MANDELSMØR
Mandelsmør er veldig godt. Det er veldig dyrt å kjøpe, så det er verdt å lage hjemme. Mandler har mange gode egenskaper som er positivt for helsen. De har et høyt innhold av enumettet fett, rik på vitaminer og mineraler.
Næringstoffer i mandler:
Meget rik på E vitamin og B2, godt med B3 og folat
Mineraler: kalsium, magnesium og sink
Rik på kostfiber og proteiner
Mandler har en gunstig effekt på fettstoffene i blodet og virker blodsukkerregulerende
OPPSKRIFT MANDELSMØR
Det du trenger til 1 glass ferdig mandelsmør:
• 250 gram kvalitets mandler (jeg bruker økologiske mandler fra Sana bona)
• 1/2 ts -1 ts himalayasalt
• 1 blender
• 1 glass krukke
Slik gjør du:
- Legg mandlene på et stekebrett på bakepapir i ovnen i 10 min på 180 grader.
- Med bakepapiret flytter du mandlene rett oppi en blendere. Varme mandler gjør at fettet åpner seg raskere og blir lettere til smør.
- Bruk puls knappen på blenderen et par ganger før du kjører mandlene jevnt i ca 3-5 minutter. Bruk en slikkepott til å dytte mandlene på plass i bunnen underveis når blenderen stopper opp.
- Kjør så lenge slik at du ser at mandlene blir kremete og starter å bli litt flytende i konsistensen. Da tilsetter du himalayasalt. Bruk mengden du ønsker.
- Kjør blenderen videre til du får en helt ferdig flytende konsistens, men likevel med litt tekstur.
- Hell på et lukket glass. Kan oppbevares i kjøleskap i mange uker.
- Nyt på godt brød, i havregrøten, i smoothien eller i raw kaker/snacks.