Økologisk, kaldpresset uraffinert kokosolje
Kokosolje er en vegetabilsk olje som utvinnes av fruktkjøttet i kokosnøtten. Oljen inneholder ca 92 % mettet fett, hvor størsteparten er mellomlange fettsyrer, som kroppen ikke lagrer, men absorberes lett i cellene og frigjør som energi. Kokosfett består av mellomlange mettede fettsyrer, såkalte medium chain triglyceridene (MCT) – kaprylsyre(8%), laurinsyre (45-60%) og kaprinsyre (6%).
Mettede fettsyrer i kokosolje (91–94 %)
- Laurinsyrer: 45–60 %
- Myristinsyrer: 17–20 %
- Kaprylsyrer: 8 %
- Palmitinsyrer: 2–5 %
- Kaprinsyrer: 6 %
- Stearinsyrer: 2–5 %
- Enumettende fettsyrer (3–10 %) – Omega 9 – (Oljesyre): 2–7 %
- Flerumettede fettsyrer (2–3 %)- Omega 6 – (linolsyre): 1–2 %
Rå extra virgin kokosolje er en fettsyre med unike egenskaper. Kokosolje inneholder laurinsyre, som stimulerer immunforsvaret og kan ta knekken på virus, sopp og bakterier. Oljen virker stabiliserende på blodsukkeret og bidrar til opptak av fettløselige vitaminer i måltider.
Kokosolje er en anvendig olje å bruke til matlaging. Det er en stabil fettsyre som tåler høy varme. Egner seg godt både til baking, steking og frityrsteking. Kokosfett har et smeltepunkt ved ca. 25° C, og blir da til kokosolje.
Kokosolje har terapeutiske egenskaper og kan brukes til mer enn matlaging. Uraffinert rå extra Virgin kokosolje kan brukes daglig. Gjerne opptil 1 ss. fordelt utover dagen mellom måltidene. Den kan stabiliserer blodsukkeret og gi energi mellom måltider.
Fordelene med extra virgin kokosolje:
♣ Kokosolje inneholder sunne MCT mellomlange fettsyrer, som kroppen ikke lagrer, men absorberes lett i cellene og frigjør som energi. MCT-fettstoffene gir også tennene næring.
♣ Inneholder laurinsyre, samt kaprin-, kapryl, kapron og myristinsyrer som øker motstandskraften og bekjemper skadelige patogener(bakterier/virus/parasitter/sopp)
♣ Lett fordøyelige og egner seg utmerket for mennesker som har problemer med å fordøye fettstoffer.
♣ Forskning viser at MCT i kokosolje øker det gode kolesterolet.
♣ Forbedrer opptaket av fettløselige vitaminer (A, D, E og K) og av 700 forskjellige fettløselige fytokjemikaler (karotener) som finnes i nesten alle grønnsaker.
♣ øke funksjonen til skjoldbruskkjertelen og bidra til å øke stoffskiftet, gi større energi og utholdenhet.
♣ Forbedrer tarmfloraen, støtter veggene og forbedrer fordøyelsen.
♣ Kokosolje påvirker ikke blodsukkeret eller insulinutskilling
♣ Reduserer matens glykemiske index, noe som minsker svingningene i blodsukkeret og stabiliserer humøret.
♣ Øker utholdenheten, og egner seg utmerket ved trening.
♣ Ideell som massasjeolje, kropps- og hårpleie. Kan brukes innvortes og utvortes.
Skjønnhetspleie
Kokosolje er anvendig som hud- og hårpleie. Oljen inneholder antibakterielle stoffer og trekker lett inn i huden og beskytter huden mot aldring og ulike hudplager. Kokosolje kan brukes som fuktighetskrem, kroppskrubb (blande med Epsom salt og f.eks mandelolje og du får en herlig pleiende skrubb til kropp og ansikt), hårbalsam, makeup fjerner og mot solbrenthet (smøres på huden både før og etter soling).
Godsaker med kokosolje
Det er blitt en stor trend å lage hjemmelagde «rå» sjokolade og søtsaker. Hovedingrediensen i disse er kokosolje og kakao. Fra kokosnøtten kommer kokosflak, kokosmel og kokossukker. Som er supre ingredienser i baking og sunn snack!
Lag din egen sjokolade og bakverk med kokosolje, kakaopulver og andre godsaker! Inneholder antioksidanter, masse næring og lykke hormonet serotonin
Se oppskrifter med kokosolje på Soma sine sider som er leverandør av Cocosa kokosolje.
Her finner du oppskriften på min favoritt rå sjokolade!
Det er mange debatter, påstander og ulike studier/forskning om kokosolje og mettet fett. Det som er viktig å tenke på når en spiser kokosolje er at den er naturlig og uraffinert. (økologisk kaldpresset extra Virgin). Og om hvordan kostholdet ditt er ellers. Spiser du mye sukker og raffinert mat er det bedre å holde mettet fett lavt. Kombinasjonen av mettet fett og mye sukker i kostholdet kan være uheldig. Forskning viser til at det ikke er mettet fett i seg selv som er fienden til høyt kolesterol og hjerte/kar sykdommer. Se kildereferansen som viser til mange helsefordelene med kokosolje.
[box] Kilder:Helsemagasinet VOF
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2016-06-13-study-says-theres-no-link-between-cholesterol-and-heart-disease/
www.authoritynutrition.com/coconut-oil-studies/
www.youtube.com/watch?v=vOBuAe1IVRM
www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/is-coconut-oil-bad-for-yo_b_9701764.html
www.drhyman.com/
Lege Bruce Fife www.faim.org/dr-bruce-fife og www.coconutresearchcenter.org/index.htm
www.coconutresearchcenter.org/
www.no.wikipedia.org/wiki/Kokosfett
Referanser fra Berit Nordstrand sitt innlegg om kokosfett. www.beritnordstrand.no/kokosfett-kan/
Referanser:
- Lei, T., Xie, W., Han, J., Corkey, B. E., Hamilton, J. A., & Guo, W. (2004). Medium‐Chain Fatty Acids Attenuate Agonist‐Stimulated Lipolysis, Mimicking the Effects of Starvation. Obesity research, 12(4), 599-611.
- Newport, M. T., VanItallie, T. B., Kashiwaya, Y., King, M. T., & Veech, R. L. (2015). A new way to produce hyperketonemia: Use of ketone ester in a case of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & Dementia, 11(1), 99-103.
- Otuechere, C. A., Madarikan, G., Simisola, T., Bankole, O., & Osho, A. (2014). Virgin coconut oil protects against liver damage in albino rats challenged with the anti-folate combination, trimethoprim-sulfamethoxazole. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 25(2), 249-253.
- Vysakh, A., Ratheesh, M., Rajmohanan, T. P., Pramod, C., Premlal, S., & Sibi, P. I. (2014). Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action. International immunopharmacology, 20(1), 124-130.
- Hayatullina, Z., Muhammad, N., Mohamed, N., & Soelaiman, I. N. (2012). Virgin coconut oil supplementation prevents bone loss in osteoporosis rat model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.