You are currently viewing Korn og gluten

Korn og gluten

Enkorn

Glutenfritt?

Det er mye forskning rundt hvordan gluten påvirker kroppen vår og for enkelte blir det et helsevalg å begrense inntaket eller velge et glutenfritt kosthold. Forskning tyder på at gluten utløser en immunrespons hos 1 av 4 personer. Dette kan føre til ulike lidelser i kroppen. f.eks. fordøyelsesproblemer, svekket immunforsvar, høy inflammasjon i kroppen, hodepine/migrene og mentale svekkelser.

Korn inneholder gluten. Gluten er en blanding av to proteinene gliadin og glutein. Spesielt hvete har et høyt innhold av gluten.

Finnes det gode grunner til å kutte ut gluten dersom man ikke har cøliaki eller en annen type glutenintoleranse?

Fordøyelsesproblemer som luftplager, oppblåsthet eller uregelmessig avføring kan noen ganger enkelt løses ved å fjerne gluten, selv uten en diagnose av glutenintoleranse eller cøliaki.

Når fordøyelsen er i ubalanse med en dårlig magesyrefunskjon så vil tarmene ofte være sensitive for gluten i kosten. Ved å begrense eller eliminere inntaket en periode vil du fort merke om det bedrer fordøyelsen. Når fordøyelsen er styrket og magesyrefunskjonen optimal vil tarmene mest sannsynlig klare å fordøye moderate mengder gluten igjen.

De vanligste grunnene for å satse på et glutenfritt kosthold er:

Fordøyelsesproblemer som luftplager, oppblåsthet eller uregelmessig avføring kan noen ganger enkelt løses ved å fjerne gluten, selv uten en diagnose av glutenintoleranse eller cøliaki.

Fordi at våre forfedre ikke spiste mye korn, er mennesker ikke i stand til å fordøye for mye korn, spesielt raffinert korn som hvete. Kornindustrien startet i Norge på 1900 tallet. Noen hevder at ved å fjerne korn fra kostholdet får de mer energi. Det er enklere å etablere og opprettholde en sunn kroppsvekt og at de får bedre mental funksjon.

Gluten er blitt assosiert med inflammasjon i kroppen. Inflammasjon har blitt identifisert som en underliggende årsak til mange sykdommer. Det positive er at med et variert og næringsrikt glutenfritt kosthold sammen med andre spesifikke tiltak for å helbrede tarmslimhinnen og slå av cytokiner, er det mulig å hindre eller stoppe denne prosessen.

 Gluten er også en medvirkende faktor (trigger tilstanden) i flere autoimmune tilstander som for eksempel Crohns sykdom, multippel sklerose (MS), bipolar lidelser og osteoporose. Mentale problemer og hormonelle utfordringer. Ved disse tilstandene så kan det være verdt å teste ut et glutenfritt kosthold.

Alternativ til glutenfritt:

• Bokhvete
• Quinoa
• Amaranth
• Hirse
• Ris eller kikertmel
• Mandelmel
• Kokosmel

Smarte korntyper

fullkorn

Selv om du kanskje ikke har noen av utfordringene beskrevet ovenfor kan de fleste ha fordeler av å redusere noe gluten i kostholdet. Mye positivt er gjort ved å erstatte raffinert hvete med spelt og fullkorn. Raffinert hvetemel inneholder mye gluten og har meget begrenset næring. Hvete har en glykemisk indeks på 100, dvs at det påvirker blodsukkeret vårt mer en sukker! Så når vi har kjennskap til det har vi muligheten til å begrense inntaket av raffinert hvete og finne gode sunne erstatninger.

Velg grove korntyper rik på fiber. Kostfiber, b-vitamin og mineralene i korn finnes primært i det ytre laget av kornet og stivelsen i den hvite delen av kornet. 

Kostfiber er en type komplekse, langsomme karbohydrater (polysakkarider) som ikke blir fordøyd i tynntarmen. Kostfiber finnes i matvarer fra planteriket og er viktig for fordøyelsen. De sørger for langvarig energi og har lav påvirkning på blodsukkeret.

Spelt er et urkorn som inneholder mer næring (høy jern- og proteininnhold) og har lavere påvirkning på blodsukkeret enn hvete. Det fungerer veldig fint å erstatte hvete med spelt i all baking og tom i jevning til saus. Bruk fullkornsspelt for grovere bakverk. 

Emmer er en svært gammel kornsort og er en av forfedrene til spelt. Emmer er rik på fiber og har et lavt fettinnhold. Melsorten har en god nøtteaktig smak. Det er verdt å teste ut emmer mel i baking. Husk å spe ut emmer med litt spelt for luftigere bakst.

Rug er rik på fiber og vitaminer. Rug inneholder mye fytase som bidrar til å bryte ned fytinsyre i korn slik at det blir lettere å fordøye. Les mer om fytinsyre her.

Varier med ulike fullkornstyper og forsøk å bak ditt eget brød og knekkebrød. Det er et godt utvalg av økologisk korn som er skånsomt malt i helsekost og utvalgte matbutikker. Det koster litt mer, men det er verdt det. Helios og Holli mølle er blant noen av de gode produkter.

MEL MALT MED OMTANKE fra Holli Mølle er steinmalt. Hvert enkelt korn males på en langsom og skånsom måte. Melet er økologisk og dyrket helt naturlig (uten sprøyting og kunst gjødsel).

hollimel

 

 

 

 

 

  • Oppskrift på knekkebrød som kan bakes glutenfritt eller med mel av spelt og emmer finner du her.
  • Oppskrift på energibrød uten gjær finner du her.
  • Oppskrift på sunne lapper finner du her.
  • Les også mer om: korn og frø

gluten

#fullkorn #fiber #alt med måte #glutenfrittalternativ

Kilder: Dokumenterte artikler fra Ren mat og helsemagasinet, TMS kostholdspensum og Holli mølle