You are currently viewing Bacalao – enkel og rask variant

Bacalao – enkel og rask variant

Bacalao

Bacalao er en tradisjonrett med opprinnelse fra Portugal. Ordet Bacalao betyr torsk, både saltet og tørket, derfor blir klippfisk brukt. Denne tomatbaserte klippfiskretten ble brakt til Kristiansund av sjøfolk fra Baskerland. Kristiansund har vært en dominerende handelsby av norsk klippfisk. Det finnes i dag mange ulike måter å lage Bacalao på. I denne varianten tilsetter vi noen nye elementer som soltørket tomat og oliven.

Klippfisk er saltet og tørket fisk av torske-familien. Klippfisk tørkes innendørs, og tilsettes salt. Tørrfisk blir også i blant brukt i Bacalao , men mest til lutefisk. Tørrfisk er usaltet torsk som er naturlig tørket av sol og vind på hjell. I Norge begynte produksjon av og handel med klippfisk ca på 1600-tallet, mens tørrfisk trolig har vært produsert og solgt siden år 1000 eller tidligere.

De fleste pakkene med tørket klippfisk har fremgangsmåte for utvanning. Følg den. Du får også kjøpt ferdig utvannet klippfisk.

Oppskrift Bacalao   
Ingredienser 2-3 personer

• ca 500 gram klippfisk (se pakning for eventuelt utvanning)
• 1 pose (ca 700 gram) små poteter med skall
• 4 sjalott løk
• 3 fedd finhakket hvitløk
• 1 liten chili
• 1-2 rød paprika
• 2 boks med Mutti tomatsaus
• 1 boks med vann
• ca 1 dl olivenolje
• nykvernet pepper + havsalt/himalayasalt
• 2 laurbærblad
• en god håndfull soltørket tomat
• en god håndfull sorte oliven delt i to (greske mørke brune oliven er min favoritt)
• finhakket persille til topping

Jeg bruker Le Creuset  når jeg lager bacalao.

Slik gjør du:

  1. Start med å finhakke løk, chili og hvitløk. Skjær paprika i mellom store biter.
  2. Start med å steke paprika i olivenolje sammen med litt pepper til de er møre. Legg tilside.
  3. Stek løk og chili i olivenolje i en jerngryte på medium temperatur i ca 5 minutter.
  4. Tilsett tomatsaus+ en boks vann, olivenolje, nykvernet pepper og litt havsalt/himalayasalt.
  5. La det hele få godgjøre seg på medium temperatur ca 10-15 minutter.
  6. Vask potetene og del dem i to (eller 4 om de er store),. La skallet være på.
  7. Tilsett utvannet klippfisk som er skjært i passe små biter. Fisken er salt i seg selv, så vi trenger ikke tilsette så mye salt i gryten. Kun lit i sausen fra starten. Smak deg frem om du trenger mer.
  8. Tilsett poteter, klippfisk, laurbærblad og resten av olivenoljen. La det hele småkoke i ca 1 time til potetene er møre.
  9. Helt på slutten tilsette soltørkete tomater (hakket i mindre biter) og oliven (del i to uten stein).
  10. Server toppet med litt ekstra olivenolje, pepper og finhakket persille.
  11. NYT! Fantastisk norsk mat.

#bacalao #norsk mat #torsk #klippfisk

 

• Mer inspirasjon? Se flere sunne oppskrifter her.