You are currently viewing Mat for god hukommelse og sunn hjerne

Mat for god hukommelse og sunn hjerne

Visste du at nesten 60 % av hjernen din inneholder fett? Det er faktisk organet i kroppen som inneholder mest fett. Hjernen trenger fett fordi fett isolerer elektrisitet. Dermed kan nevroner og ulike deler av hjernen kommunisere med hverandre ved hjelp av elektriske impulser. Alle cellemembran i kroppen består også av fett og mange hormoner er bygd opp av fett. Hjernen trenger naturlig fett for å fornye seg og opprettholde best mulig funksjon gjennom livet.

Hjernen inneholder ulike typer fett. Av det fettet som finnes i hjernen din er ca. 25 % kolesterol.  (ja du leste riktig). Flerumettet fettsyrene omega 3 og omega 6 er essensiell fettsyre. Disse fettsyrene har mange og omfattende oppgaver i kroppen vår, og er livsviktige stoffer vi ikke kan leve uten. Hjernen krever også mettet fett for å bygge myelin, isolatorene som forbinder mange av hjernecellene dine til hverandre. For at hjernen skal fungere optimalt og gi god kognitiv funksjoner som hukommelse og konsentrasjon er kosthold med inntak av enkelte råvarer viktig.

Her er en oversikt over mat for god hukommelse og sunn hjerne

1.Fett for hjernen

Som beskrevet ovenfor er fett ekstremt viktig for hjernen. Vi deler opp de ulike felttypene slik at vi får en enklere oversikt over hvilke mat som inneholder hvilke viktige fett type.

Omega 3

Fisk som sardiner, tunfisk eller makrell er svært rike på omega-3. Også annen fet fisk som laks og ørret. Siden laks og ørret som stort sett selges i butikken er oppdrett så inneholder den mindre omega 3.  Chiafrø, linfrø og hampfrø har gode fettsyrer med høyt innhold av omega 3.

Flerumettet fett

Olivenolje, nøtter (spesielt valnøtter er rik på omega 3)  og avokado.

Ekstra virgin kaldpresset olivenolje inneholder mange polyfenoler, en antioksidant som motvirker at nevroner blir utsatt for. Antioksidanter beskytter fett mot å harskne. Disse egenskapene forsvinner derimot om olivenoljen blir for varm.

Mettet fett

Kokosolje og mct olje er gode kilder til mettet fett.

Det er fordel å spise ulike typer fett for hjernen. Spis variert av fettypene ovenfor.

2. Antioksidanter

Antioksidanter beskytter cellene mot oksidativt stress. Og bidrar til at fett ikke harskner. Blåbær og fargerike grønnsaker som rødbeter er rik på antioksidanter. Mat som inneholder mye C-vitamin og plantestoffer med mye farge er rik på antioksidanter.

3. Grønne grønnsaker og Mørk sjokolade

Grønne grønnsaker og mørk sjokolade inneholder stoffer som er spesielt bra for hjernen. Øk inntaket av grønnkål, varmebehandlet spinat (inneholder mye oksalsyre når du spiser spinat rå), brokkoli, grønn paprika etc. Spis rå kakao eller mørk sjokolade med høy kakao prosent.