You are currently viewing Hvile er undervurdert

Hvile er undervurdert

HVILE ER UNDERVURDERT

Det er når kropp og sinn hviler at vi henter ny berikende energi.

Det handler mest om hva vi skal gjøre, få til, mestre, klare. Og minst om hvile, søvn, stillhet, refleksjon. Hvile er ofte den store taperen og det har stor konsekvens for livsstilen og livskvaliteten vår.

Jeg var godt voksen (36 år) når jeg sluttet i jobben min og startet firmaet balanse i hverdagen. Jeg var frem til da god på å få max ut av timene i døgnet, legge mye i kalenderen og være «på» veldig mye. Helt til jeg studerte coaching og forstod verdien av å lytte innover. Bli bevisst på verdiene mine, sette av tid til å reflektere, luke vekk det som ikke er viktig å prioritere, bli bevisst på det som faktisk er viktig og sette av tid til det. Så skjønte jeg verdien av å praktisere  mindfulness/meditasjon hver dag. Mindfulness er å trene opp en oppmerksomhetsmuskel, fokusere på å være tilstede i kropp og sinn akkurat nå. Etter hvert som jeg mestret det mer og mer så oppdaget jeg stillheten og roen det gav. Deretter fant jeg frem til behovene i underbevisstheten som gav meg troen på å følge intuisjonen min til å gjøre mer av det som var min lidenskap i livet. Det hadde jeg aldri oppdaget om jeg ikke gav meg selv rom for hvile og lytte innover.

Jeg er veldig opptatt av hva som skal til for å skape balanse i hverdagen. Og hvile er en vesentlig del. Jeg har erfart selv og lest mye forskning om verdien av å hvile kropp og sinn (hodet). Hvor viktig det er for å være den beste versjonen av seg selv. Hjernen vår bruker mye energi i løpet av dagen for å henge med på alle våre plikter og inntrykk (pc, telefon, samtaler, omverden etc). Det er mye input vi får fra omverden og oss selv (tanker) fra vi våkner til vi sovner. Hvor ofte har vi tid til å reflektere, om vi ikke bevisst setter av tid til det? Så fort vi har et lite «friminutt» så sjekker vi mobilen eller er i gang med å planlegge neste «skritt» eller analysere tidligere hendelser.

Vi må bevisst sette av tid til å «hvile»/koble av i løpet av døgnet. Det kan skje ved at vi setter oss ned å gjør noen pusteøvelser hvor vi har fokus på pusten og tilstedeværelsen i kroppen. Å sjekke inn i oss selv. Pusten er helt essensiell for hvile og ro i kroppen. En guidet mindfulness er også en meget effektiv avkobling. Det finnes mange versjoner du kan laste ned på en APP. 15 minutter mindfulness hver dag viser forskning kan endre hjernekoblingene etter kun 14 dager som gjør av vi opplever mindre stress og mer ro.  15 minutter hver dag har alle tid til uansett hvem vi er!!

Å gå en tur i naturen er avkobling for kropp og sinn. Naturen er det beste stedet å koble av og hente energi. Legg deg ned på gresset og ta en god hvil!

Kreativiteten og sansene stimuleres når vi kobler av det bevisste sinn (analytiske delen) og tuner inn i underbevisstheten. Da blir vi bevisst på hva som er viktig for oss. Hva som gir oss energi. Hva vi virkelig trenger. Hvile, ro og stillhet er veien til bedre forståelse av oss selv. Når kroppen hviler helt ned på cellenivå lader vi batteriene slik at vi har mer å gi til omverden rundt oss. Og vi har overskudd til å gjøre mer av det som virkelig gir oss glede i livet og er meningsfylt.

Balanse i hverdagen handler om en balanse mellom aktivitet og HVILE i hverdagen. Om kroppen får en overdose av aktivitet over lenger tid vil den bli tappet. Søvn og nok hvile i løpet av dagen er helt vesentlig for å være i BALANSE. Så sørg for at du setter av tid til hvilepauser i løpet av dagen. Det handler om å prioritere. Få nok søvn. Det er det som gir deg balanse og overskudd.

Sett av tid til:

Yoga

Mindfulenss/meditasjon

Pusteøvelser

Gjøre absolutt ingenting

 Gå turer i naturen/legg deg i gresset å ta en hvil

#hvileerundervurdert

Alle foto: private rettigheter Kaisa Hafredal