You are currently viewing Sunne hjemmelagde knekkebrød

Sunne hjemmelagde knekkebrød

 

knekkebrød

Knekkebrød

Knekkebrød kommer i mange varianter og er et godt alternativ til brød. Knekkebrødene er uten gjær og kan lages glutenfritt om det er ønskelig. Det er nokså enkelt å lage hjemmelagde knekkebrød og de holder seg sprø og gode i ukevis når de oppbevares i tett boks.

Knekkebrød basert på fullkorn, frø og nøtter gir både proteiner, sunt fett og langsomme karbohydrater som er mettende og energigivende

Ingredienser:

♦ 1 dl havregryn (glutenfritt- bruk bokhvete flak)
2 dl grov økologisk rugmel
(Rug inneholder fytase som bryter ned fytinsyre. For glutenfrie knekkebrød kan du erstatte rug med frø eller øke mengden med mandel og kokosmel)
1 dl mandelmel (kan erstattes med*)
1 dl kokosmel (kan erstattes med*)
2 dl solsikkefrø
1 dl Linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl Gresskarkjerner
1 ts Himalayasalt eller Havsalt
7 dl lunket vann
1 ts råhonning (kan sløyfes)

*erstatning kan være emmer mel, fullkorn spelt eller rug mel/ eller øke mengden med frø

Fremgangsmåte:

  1. Sett ovnen på 150 grader, varmluft.sunnehjemmelagdeknekkebrød
  2. Alt det tørre blandes sammen, så tilsettes vann blandet med honning. La blandingen svelle minst 5 min.
  3. Gjør klar stekebrett med bakepapir og fordel blandingen i et jevnt tynt lag (skal være løs og litt væskete) utover stekebrettet med en slikkepott.
  4. Rut opp med pizzahjul i passe store knekkebrød deler før stekebrettene settes i ovnen. Oppskriften fyller ca 2-3 stekebrett.
  5. Stekes ca 1 time på 150 grader. (grunnen til lav temperatur er for å bevare fettsyrene i stabil form. Fettsyrene i frø endrer struktur over 150 grader. Du kan gjerne bruke lavere temperatur om du har tid.)
  6. Underveis i steketiden bytt plass på stekebrettene og på slutten av steketiden når knekkebrøene begynner å bli ferdig så løsner du bitene fra hverandre og bytter litt plass slik at de blir jevnt stekt.
  7. Legges på rist og avkjøles helt før de lagres i en tett boks.

Tips for sprø knekkebrød: La døren stå åpen i ca 5 min på slutten av steketiden (med varme på), for så å lukke døren, å steke videre. Når knekkebrødene er ferdig kan de gjerne hvile litt ekstra i ovnen etter at ovnen er slått av.

turmat
Nytes med godt pålegg. Som f.eks avokado og egg. Toppet med tomat og urtesalt. Eller snøfrisk og røkt ørret. Toppet med dill eller persille.