Epler inneholder ulike plantestoffer og er rik på c-vitaminer, kostfiber, kalium og antioksidanter fra flavinoider. Næringen i epler ligger spesielt i- og rett bak skallet. Derfor bør du spise og bruke skallet når du kan.

Høsten er høysesongen for epler. Ikke glem å plukk eplene i hagen om du har epletrær. Eller hør om du kan plukke noen epler hos naboen eller familien. Som oftest så er det mange epler som råtner bort i hagen og det er jo synd for alle de gode eplekakene som kunne blitt bakt med dem! På høsten er det en fin mulighet å kjøpe epler direkte fra eplegårder. Ellers finnes det et stor utvalg av økologiske og norske epler på butikken.

I økologisk epledyrking brukes ikke kunstgjødsel og epletrærne gjødsles med kompost eller husdyrgjødsel. Epletrærne er heller ikke sprøytet. Importepler har omtrent 10 prosent høyere innhold av sprøytemidler enn de norske. Så det lønner seg å kjøpe norske epler og med fordel økologiske.

Enkel og god smuldre eplekake

Ingredienser:

200 gram blanding av:
-100 gram kokosmel og bokhvete. Om du mangler en sort så bruker du mer av en annen eller bruker litt spelt/emmer mel.
-100 gram økologisk havregryn
100 gram røros smør (romtemperert)
50 gram kokosblomstsukker eventuelt sukrin 50/50 av hver søtning gir god smak
4-5 norske epler, gjerne økologiske
Ceylon kanel
Honning
Gresk yougert

Slik gjør du:

  1. Start med å blande sammen melblandingen, tilsett sukker og smør. Bruk hendene og bland sammen til du får en havregryn konsistens.
  2. Skrell eplene og del dem opp i tynne skiver.
  3. Smør en paiform eller ildfastform og fordel epleskivene utover. Dryss over kanel og litt kokosblomstsukker.
  4. Fordel smuldreblandingen over eplene.
  5. Stekes i ovnen på 175 grader i ca 30-40 minutter. Eplene skal bli møre og smuldredeigen sprø.
  6. Serveres sammen med f.eks gresk yougert og litt honning over.
  7. NYT på en høstdag med masse levende lys♥

#norskeepler #eplesmuldrekake