11. tips til Hvordan få mer energi og balanse i hverdagen?
1. Kosthold
Velg mat og drikke som gir kroppen påfyll av næring og energi. Det innebærer å spise naturlig og variert mat som holder blodsukkeret stabilt og fordøyelsen i gang. Hele 80 % av immunforsvaret sitter i fordøyelsen, og for å holde seg frisk og rask er det viktig å opprettholde en god fordøyelse. Blodsukkeret vårt påvirker både energinivået og humøret, så det gjelder å fylle på med mat som holder bloduskkeret stabilt.
♦Sett fokus på å bruke rene ferske råvarer ♦Øk variasjonen i valg av mat ♦Utforsk sansene- smak på nye råvarer og spis fargerik mat som er full av smak og næringstoffer
- Aktivitet (Bruk naturen!)
Aktivitet er helt elementært for å skape energi. Kroppen er skapt for bevegelse og daglig fysisk aktivitet vil gjøre mye for helsen og energinivået.
Aktivitet er avgjørende for god helse, både fysisk og psykisk. Aktivitet bedrer fordøyelse, styrker hjertet, øker blodsirkulasjonen, stimulerer immunforsvaret, vedlikeholder muskelmassen, styrker hukommelsen/hjernen og bedrer sinnsstemningen. Det er godt dokumentert at det bedrer humøret. Fysisk aktivitet får kroppens endorfinproduksjon til å stige. Endorfiner gjør en glad, kvikk, og kalles ofte »lykkehormonet» eller »kroppens eget morfin.» Det gir økt overskudd og kan dempe stressrelaterte muskel-skjelett-plager.
Tren smart og variert. Bevegelighet, styrke og kondisjon!
Vær aktiv ute! Naturen er det beste stedet å koble av og hente energi. Dagslys, frisk luft og naturinntrykk påvirker kropp og sinn. Les forskningen om at selv korte turer i naturen forandrer hjernen.
- Hvile/ Søvn
Hvile og nok søvn er alfa omega for å fungere godt i hverdagen. Kroppen trenger hvile og søvn til å restituere seg etter dagens krav, og gjøre seg klar for en ny dag. Mangel på søvn vil føre til lavere energi, tregere hjernekapasitet, lavere motivasjon/kreativitet og fokus. Når du føler deg trøtt på dagen pga mangel på søvn, vil du ha lett for å overdrive med kaffe og sukkerprodukter for å få energi som kroppen higer etter.
Nok søvn og tilstrekkelig hvile vil uten tvil gi mer energi. Tips 4.5 og 6 er teknikker for hvordan hvile og bedre søvnen.
- Redusere stress – pust!
Stress er alt som påvirker oss negativt. Dette gjelder i like stor grad mentalt som fysisk stress. Alt går så fort i vår tid. Mye informasjon, støy og pågang av kunstige sanseinntrykk som påvirker oss i høy grad. Arbeidspress, fysisk aktivitet og daglige gjøremål er en del av hverdagen i mer eller mindre grad. Ofte er hverdagen fylt med for mange oppgaver og aktiviteter. Når kravene og forventninger i hverdagen blir for store, fører det til at en går på akkord med seg selv.
Kroppen vår er rustet til å håndtere stress i små doser og i ulike perioder i livet. Om stressnivået stiger og vi opplever mer eller mindre stress hver dag, så tappes kroppen for energi. Livet er dynamisk og stressende perioder vil alltid være et faktum. Det er ikke til å unngå, men tenk over, hva kan du gjøre for å bevare roen i en hektisk hverdag?
Lær deg noen knep på hvordan du kan håndtere stress i livet ditt. Pusten er et godt verktøy for å redusere stress. Det er fysisk umulig å stresse samtidig som du puster langsomt og dypt. Ved å trekke noen dype lange pust ned i magen, vil det gi kroppen tilgang til ny energi momentant.
Yoga, Qigong og mindfulness er gode øvelser for kropp og sinn for å stresse ned og finne ro. Studier viser at meditasjon og yoga kan redusere stress, dempe inflammasjon og oksidativt stress og bremse aldringen.
- Praktisere tilstedeværelse – gjør en ting av gangen!
Ofte er hverdagen fylt med for mange oppgaver og aktiviteter. Det er lett for at vi «multitasker» for å rekke alt, og vi blir «tidsmaskiner» som mister fokus og nærvær til det vi holder på med.
For å være mer tilstedet i livene våre trenger vi å trene opp evnen til å være tilstedet i øyeblikket. Mindfulness er effektive øvelser (mentaltrening) som gjør at vi bli bevisst på tankemønsteret vårt og øker evnen til å være mer tilstede i opplevelsene våre. Tilstedeværelse og nærvær med det en holder på med gir mer glede og energi. Det gir oss også en større klarhet i om det vi holder på med i hverdagen gir oss det vi ønsker for livene våre.
- Finn mental ro. Fokuser på det positive!
Parker grubleriet og spesielt ting du ikke får gjort noe med! Lær deg å koble ut den analytiske delen av hjernen med en annen aktivitet. For eksempel pusteøvelser eller mindfulness. Flytt fokuset til kroppen. Ved å ha fokus på pusten og tilstedeværelsen i kroppen, kan vi trene opp evnen til å være oppmerksom på «her og nå» uten å la tankene vandre.
Hjernen står for nesten 30 % av kroppens totale energiforbruk selv om hjernen kun utgjør ca. 2 % av totalvekten vår. Ved å praktisere mindfulness gir du hjernen din hvile. Det gjør at du i etterkant kan tenke klarerer og får tilgang på mer energi og balanse i hverdage.
Vi bruker mye tid, energi og krefter på å bekymre oss over ting vi ikke har kontroll over. Tankene våre vandrer ofte mellom fortid og fremtid. Mens virkeligheten er i nuet. Stress og bekymring er ofte tankebasert og røver oss for energien vår.
Fokuser på det som er bra i livet og det som fungerer i hverdagen. Lær å akseptere det som ikke kan forandres. Samtidig som du ser muligheter og ikke begrensninger.
Hvilke tanker holder deg med selskap? Vi blir påvirket av det hodet vårt inneholder og vi får det vi fokuserer på. Når vi tenker negativt, skaper vi negative følelser som gir negative situasjoner. Snu tankene og ha fokus på det du ønsker å oppnå. Det vil sende gode signaler til kroppen som frigjør energi.
- Utforske nye aktiviteter- Ha det gøy
Vær kreativ i hverdagen i form av nye aktiviteter, matoppskrifter og nye måter å gjøre ting på.
Gjør mer av det som gjør deg glad. Serotonin (vårt lykkehormon) har stor betydning for humør og velvære. Det stimuleres når vi gjør ting vi liker.
Når er du i lykkehormonbalanse? Bli bevisst på din livskraft og engasjement i livet.
Fokuser på hva du kan gjøre, istedenfor det du ikke kan gjøre!
- Vær selektiv med tiden din
Vurder dine oppgaver, plikter og aktiviteter. Gjør jeg det jeg ønsker og som er viktig, eller gjenlever jeg bare en gammel vane? Velg dine aktiviteter med omhu. Vær selektiv med aktiviteter og plikter i hverdagen. Finn ut hva som er viktig og hva kan du velge bort.
Lær deg å koble av! Bestem deg for å sette av tid til deg selv. Mange har altfor mye i kalenderen, og altfor lite plass til seg selv.
Lær deg å «logge av» elektrisk utstyr som telefon, pc, I-pad etc. Ta et daglig avbrekk fra den digitale verden og sett tydelig skille mellom «online» og «offline». Det vil frigjøre mer tid til å gjøre det som gir energi istedenfor det som tar energi.
- Lytt til kroppen og hjerte
Lykke er når det er harmoni mellom det du tenker, det du sier og det du gjør!
Lytt til kroppen din. Hva forteller den deg? Gjør mer av det som gir deg energi og gjør deg glad!
Skap balanse mellom kosthold, aktivitet og hvile i hverdagen. Det hjelper ikke å bare spise sunt, om du ikke er i aktivitet. Det hjelper ikke med høy aktivitet, om kroppen ikke får nok hvile. Alt henger sammen og for å oppnå god helse må du skape en balanse. Ved å lytte mer til kropp og hjerte så blir du bevisst på hva som er viktig for deg.
10 Vær deg selv
Autentiske personer utstråler en unik energi som gjenspeiler en oppriktighet i ord, handlinger og kroppsspråk. Det utstråler en troverdighet og karakterstyrke ved å være ekte og naturlig.
Vær deg selv på godt og vondt og du vil kjenne deg i harmoni med deg selv! Unngå å streve etter å være et glansbilde og bruke tid på å ikke føle deg bra nok.
Unngå å bruke energi på å få bekreftelse fra andre. Søk bekreftelse innover. Den viktigste personen som trenger å like deg slik du er, er deg selv. Det vil frigjøre enormt med energi i deg.
11. Finn tilfredsheten ved å være takknemlig
Vi er vår egen lykkes smed, heter det. Glede og tilfredshet i livet vårt er basert på våre indre mentale forestillinger.
Det er altså i stor grad en selv som må sørge for trivsel og glede. Vær takknemlig for det du har og føl mening med det du gjør.
Se etter de små tingene i hverdagen som gjør deg glad og gir deg energi. Fokuser på det du har og ikke det du eventuelt mangler for øyeblikket.
Sist men ikke minst;
- https://tara.no/helse/har-du-ogsa-problemer-med-magen
- ©gettyimages shutterstock