You are currently viewing Eple, sitron, kefir & havre Kjøleskapsgrøt- Bircher Muesli

Eple, sitron, kefir & havre Kjøleskapsgrøt- Bircher Muesli

kjøleskapsgrøt – godt for magen, smart start på dagen!

Eple, sitron, kefir & havre kjøleskapsgrøt- bircher muesli

Denne kjøleskapsgrøten inneholder eple, sitron og kefir som gir en syrlig smak. I tillegg til chiafrø og kanel som er godt for blodsukkerbalansen. Kefir er fermentert melk, under gjæringsprosessen beholdes kun de viktigste næringstoffene fra melken og laktosenivået (melkesukker) reduseres betraktelig. Kefir smaker litt mer bittert enn yoghurt, da den inneholder mindre laktose og høyt innhold av melkesyrebakterier. Kefir inneholder mer kalsium enn melk!

Sitronen stammer opprinnelig fra områdene i Himalaya og ble fraktet videre til Europa av Columbus. Det er nå stor produksjon av sitron i landene rundt Middelhavet. Sitronfrukten er velsignet av buddhistene og har blitt brukt i medisin i tusenvis av år.

Sitron er stappfull av C-vitamin og de sterke antioksidantene sitrusflavonoider. C-vitaminets helseeffekter er at det styrker immunforsvaret, bekjemper infeksjoner, danner proteinet kollagen i bindevevet og holder hud og knokler sunne.  Sitron er basedannende i kroppen og er godt for tarmfloraen med sine antiseptiske virkninger. I sitronskallet er det viktige medisinske stoffer, som eteriske olje citronella, sitronsyre og pektiner.  Sitronskall er kraftig for eliminering av giftstoffer fra kroppen, og er alkaliserende på blodet. Husk å alltid bruke økologisk sitron når du bruker sitronskallet

 

Eple, sitron, kefir & havre kjøleskapsgrøt- bircher muesli

Ingredienser, 1 porsjon

• 1,5 dl økologisk havregryn
• 1 ss chiafrø
• litt himalayasalt
•  1 ts Ceylon kanel
• 2,5 dl økologisk kefir fra Tine
Om du ikke ønsker så syrlig grøt, erstatt kefir med 1,5 dl havremelk eller mandelmelk
• 1/2 økologisk sitron (saften og litt av sitronskallet)
• 1/2 raspet økologisk eple med skall

Bløtlegg alle ingrediensene i kjøleskapet over natten

1. Rør alle ingrediensene godt sammen i en glasskrukke eller en skål.
2. Sett på lokk (eller dekk til) og sett i kjøleskapet over natten.
3. Når du våkner har du ferdig klar energi frokost. Det eneste du trenger å gjøre er å ta den ut av kjøleskapet og nyte

Topp med det du liker! Gjerne litt ekstra kanel og eplebiter.

#kjøleskapsgrøt #birchermuesli #godt for magen #smart start på dagen

Bircher Muesli eller «overnight soaked Oats – kjøleskapsgrøt» betyr at havregryn er bløtlagt over natten. Korn og frø som er bløtlagt over natten vekker næringsinnholdet til live og gjør næringsstoffene lettere tilgjengelig og fordøyelig. Kjøleskapsgrøt gir god metthetsfølelse og langvarig energi. Havre inneholder kostfiberet betaglukan som gir mat til de gode bakteriene og øker totalt veksten av gode bakteriene i tarmen. Over 75 % av immunforsvaret vårt sitter i tarmen.

Maximilian Oskar Bircher-Benner, (død 1939) var en Swiss doktor og ernæringsterapaut som utviklet Bircher Muesli for sine pasienter. Bløtlagt havre i melk tilsatt ulike frø og bær gjorde godt for hans pasienter og Bircher Muesli ble veldig populær på hans tid. Bircher Muesli har blomstret til livet igjen og har igjen blitt veldig trendy verden over.

•Smak deg frem og finn din favoritt kjøleskapsgrøt•

Her er flere smaksvarianter!

Kilder

  • www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-sitron-1.3297041
  • Wikipedia
  • veientilhelse.no/fordelene-og-bruksomradene-med-sitronskall/