You are currently viewing Adaptogen

Adaptogen

adaptogen rosenrot

Adaptogen

Et adaptogen er en substans som øker kroppens motstand mot stress og virker balanserende på ulike organsystemer i kroppen. Inkludert immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- kar-systemet.

Opprinnelsen til bruken av adaptogener kan spores i de tradisjonelle helbredelsessystemene og urtemedisin som ble utviklet i Kina og India.

urter

Følgende urter kan kvalifisere til å få betegnelsen adaptogen:

◊Schisandra
◊ Rosenrot
◊ Asiatisk ginseng
◊ Indisk ginseng
◊ Peruviansk ginseng – maca
◊ Lakrisrot
◊ Noni
◊ Russisk rot
◊ Reishi- sopp
◊ Cordyceps

◊ Superfooden e◊ suma ◊ amla og ◊ gojibær er mulige adaptogene urter, men foreløpig ikke nok dokumentert.

adaptogener

Adaptogener styrker kroppen:

• Stressreduserende
• Øker aktiviteten i hjernen og sentralnervesystemet
• Styrker immunforsvaret
• Virker som en antioksidant
• Virker avgiftene og leverbeskyttende
• Øker blodsukkermetabolismen
• Øker kroppens motstandskraft og utholdenhet

rosenrotAdaptogeners unike egenskap er evnen til å styrke kroppen til å beherske stress. Binyrene, som sitter på toppen av nyrene, er det organet som hjelper oss til å tåle stress. Når binyrene blir overbelastet vil evnen til å takle stress bli dårligere, og ulike systemer i kroppen vil begynne å bryte sammen. Hvis du lever under konstant stress vil den første reaksjonen du vil kjenne sannsynligvis være tretthet. Du kan også oppleve problemer med blodsukkermetabolismen, dårlig immunforsvar og kanskje verking eller smerter i muskler og ledd. Kronisk tretthetssyndrom kan bli sluttresultatet av utslitte binyrer. Adaptogenene hjelper bl.a. til med å gjenopprette binyrenes funksjon.

De er også et godt hjelpemiddel til generelt å motstå sykdommer, og bør overveies som midler for å optimalisere helsen. Adaptogener går inn og balanserer de ubalansene som er i kroppen. I tillegg hjelper adaptogenene ikke bare den dagen du tar de, men også i en stund etter. Adaptogener hjelper i den grad kroppen trenger det og dette er også en av grunnene til at mange merker at humøret, energien, stress mestring og libido øker ved inntak.

Adaptogener er ikke farlig i større doser, men følg anvisningen på pakken og ikke ta mer enn anbefalt. Det skal svært små doser til for å få effekt, men som med alt annet bør man smøre seg med tålmodighet og gi urtene ihvertfall 3 måneder. Etter 3 mnd bruk skal en ta en pause fra urten.

macapulver
Macapulver
macarot
Macarot

Kilder: rolv.no