, Vemork, og Gaustatoppen.
Ukens høydepunkt var selvsagt GAUSTATOPPEN
Vi startet ved Stavsro på 1100 moh og gikk på steinete underlag opp til Gaustatopppen 1883 moh. Sherpa trapper er lagt ut i starten, midten og slutten av turen. På platået ligger Gaustatoppen turisthytte som er kjent for vaflene sine. Det ble en god stopp med fotoseanse på toppen i delvis tåke.
Vi fikk lett blanding av vær og det var en fornøyd gjeng etter dagens topptur til Gaustatoppen- mitt fjell
Noen ble med videre over eggen til det høyeste punktet som ligger bak kommunikasjonstårnet. Det er meget kuppert og bratt bortover til søylen som markerer det høyeste punktet. Det er ikke for hvem som helst å gå bortover der! Tøffe spreke damer!
Her bodde vi- Høgfjellshotell og Historisk hotell
Ved foten av Telemarks høyeste fjell ligger Gaustablikk høgfjellshotell på 960 m.o.h. Her overnattet vi i 3 netter. Hotellet har egen velværsavdeling og ligger rett ved et nydelig fjellvann. Det ble selvsagt servert bobler til ankomst på hotellets terrasse som har panoramautsikt til Gaustatoppen. Middagen som var inkludert i programmet var basert på smaker av Telemark. Det ble mye fersk fisk på menyen og masse gode grønnsaker.
Flytende badstuer på Kvitåvatn med magisk utsikt mot Gaustatoppen var helt fantastisk. Inne i badstuen var det nesten 100 grader og det blir varmt når du skal sitte der en time. Så det ble 5 ganger med bading i frisk fjellvann på 14 grader. Da gjør det ikke noe om det regner!
En kveld ble det pizza. Kan ikke bare spise 3 retters flott middag med vin.
Vi avslutter på Rjukan Admini hotell som er del av de Historiske hotel og spisesteder. Rjukan Admini ble reist av Hydros grunnlegger Sam Eyde i 1908 – og var frem til 2015 utelukkende brukt av Hydro til styremøter og ramme ved fine og viktige besøk. I dag kan du som gjest, få oppleve dette historiske hus. Stedet har en nydelig hage og bygningen er tegnet av Thorvald Astrup, en av datidens fremste arkitekter, og regnes i dag for å være en av de vakreste trebygninger i jugend stil som finnes her i landet. Kongelige gjester har bodd på Admini når de har besøkt Rjukan. Kong Haakon bodde her da han åpnet Rjukanbanen og Kong Olav overnattet her mens han ennå var Kronprins. Også Dronning Margrethe av Danmark og Dronning Sonja har flere ganger overnattet på Rjukan Admini Hotel etter fjellturer på Hardangervidda. Hele hotellet har 15 unike store innredet rom. Vi var 2 netter på Admini og ble godt tatt vare på.
Rjukan Admini har stor fokus på matkvalitet og har lokale ferske råvarer på menyen. Det ble 3 retters middag med nydelig suppe med lokal skinke, lokal fisk Røye som hovedrett og moltekrem til dessert. Servert med perfekt matchende viner. Nydelig frokost med ferske uimotståelige crossant og jordbærsyltetøy.
YTE & NYTE
Mitt visjon for mine vandringsreiser er å yte og nyte. Lange turer i flotte naturomgivelser om dagen hvor vi bruker kroppen og nyter naturen. På kvelden kommer vi til dekket bord med god mat og vin. Herlig!
Håper dette blir en årlig tradisjon
Meld gjerne din interesse om du ønsker en arrangert vandringreise til Telemark med guide!