You are currently viewing Hva gir og tar energi i hverdagen?

Hva gir og tar energi i hverdagen?

Ved å stille deg selv bevisstgjørende spørsmål vil du kunne kartlegge behov og evaluere tiltak for å beholde energi og glede i livet.

Stopp opp med jevne mellomrom og still deg selv disse spørsmålene:


  • Hva gir meg energi i hverdagen?
  • Hva tar min energi i hverdagen?
  • Hva fungerer godt i hverdagen? Hva bør jeg endre?
  • Hva kan jeg gjøre noe med og hva må jeg lære å akseptere?
  • Hva saboterer min balanse i hverdagen? F.eks. Mat, søvn, stress, inaktivitet, teknologi,  lav energi etc.
  • Hva er det verdt å fokusere mest på for å oppnå mer glede og overskudd?

 

Gode råd for å skape balanse i hverdagen:

 Lær deg å sette grenser! Du får ikke nødvendigvis mer respekt av å alltid si Ja. Den eneste som kan ta ansvar for å sette begrensninger, er deg selv.

 Lær deg å koble av! Bestem deg for å sette av tid til deg selv. Mange har altfor mye i kalenderen, og altfor lite plass til seg selv.

 Lær deg å «logge av» elektrisk utstyr som telefon, pc, I-pad etc. Ta et daglig avbrekk fra den digitale verden og sett tydelig skille mellom «online» og «offline» tid. Bestem deg for å legge fra deg telefon hjemme når du går en tur, og sett telefonen på lydløs i blant når du ikke vil bli forstyrret. F.eks når du er på besøk eller spiser et måltid. Slå av telefonen, eller legg den alltid utenfor soverommet når du legger deg. God søvn er alfa omega!

balansenooa2

Gi deg selv en time-out når du kjenner kroppen trenger det! I blant er det nødvendig å gjøre ingenting!

Parker grublerier, og spesielt ting du ikke får gjort noe med! Lær deg å koble ut den analytiske delen av hjernen med en annen aktivitet. For eksempel pusteøvelser eller mindfulness. Flytt fokuset til kroppen.

Omgi deg med positive mennesker og miljøer. Gjør ting som gjør deg glad!

Kartlegg dine behov og sett spørsmålstegn med dem. Er de reelle eller en overbevisning? Når vi observerer behovene istedenfor å hoppe rett inn i dem, får vi en sunn distanse og kan evaluere behovene på nytt. Trenger jeg det? Må jeg det? Er det nødvendig?

Vær selektiv med tiden din. Vurder dine oppgaver, plikter og aktiviteter. Gjør jeg det jeg ønsker og som er viktig, eller gjenlever jeg bare en gammel vane?

Velg mat og drikke som gir kroppen påfyll av næring og energi.

Skap balanse mellom kosthold, aktivitet og hvile i hverdagen. Det hjelper ikke å bare spise sunt, om du ikke er i aktivitet. Det hjelper ikke med høy aktivitet, om kroppen ikke får nok hvile. Alt henger sammen og for å oppnå god helse må du skape en balanse.

Lytt til kroppen og hjerte! Du har alle svarene i deg.

#Skap balanse i hverdagen

Om du vil lære mer meld deg på nettkurs: Helhetlig helse

Bilder: Θhappybodyformula