You are currently viewing Himalayasalt

Himalayasalt

Hva er Himalaya salt?

himalayatsalt

Himalaya salt stammer opprinnelig fra et hav som dampet bort for 250 millioner år siden, og saltet har ligget under høyt trykk nede i jorden i flere millioner år.

Naturlig krystallsalt fra bergmassivet i Himalaya inneholder 84 grunnstoffer som kroppen og jorden er bygget av. Mineraler og sporstoffene har blitt godt bevart fra menneskenes forurensning og saltet er verken kjemisk bearbeidet eller tilsatt syntetiske mineraler. Alt er i sin opprinnelige og naturlige form.

Hvorfor bruke Himalaya salt?

Himalaya salt er et rent salt som ikke er forurenset, bearbeidet eller inneholder syntetiske mineraler.
Himalaya salt inneholder mineraler og sporstoffer kroppen trenger. Saltet bidrar blant annet til å regulere vannbalansen i kroppen, kan forhindre kramper, osteoporose og kan øke et lavt blodtrykk. Himalayasalt inneholder naturlig jod som er viktig for stoffskiftet. Bruk av Himalaya salt har balanserende innvirkning på kroppens elektrolytter på grunn av sitt rike innhold av mineraler.

Himalaya salt kan også brukes som badesalt og skal visst nok ha en svært rensende effekt på kroppen!

rosa_himalaya_salt_krydderia_krydder

Om Himalaya salt og overdosering:

Som med alt annet kan man overdosere himalayasalt.

1 t-skje kvernet Himalayasalt tilvarer ca 5 gram og denne mengden kan trygt inntas hver dag.

Husk at det er mye salt i bearbeidet mat. Faren for å få i seg for mye salt er stor hvis kostholdet er basert på ferdigmat og halvfabrikat. Helsedirektoratet anbefaler at man ikke får i seg mer enn 5 gram salt om dagen. De fleste får imidlertid i seg omtrent dobbelt så mye fra raffinert bordsalt!

Lag maten fra bunn og bruk rene ubearbeidet råvarer. Tilsett himalaysalt eller uraffinert havsalt i matlagingen. På denne måten vil du ha kontroll på saltmengden og du får i deg mineralrikt salt og naturlig næringsrik mat.

Natrium

Natrium finnes i ulike salttyper. Natriumklorid NaCI er den vanligste, og kalles ofte koksalt/bordsalt. Salt består av 97-98 % natriumklorid (NaCl) som stammer fra havet.

Natrium (Na) er et grunnstoff og et mineral i kroppen. Sodium er det engelske ordet for natrium.

Det finnes 0,15 % natrium i kroppen. En tredel av dette er bundet i benvevet, og den øvrige delen finnes i blodet og i vevsvæsken. Cellene inneholder bare ubetydelige mengder av stoffet. Natrium sørger for at vi har riktig væske og syre-basebalansen i kroppen. Nyrene og leveren har en sentral oppgave når det gjelder å bevare den riktige surhetsgraden i organismen. Uten tilstrekkelig natrium fungerer  ikke kroppen. Vi trenger nok mengde natrium for å opprettholde god væske og syre- og basebalansen. Samt normalt blodtrykk.

Sammen med kalium er natrium avgjørende for kroppens væskebalanse, blodtrykk, hjertefunksjon, muskelsammentrekninger, impulsledning i nervebanene, binyrenes funksjon, magesyreproduksjonen og syre-base balansen.

Over 70 % av alle havsaltprodusenter raffinerer saltet, slik at mange verdifulle mineraler og sporelementer går tapt. Raffineringen gjøres ofte av økonomiske årsaker. Bordsalt har gjennom en raffineringsprosess med kjemisk behandling mister alle sporelementene og viktige mineraler, og består kun av natriumklorid og eventuelt tilsatt syntetiske mineraler. Bordsalt blir tilsatt syntetisk jod (kan kjøpes med og uten jod) for å dekke en  mineralubalanse i befolkningen, siden bordsalt er raffinert for naturlige mineraler og sporstoffer. For kroppen er for mye kjemisk renset bordsalt vanskelig å hanskes med. Det kan føre til at blodtrykket stiger. Høyt blodtrykk (hypertensjon) er en betydelig risikofaktor ved flere alvorlige sykdommer som hjertesykdom, hjerneslag og nyresvikt.

Himalayasalt i sin naturlige form inneholder 84 mineraler og sporstoffer

himalayasalt2

Det er på ingen måte noe saltmangel i befolkningen, men for mange er det faktisk en mineralmangel.  Derfor kan raffinert bordsalt med fordel erstattes med himalayasalt i all matlaging. Bordsalt er kjemisk renset for mineraler.

Himalayasalt har blitt svært populært så vi kan regne med det komme mye forskning etterhvert, men foreløpig må vi forholde oss til de logiske forskjellene mellom kjemisk renset bordsalt, og naturlig mineralrikt himalayasalt. Uraffinert havsalt er også et godt alternativ til bordsalt. Uraffinert havsalt har i behold alle de mineraler og sporstoffer som finnes i havvann.

Både himalayasalt og uraffinert havsalt (eks. Maldon eller Helios atlanterhavsalt) er derfor et sunnere salt enn raffinert bordsalt som kan brukes til alle typer matlaging, både direkte i matrettene og som bordsalt (males i en saltkvern).

#himalayasalt #uraffinert #rikpåmineraler

shimalayasalt

Kilder: Wikipedia, globalhealing center, faglitteratur/forskning.