Mandelmelk
Det er mange som reagerer på laktose og melkeproteinet kasein i kumelk. Det kan spesielt påvirker fordøyelsen negativt og gi uren hud. Et godt alternativ til kumelk er mandelmelk.
Mandelmelk har en søt, nøtteaktig smak og kan erstatte melk i en rekke oppskrifter. (Spesielt bakverk som muffins, lapper, vafler, kaker, grøt etc). Mandelmelk smaker veldig godt i kakao/kaffedrikker og gir PERFEKT melkeskum til Cappuccinoen!
Mandelmelk, råkakao og kokossukker= Kakaodrøm
Mandelmelk er nokså kostbart å kjøpe. Du får fersk næringsrik mandelmelk til en rimelig pris ved å lage den selv. Det er relativt enkelt å lage mandelmelk og mandelmassen som blir til overs kan brukes som mandelmel i bakverk.
Dette trenger du for å lage mandelmelk:
- Mandler og vann 1 del nøtter og 3 deler vann, f.eks. 2 dl mandler og 6 dl vann.
- Økologisk vaniljepulver av ekte Bourbon vanilje
- Steenbergs Mandelekstrakt (valgfritt- smaker og lukter helt himmelsk)
- En blender
- Noe å sile melken gjennom. Her fungerer det fint med et stykke hvit bomullstøy/klut eller et rent kjøkkenhåndkle om du ikke har nøttemelkpose.
Fremgangsmåte:
1. Legg mandlene i bløt over natten (minimum 6-8 timer)
Bløtleggingstiden varierer på ulike nøtter. Jo hardere de er, jo lenger trenger de å bløtlegges. Morgenen etter heller du av bløtleggingsvannet og skyller nøttene i kaldt vann. Ved bløtlegging blir nøttene lettere å fordøye og vi kan nyttiggjøre oss bedre av alle næringsstoffene.
2. Mål opp vann og mandler. Blend alt godt i blenderen.
1 del nøtter og 3 deler vann, f.eks. 2 dl mandler og 6 dl vann. Bruker maks et minutt på å male mandlene til fint mel og gjøre vannet hvitt som melk. Det blir en god kraftig smak av nøttemelk.
3. Tilsett vaniljepulver og mandelekstrakt (om du vil).
Ca 1/2 ts av hver. Dersom du ønsker søtning kan du tilsette feks. dadler eller agavesirup. Kjør blenderen litt til.
4. Sil melken gjennom et klede/en nøttemelkpose så du får en melk helt uten mandelbiter. Press ut så mye væske som du klarer i en bolle ut av kledet.
5. Nå har du fersk mandelmelk silt i en bolle og fersk mandelmasse i kledet som kan brukes i bakverk.
Oppbevares f.eks i glassflaske med tett lokk i kjøleskap opptil 3 dager.
Mandler er rikt på enumettet fett, proteiner, folat, kalsium og bidrar til å stablisere blodsukkeret. Mandler er også basedannende i kroppen som har god effekt på PH verdien i kroppen.
- Lyst til å lage hjemmelaget kokosmelk? Her er oppskrift.