You are currently viewing Bacalao – enkel og rask

Bacalao – enkel og rask

Bacalao

Bacalao er en tradisjonrett med opprinnelse fra Portugal. Ordet Bacalao betyr torsk, både saltet og tørket, derfor blir klippfisk brukt. Denne tomatbaserte klippfiskretten ble brakt til Kristiansund av sjøfolk fra Baskerland. Kristiansund har vært en dominerende handelsby av norsk klippfisk. Det finnes i dag mange ulike måter å lage Bacalao på. I denne varianten tilsetter vi noen nye elementer som soltørket tomat og oliven.

Klippfisk er saltet og tørket fisk av torske-familien. Klippfisk tørkes innendørs, og tilsettes salt. Tørrfisk blir også i blant brukt i Bacalao , men mest til lutefisk. Tørrfisk er usaltet torsk som er naturlig tørket av sol og vind på hjell. I Norge begynte produksjon av og handel med klippfisk ca på 1600-tallet, mens tørrfisk trolig har vært produsert og solgt siden år 1000 eller tidligere.

De fleste pakkene med tørket klippfisk har fremgangsmåte for utvanning. Følg den. Du får også kjøpt ferdig utvannet klippfisk.

Oppskrift Bacalao   
Ingredienser 2-3 personer

• ca 500 gram klippfisk (se pakning for eventuelt utvanning)
• 1 pose (ca 700 gram) små poteter med skall
• 4 sjalott løk
• 3 fedd finhakket hvitløk
• 1 gul paprika
• 1 liten boks tomatpuré
• 2 boks med Mutti tomatsaus
• 1  boks med vann
• ca 1 dl olivenolje
• nykvernet pepper
• 1 ts chiliflak eller piment D’espellette
• 2 laurbærblad
• en god håndfull soltørket tomat
• ønsket mengde sorte oliven (greske mørke brune oliven er min favoritt)

Slik gjør du:

  1. Start med å hakke løk, hvitløk og paprika (i biter).
  2. Stek dem i olivenolje i en jerngryte på medium temperatur i ca 5 minutter. Jeg bruker Le Creuset.
  3. Tilsett tomatpuré, nykvernet pepper og 1 ts chiliflak eller piement. La det surre litt sammen før du tilsetter noe av olivenoljen og begge tomatsausen. Fyll en av den tomme Mutti tomatboksen med vann og tilsett i gryten.
  4. La det hele få godgjøre seg litt før du tilsetter småpoteter. Vask godt potetene og del dem i to, la skallet være på. Tilsett klippfisk som er skjært i passe små biter. Fisken er salt i seg selv, så vi trenger ikke tilsette salt i gryten. Smak heller til ved servering.
  5. Tilsett laurbærblad og resten av olivenoljen. La det hele småkoke i ca 40 minutter til potetene er møre.
  6. Helt på slutten tilsetter du soltørkete tomater (hakket i mindre biter) og oliven (del dem i to).
  7. Servere toppet med litt ekstra olivenolje, pepper og friske urter. Smak eventuelt til med feks maldon flak havsalt.
  8. NYT!

#bacalao