You are currently viewing Kraften og helsefordeler av Løvetann te

Kraften og helsefordeler av Løvetann te

Løvetann/Taraxacum officinaleDandoli

Løvetann er opprinnelig viltvoksende i Europa og Vest-Asia, men er nå innført i mange andre områder av verden. Løvetann finnes utbredt over hele landet i Norge og plantene vokser primært på kulturmark, som i enger, plener, veikanter og på brakkmark. Det antas at løvetann kom til Norge på begynnelsen av 1700-tallet, så planten er ikke særlig gammel i vår hjemlige flora. Løvetann anses mange steder som et plagsomt ugras. Av andre som har kunnskap om urtemedisin ser på løvetann som en meget verdifulle plante med medisinske egenskaper.

 

Løvetann er kjent for å være vanndrivende og utrensende (Lever og galle). Den er også god for mage og tarm. Drikk 2 til 3 tekopper om dagen.

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Urindrivende, avførende, galledrivende, leverstyrkende, avgiftende, fordøyelsesstimulerende, motvirker tarmgass, nærende, styrkende, slimløsende, antirevmatisk, blodtrykkssenkende, detoxene og sopphemmende. Løvetann kan bidra til å løse opp slaggstoffer i bindevevet i kroppen. Fjerner avfallsstoffer fra kroppen og er med på å stimulere nyrene/leveren. I tillegg er den blodrensende.

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Leversykdommer, gallestein, nyrestein, væskeansamlinger, hovne bein, dårlig appetitt, svak fordøyelse (dyspepsi), tarmgass, magekatarr, forstoppelse, overvekt, revmatisme, gikt, leddgikt, åreforkalkning, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, anemi, diabetes, hudsykdommer som eksem, psoriasis, akner, byller, vorter og soppinfeksjoner.

Fordeler med løvetann 

1.Vanndrivende og betennelsesdempende

Løvetann har vanndrivende egenskaper og stimulerer eliminering av oppsamlet væske i kroppen. Den urindrivende effekten av løvetann er dokumentert gjennom flere studier. Løvetann har imidlertid et stort innhold av kalium som opprettholde riktig væskebalansen i kroppen. Ettersom urten har en vanndrivende virkning og stimulerer utskillingen av urinsyre fra kroppen, er den nyttige i bekjempelse av urinsyregikt, leddbetennelse og revmatisme. Roten har dessuten en mildt betennelseshemmende virkning, noe som støtter den tradisjonelle bruken av løvetann i behandling av revmatisme.  Revmatikere er  flittige brukere av løvetann.

2. Utrensende urt- forbedrer leverfunksjonen

Løvetann har utrensende effekt som bidrar til å øke utskillingen av giftstoffer og avfallsstoffer både via leveren og nyrene. Bidrar til å optimalisere leverfunksjonen og regulerer strømmen av galle. Kan bidra til å løse opp mindre nyresteiner eller nyregrus (eller forebygge).

 

Psykisk hjelper løvetann kroppen med å frigjøre seg fra sinne og frykt, følelser som setter seg fast i lever og nyrer. Sinne påvirker leverfunksjonen og frykt påvirker nyrefunksjonen.

3. Styrkende på fordøyelsen

Denne planten har en mild avførende effekt og inneholder høye mengder kostfiber og antioksidanter. Løvetann nøytralisere sur pH.

Løvetann (særlig roten) inneholder bitre stoffer som øker utskillingen av magesyre og andre fordøyelsesvæsker.  Løvetann øker frigjøringen av galle fra leveren og galleblæren. Den økte gallestrømmen skyldes både at leveren påvirkes til å øke produksjonen av galle og at galleblæren trekker seg sammen og således øker strømmen av galle til tarmen. Dette er særlig gunstig hvis man sliter med dårlig nedbrytning og opptak av fettstoffene i maten. Bitterstoffene i løvetann stimulerer dannelsen av fordøyelsesvæsker, garvestoffene virker bindende, og de organiske syrene virker, sammen med slimstoffer i urten, mildt avførende.

4. Løvetann kan hjelpe på anemi

På grunn av det betydelige innholdet av jern, magnesium og kalsium, bidrar den i dannelsen av røde og hvite blodceller, er planten også et godt komplement for å bedre anemi.

5. Rik på antioksidanter og bekjemper hudproblemer 

Løvetann inneholder lutein og zeaxanthin, to komponenter som er rik på antioksidanter. Løvetann bidrar til å rense blodet og fjerne giftstoffer som påvirker hudkvaliteten.

Både roten og bladene av løvetann virker også blodtrykkssenkende.

#løvetann

Kilder

Rolv:  www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/