Bygg er rik på kostfiber betaglukan som senker kolesterolet og demper opptaket av raske karbohydrater fra tarmen, slik at du får et mer stabilt blodsukker. Byggfiber er føde for tarmbakteriene som styrker fordøyelsen og immunforsvaret. Bygg er rikt på B-vitamin, inneholder rikelig med aminosyren tryptofan som stimulerer serotonin produksjonen og selen som aktiverer kroppens antioksidantforsvar.
Bygg bedre helse med bygg!
Bygg er ikke glutenfri slik som naturris, bokhvete og quinoa, men gluten i bygg er nokså annerledes enn gluten i hvete. Graden av glutenintoleranse varierer fra person til person – mange som ikke tåler gluten fra moderne hvete kan tåle både bygg og rug.
Her er noen eksempler på bruk av bygg:
Byggris
Byggris er et godt alternativ til ris og passer som tilbehør til både fisk og kjøtt. Byggris er også godt å bruke i salat.
Tilberedning av byggris salat:
1. Kok opp rikelig mengde med vann. Tilsett salt og legg byggrisposen i kjelen. La koke på svak varme under lokk i ca. 12-15 min. Ta posene ut med en gaffel og la vannet renne av. Klipp opp posene og hell ut bygggryn risen i en skål.
2. La den hvile noen minutter før du krydrer med litt himalayasalt, nykvernet pepper og tilsett kaldpresset extra virgin olivenolje. Tilsett ulike friske krydderurter. F.eks frisk persille, timian, oregano eller basilikum.
3. Kutt opp purre, gulrot, fennikel og rødløk i små biter. Bland alt sammen og tilsett gjerne friske tyttebær på toppen av byggrynrisen.
4. Klar til servering. Serveres f.eks med pesto eller Røros økologisk rømme.
Hele byggkorn og byggflak
Bygg kommer i hele byggkorn og byggflak. Begge kan brukes til å koke grøt. Byggflak eller hele byggkorn fra Helios eller Holli mølle er økologisk og av god kvalitet. Tilsett f.eks mandelmelk og himalayasalt og kok opp på svak varme. Byggflak kan også brukes i musliblanding, vaffel/lapperøre eller brød.
Byggrynsgrøt
Hva med å bytte ut risengrynsgrøten med bygggrynsgrøt?
Bygggrynsgrøt smaker veldig godt, er mettende og stabiliserende på blodsukkeret.
Et smakfullt lite måltid for voksne og barn.
Fjordland har i samarbeid med Arne Brimi lansert en byggrynsgrøt.
Kun tre ingredienser: byggryn fra Skjåk, helmelk og litt salt.
1.Varm opp grøten i en kjele.
2. Tilsett et smørøye med Røros økologisk smør, kanel og topp med litt flytende honning.
#bygg #byggris #bygggrøt #rik på kostfiber betaglukan #godt for magen
- Les også: Havregrøt en smart start på dagen.
Kilder: Matvaretabellen, Holli, Helios og Møllerens