You are currently viewing Coco crunch raw snackskuler med spiret bokhvete

Coco crunch raw snackskuler med spiret bokhvete

spiret bokhvete

Sprout Food (spiret mat) er økologisk frø og korn som har gjennomgått en skånsom spire- og tørkeprosess, ved temperatur under 42°C. Spiring øker biotilgjengeligheten (bedrer opptak i kroppen) av næringsstoffene betraktelig, fordi den reduserer fytinsyre som hemmer opptak av næring.  Spiring bevarer alle næringsstoffene og enzymene som er viktige for fordøyelsesprosessen. Derfor er spiret mat svært energirik og livgivende mat som kan bety mye for mage og helsen!

Bokhvete er frøet til en urt som har sin opprinnelse i Asia. Bokhvete er glutenfritt og lett fordøyelig. Rik på protein, spesielt aminosyren lysein, kalsium, jern og magnesium. Bokhvete inneholder rutin som er styrkende på blodåreveggen og bidrar til å senke kolesterolet.

RAW coco crunch snackskuler med spiret bokhvete

Har du smakt de gode coco crunch-kulene til Funky Fresh Foods? Her er en tilsvarende oppskrift!

Oppskriften er med spiret bokhvete og nedenfor kan du lese hvordan du kan spire bokhvete selv.

Oppskriften er gluten, nøtte og melkefri

coco crunch bokhvete kuler

Ingredienser, 8 kuler

 • 1,5 dl havregryn
 • 3 ss rå kakao
 • 3 ss kokosmel + kokosmasse til å trille kulene i
 •  1 ts pulver espressokaffe
 • 1/2 ts ekte vaniljepulver
 •  en klype havsalt/himalayasalt
 •  3 ss raw mørk agavesirup
 •  3 ss flytende kokosolje
 •  2-3 ss spiret bokhvete

Slik gjør du:

 • Kjør alle de tørre ingredienser i en kjøkkenmaskin først. Havregryn, kokosmel/flak, kakao, espresso kaffe, vaniljepulver og salt. Kjør til ingrediensene er godt blandet.
 • Tilsett deretter flytende søtning og kokosolje. Bland godt og kjenn på konsistensen. Kan deigen trilles til kuler? Ha eventuelt i litt mer kokosolje eller flytende søtning.
 • Helt til slutt har du i spiret bokhvete. Bokhveten skal ikke knuses helt i foodprosessoren, fordi det er det som gir «crunch».
 • Ha kokosmasse i en egen bolle. Trill deigen til kuler og rull i kokosmasse.
 • Sett kulene til avkjøling i kjøleskapet en liten stund før du nyter!
 • Oppbevar på en glasskrukke i kjøleskapet. De blir fort litt harde i fryseren.
 • NYT! Disse blir sååå gode!

coco crunch bokhvete kuler

Hvorfor er spiret så bra?

Spirer er fersk og levende mat full av vitaminer og næring som er lett fordøyelig. Ved spiring dannes enzymer som er nødvendig for fordøyelsen. I tillegg omgjøres stivelse til enkle, lettfordøyelige sukkerarter som gir kroppen en jevn tilførsel av energi.

Økt næringsopptak og næringsinnhold

Spiring bryter ned antinæringsstoffer, blant annet fytinsyre, og øker biotilgjengeligheten av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Dette resulterer i et høyt næringsopptak.

I realiteten kan du spire det meste. Frø, korn og ulike belgvekster. Mungbønner og alfalfa egner seg godt fordi de tar kort tid å spire. Bokhvete er enkelt å spire fordi det spirer på et døgn. Ved å spire frøet og tørke på lav temperatur bevares alle næringsstoffene og du får i deg mer næring og vitaminer.

Spiret bokhvete

Fremgangsmåte for å spire bokhvete:

 1. Kjøp hele økologiske bokhvete frø.
 2. Bløtlegg ønsket mengde bokhvete i ca 30 min (bokhvete trenger ikke å bløtlegges lenger). Bløtlegging fjerner enzym-hemmere som finnes i nøttene og gjør dem lettere for oss å fordøye.
 3. Skyll bokhveten godt etter bløtleggingen. Det dannes et slim når bokhveten er bløtlagt, alt dette må skylles nøye bort.
 4. Spir i et glass med netting eller spir frøene i en sil med et klede over. Du får kjøpt spireglass og utstyr på ulike helsekoster og på nettSpiretiden for bokhvete er ca 1 døgn. De skal få en liten «hale» når de har spirt, du kan spire lenger om du vil. Husk å skylle spirene morgen og kveld.
 5.  Når spirene dine er klare skyller du dem godt for å fjerne all slim. Så legger dem ut over litt papir eller et håndkle på kjøkkenbenken for å renne av seg.
 6.  Så skal de tørkes helt. Helst i en dehydrator som ikke overstiger 42 grader.  Om du ikke har det, kan du bruke stekeovnen- under 50 grader varmluft-tørkes på laveste temperatur i stekeovnen over natten.
 7. Det å spire er en liten prosess, men som takk har du næringsrikt spiret frø som du kan oppbevar på glass i flere måneder. Det smaker godt i müsli og gir veldig god«crunch»i raw food snacks.

Du kan også kjøpe ferdig fra sprotuted bokhvete fra Natures greens som selges på helsekost.

Bokhvete hele , Næringstoffer pr 100 gram

NÆRINGSSTOFF MENGDE ENHET
SPISELIG DEL 100 %
KILOKALORIER 335 KCAL
FETT 2 G
OMEGA-3 0,04 G
OMEGA-6 0,48 G
KARBOHYDRAT 65,3 G
STIVELSE 64,9 G
MONO-DISAKKARIDER 0,4 G
KOSTFIBER 5,8 G
PROTEIN 11,1 G
VITAMIN A 1 RAE
BETA-KAROTEN 12 ΜG
VITAMIN D 0 ΜG
VITAMIN E 0,1 ALFA-TE
TIAMIN 0,39 MG
RIBOFLAVIN 0,1 MG
NIACIN 3,5 MG
VITAMIN B6 0,4 MG
FOLAT 40 ΜG
VITAMIN B12 0 ΜG
VITAMIN C 0 MG
KALSIUM 18 MG
JERN 3,8 MG
NATRIUM 1 MG
KALIUM 460 MG
MAGNESIUM 180 MG
SINK 2,5 MG
SELEN 5 ΜG
KOPPER 0,62 MG
FOSFOR 320 MG
JOD 0,5 ΜG

Kilder:
Pensum TMS og Natures greens
Bilder www.shutterstock.com 
Funky Fresh Foods

www.matvaretabellen.no/bokhvete-hele-korn-05.231