You are currently viewing Eplecider Eddik- Helse i hver dråpe

Eplecider Eddik- Helse i hver dråpe

 

eplecider-eddik

Hva er Eplecider eddik og hva kan det brukes til?

Eddiksyre (CH3COOH), etansyre, er en svak syre som man finner i mat og drikke, men også i andre ting.  Eplecider eddik er gjort gjennom alkoholholdig gjæring av eplejuice. Fermenteringen’s reaksjon skaper bakterien Acetobacter.

Eddik er en organisk syre med en blanding av eddiksyre og vann. Det selges vanligvis som 5 eller 7 prosent eddik.

Eplecider eddik (økologisk, upasteurisert og ufiltret eplecider eddik) 

Rik i mineraler, vitaminer og andre virkefulle aktive stoffer. Den inneholder mer enn 90 stoffer, blant dem over 30 viktige næringsstoffer. Den er rikt på kalium, natrium, kalsium, magnesium, klor, jern, kobber og C  vitamin. Eddiksyren, optimaliserer energiproduksjon, hjelper til å fordøye og forbrenne fett, karbohydrater og proteiner. Eddiksyren bidrar også til å frakte kalsium til beinstrukturen.

En annen meget viktig stoff som finnes i eplecider eddik er en frukt fiber som kalles pectine. Pectine hjelper fordøyelsen, reduserer dårlig kolesterol og hjelper kroppen til å fjerne overflødig væske og uønskede giftstoffer.

Eplecider eddik kan bidra til mye for helsen! Den har anti-virus, anti-bakteriell og anti-sopp egenskaper. Den forbedrer fordøyelsen og øke forbrenningen i kroppen. Den styrker nyrene og kan helbrede gjentatte urinveisinfeksjoner. Den kan bidra til å fjerne giftstoffer fra kroppen i en raskere hastighet.

helios-eplecider-eddik

Virus og bakterier trives godt i en sur kropp og ved å gjøre kroppen mer basisk vil det gi mindre grobunn for sykdommer. Forskningsstudier har funnet ut at eplecider eddik kan være i stand til å bremse kreftcellers vekst!

Pass på å kjøpe økologisk, upasteurisert og ufiltret eplecicdereddik.  Helios sin kan anbefales. Den kan kjøpes på helsekost og i enkelte matbutikker.

Eplecider eddik har vært brukt i en årrekke og er en ingrediens i mange kjerringråd. Den koster lite og har mange bruksområder!

Her er en liste med noen av bruksmåtene til Eplecider eddik:

eplecider-eddik2

♦ Eplecider eddik for Kroppen

pH balanse

Innhold av syrer og baser i en væske angis i pH- verdier, vanligvis fra pH 0 (svært sur) til pH 14 (svært basisk).
Balansepunktet, hvor syrer og baser nøytraliserer hverandre, ligger på pH 7. Blodets optimale pH ligger på 7,365.

Eplecider eddik har i naturlig opprinnelse sur pH-verdi men blir basisk eller alkalisk i kroppen igjennom fordøyelsen og kroppens sure magesyre.

Sitron, lime og eplecider eddik er sur i opprinnelig stand, men bli basiske i kroppen. Husk å bruke sugerør når du drikker for å beskytte tannemaljen!

Eplecider eddik hjelper kroppen med å opprettholde riktig basisk pH-verdi som kan føre til en friskere kropp. Det er spesielt viktig hvis du er mye syk, røyker, drikker mye kaffe/vin og spiser mye sukker og kjøtt.
Kroppen jobber stadig med å gjøre om syredanning mat og drikke til alkalisk i kroppen. Et kosthold høy i syre-produserende matvarer kan føre til mangel på energi, infeksjoner, irritabilitet, hodepine, nedsatt immunforsvar, allergiske reaksjoner og økt risiko eller forverring av tilstander som gikt, fibromyalgi og leddgikt.

Det er viktig å bemerke seg at det også er andre faktorer enn kosthold som påvirker syre-base balansen. Stress, negative tanker og vanskelige følelser. Slike tilstander gir målbare syrekonsentrasjoner i kroppen. ph-verdien i kroppen påvirkes også av måten vi puster på. En sur kropp, vil gi lavt oksygeninnhold og motsatt.

Faktorer som nedsetter kroppens syreinnhold:
Ro, glede, tilfredshet, mosjon, søvn og godt kosthold.

Faktorer som øker kroppens syreinnhold:
Stress, sinne, sorg, aggressivitet, lite aktivitet og dårlig kosthold

I vanskelige faser i livet er det viktig å kompensere med et så basisk kosthold som mulig. Sykdomsfremkallende organismer har vanskeligere for å få fotfeste i en kropp som har en sunn pH-balanse. Ved å gjøre kroppen basisk, vil sopp, bakterier, parasitter m.m. ikke ha god grobunn.

grønnsaker

Det beste rådet for å gjøre kroppen mindre sur, er å tilføre den mer av de matvarene som gir en basisk reaksjon ~ først og fremst grønne grønnsaker rik på klorofyll. Alger (Spirulina og chlorella), friskt vann tilsatt ferskpresset sitron/lime og eplecider eddik og midler som inneholder bikarbonat (natron) hjelper kroppen, til å bli mer basisk.

Syre-Base likevekt er nøkkelen til sunnhet hevder mange ernæringseksperter!

 

Det er mange tiltak som kan gi basisk pH i kroppen, men den enkleste og rimeligste måten er å tilsette 1 ss eplecider eddik i et glass rent vann på fastende mage før et måltid. Start med et glass om morgen før frokost og i perioder hvor du trenger det kan du drikke et glass 20 min før måltidene lunch og middag. Husk å drikke med sugerør for å beskytte tannemaljen!

eplecidereddikk4

♦ Fordøyelse

fordøyelse

Eplecider eddik stimulerer enzymaktiveringen og gir positiv effekt i både mage og tarmkanalen. Eplecider edikk påvirker både pH balansen, magesyren og enzym nivået noe som er viktig for å opprettholde en god fordøyelse.

♦ Forbrenning

Eplecider eddik kan øke forbrenningen ved å bryte ned fett slik at kroppen kan bruke det i stedet for å lagre det. En av de mest positive egenskapene med eplecider eddik er at det senker blodsukkernivået som gir lavere insulinproduksjon slik at det blir lagret mindre fett i kroppen.

Tilsett 1 ss eplecider eddik i et stort glass rent vann ca 20 før et måltid. Å drikke eplecider eddik (blandet med vann) om morgenen på fastende hjerte har vært et kjerringråd for bedre forbrenning i tusenvis av år. Det er gjort en del forskning og er vitenskapelig bevisst at eplecider eddik øker forbrenningen.

♦  Urinveiene

Eplecider eddik støtter nyrefunksjonen og urinveiene med at bakterier ikke får feste. For gjentatte urinveisinfeksjoner og blærekatar prøv å behandle dette med eddik før du tar antibiotika. Ta 1 ss ren eplecider eddik rett fra skjeen og drikk litt vann etterpå. Gjenta dette morgen og kveld i en uke. Dette skal hjelpe for å ta knekken på bakterier. Drikk med fordel tranbærjuice og kjerringrokkte i tillegg som er veldig utrensende for nyre- og urinveiene.

♦  Lindre sår hals og halsbrann

honningEplecider eddik hjelper til å balansere syrenivået som er med på å forårsake halsbrann. Hvis halsen er sår i forbindelse med en forkjølelse, bihulebetennelse eller influensa, eller ved mye stemmebruk, får du rask lindring ved å gurgle en spiseskje eplecider eddik.

For sår hals, kombinere eplecider eddik og vann med en spiseskje honning!

 

Eplecider eddik for hudpleie

Eplecider eddik kan også brukes som hudpleie og kan være god hjelp mot hud problemer. Urenheter, blemmer, solbrenthet, sopp, vorter og pigmentflekker kan behandles med eplecider eddik.

♦ Hudproblemer

ansiktstonerAnsikts Toner: Eplecider eddik kan bidra til å regulere pH-verdien i huden din og nøytralisere talgproduksjon. Lag en blanding med en del eplecider eddik og en del renset vann. Helles på en tett beholder og ristes før bruk. Bruk en bomullsdott og før blandingen over hele ansiktet som en toner. Du kan gjøre dette på morgenen før du påfører fuktighetskrem og på kvelden før du smører på fuktighetskrem eller et ansikts serum.

♦ Alders- og solflekker
Før du gjør dyre drastiske tiltak for å fjerne brune flekker/ pigmentflekker på huden forårsaket av sol eller hormonelle endringer, prøv eplecider eddik! Ha ren eplecider eddik på en bomullsdott og ha den på flekkene i noen minutter minst to ganger om dagen. Flekkene skal falme eller muligens forsvinne i løpet av en periode med aktivt bruk.

♦ Eplecider eddik for mat og matredskaper

  • Vask frukt og grønnsakervask av fruktoggrønt

Vask frukt og grønt i eplecider eddik! Før servering av frukt og grønnsaker, kan du fjerne skitt, jordrester, plantevernmidler og til og med insekter, ved å skylle dem i 1 ss eplecider eddik oppløst i 1l kaldt vann.

  • Frisk opp kjøleskapet

Eddik kan være veldig effektivt som rengjøringsmiddel for kjøleskapet Bruk like deler eddik og vann for å vaske kjøleskapet innvendig inkludert frukt- og grønnsaksskuffer. For å hindre myggvekst, vask innsiden av veggene av interiøret med litt full styrke eddik på en klut.

  • Desinfisere skjærebrett

Desinfisere og rengjøre skjærebrett av tre eller benkeplater med eddik. Eddiksyre i eddiken har en god desinfiserende virkning mot skadelige bakterier som E. coli og Salmonella, og Staflokokker. Bruk aldri vann og oppvaskmiddel, fordi det kan svekke trefibrenes overflate.

  • Rengjør termosen

For å få en termosflaske ren, fyll den med varmt vann og 1/ 4 kopp eddik. Lukk og rist godt. Skyll og la det lufttørke.


Bruk ufiltrert/upasteurisert økologisk eplecider eddik til kroppen og huden. Helios sin eplecider eddik er økologisk og av god kvalitet. Koster ca kr 60,- for 0,75 liter. Helios Eplecider eddik er laget av ren, presset saft fra økologiske epler. Saften settes til gjæring, og gjennom denne prosessen framstilles naturlig epleeddik med 5% styrke.

 

Kilder:

  • healthwyze.org
  •  wikipedia
  • authoritynutrition.com
  • Bilder er lånt fra Helios og authoritynutrition.com sine nettsider