Knekkebrød
Knekkebrød kommer i mange varianter og er et godt alternativ til brød. Knekkebrødene er uten gjær og kan lages glutenfritt om det er ønskelig. Det er nokså enkelt å lage hjemmelagde knekkebrød og de holder seg sprø og gode i ukevis når de oppbevares i tett boks.
Knekkebrød basert på fullkorn, frø og nøtter gir både proteiner, sunt fett og langsomme karbohydrater som er mettende og energigivende
Ingredienser:
♦ 1 dl havregryn (glutenfritt- bruk bokhvete flak)
♦ 2 dl grov økologisk rugmel
(Rug inneholder fytase som bryter ned fytinsyre. For glutenfrie knekkebrød kan du erstatte rug med frø eller øke mengden med mandel og kokosmel)
♦ 1 dl mandelmel (kan erstattes med*)
♦ 1 dl kokosmel (kan erstattes med*)
♦ 2 dl solsikkefrø
♦ 1 dl Linfrø
♦ 1 dl sesamfrø
♦ 1 dl Gresskarkjerner
♦ 1 ts Himalayasalt eller Havsalt
♦ 7 dl lunket vann
♦ 1 ts råhonning (kan sløyfes)
*erstatning kan være emmer mel, fullkorn spelt eller rug mel/ eller øke mengden med frø
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 150 grader, varmluft.
- Alt det tørre blandes sammen, så tilsettes vann blandet med honning. La blandingen svelle minst 5 min.
- Gjør klar stekebrett med bakepapir og fordel blandingen i et jevnt tynt lag (skal være løs og litt væskete) utover stekebrettet med en slikkepott.
- Rut opp med pizzahjul i passe store knekkebrød deler før stekebrettene settes i ovnen. Oppskriften fyller ca 2-3 stekebrett.
- Stekes ca 1 time på 150 grader. (grunnen til lav temperatur er for å bevare fettsyrene i stabil form. Fettsyrene i frø endrer struktur over 150 grader. Du kan gjerne bruke lavere temperatur om du har tid.)
- Underveis i steketiden bytt plass på stekebrettene og på slutten av steketiden når knekkebrøene begynner å bli ferdig så løsner du bitene fra hverandre og bytter litt plass slik at de blir jevnt stekt.
- Legges på rist og avkjøles helt før de lagres i en tett boks.
Tips for sprø knekkebrød: La døren stå åpen i ca 5 min på slutten av steketiden (med varme på), for så å lukke døren, å steke videre. Når knekkebrødene er ferdig kan de gjerne hvile litt ekstra i ovnen etter at ovnen er slått av.
- Les mer om: frø & korn