You are currently viewing 10 tips for balanse i hverdagen

10 tips for balanse i hverdagen

Senk skuldrene, senk kravene, senk forventningene. Som regel så stiller vi for høye krav og forventninger til oss selv når vi går inn i et nytt år. Vi skal slutte å røyke, vi skal gå ned i vekt, vi skal begynne å trene, spise sunnere og ofte mange ting på en gang osv osv. Det er veldig bra å sette seg mål og ønske å gjøre positive grep for helsen. Men om vi legger listen for høy og ikke innfrir, blir skuffelsen og nedturen ofte så stor at vi gir opp. Og da kommer vi jo ikke i mål med ønsket vårt. Det er lurt å starte med små steg og gjøre enkle grep. Det er ofte små gode rutiner i hverdagen som fører til de store varige resultater.

Ofte så handler god helse om å stresse mindre og ta gode valg i hverdagen. Det er lettere å spise sunt og trene jevnlig når vi har overskudd. Det er rett og slett lettere å ta de riktige valgene for helsen sin når vi er klartenkt og ikke stresset.

Her er 10 tips for å finne mer ro og få mer overskudd til å ta vare på helsen sin. For å skape balanse i hverdagen!

10 TIPS FOR BALANSE I HVERDAGEN:

  1. Stopp opp med jevne mellomrom og still deg selv disse spørsmålene:
    • Hva gir meg energi i hverdagen?
    • Hva tar min energi i hverdagen?
    • Hva fungerer godt i hverdagen? Hva bør jeg endre?
    • Hva kan jeg gjøre noe med og hva må jeg lære å akseptere?
    • Hva saboterer min balanse i hverdagen? F.eks. Mat, søvn, stress, inaktivitet, teknologi,  lav energi etc.
  2. Lær deg å sette grenser! Du får ikke nødvendigvis mer respekt av å alltid si Ja. Den eneste som kan ta ansvar for å sette begrensninger, er deg selv.
  3. Lær deg å koble av! Bestem deg for å sette av tid til deg selv. Mange har altfor mye i kalenderen, og altfor lite plass til seg selv. Lær deg å «logge av» elektrisk utstyr som telefon, pc, I-pad etc. Ta et daglig avbrekk fra den digitale verden og sett tydelig skille mellom «online» og «offline» tid. Bestem deg for å legge fra deg telefon hjemme når du går en tur, og sett telefonen på lydløs i blant når du ikke vil bli forstyrret. F.eks når du er på besøk eller spiser et måltid. Legg telefonen alltid utenfor soverommet når du legger deg. God søvn er alfa omega.
  4. Gi deg selv en time-out når du kjenner kroppen trenger det! I blant er det nødvendig å gjøre ingenting!
  5. Parker grublerier, og spesielt ting du ikke får gjort noe med! Lær deg å koble ut den analytiske delen av hjernen med en annen aktivitet. For eksempel pusteøvelser eller mindfulness. Flytt fokuset til kroppen. Kjenn tilstedeværelsen i pusten og kroppen.
  6. Kartlegg dine behov og sett spørsmålstegn med dem. Er de reelle eller en overbevisning? Når vi observerer behovene istedenfor å hoppe rett inn i dem, får vi en sunn distanse og kan evaluere behovene på nytt. Trenger jeg det? Må jeg det? Er det nødvendig?
  7. Vær selektiv med tiden din. Vurder dine oppgaver, plikter og aktiviteter. Gjør jeg det jeg ønsker og som er viktig, eller gjenlever jeg bare en gammel vane?
  8. Vær aktiv i naturen. Naturen er det beste stedet å koble av og hente energi. Naturen er helse på grønn resept-Dagslys, frisk luft og naturlig saneseinntrykk!
  9. Velg mat og drikke som gir kroppen påfyll av næring og energi.
    ♦ Sett fokus på å bruke rene gode råvarer♦ Øk variasjonen i valg av mat♦ Fyll kroppen med mat som holder blodsukkeret stabilt- unngå å overfylle ♦ Utforsk sansene- smak på nye råvarer og spis fargerik mat. Spis mindful
  10. Lytt til kroppen og hjerte! Vær kreativ i hverdagen i form av nye aktiviteter, oppskrifter og nye måter å gjøre ting på. Gjør mer av det som gir deg energi og gjør deg glad!
    Skap balanse mellom kosthold, aktivitet og hvile i hverdagen. Det hjelper ikke å bare spise sunt, om du ikke er i aktivitet. Det hjelper ikke med høy aktivitet, om kroppen ikke får nok hvile. Alt henger sammen og for å oppnå god helse må du skape en balanse.

Det er umulig å gjøre alt riktig hele tiden. Unngå å straffe deg selv når du feiler. Livet er full av valg. Noen ganger blir valgene mindre optimale, men det er ikke dermed sagt at du ikke kan velge noe annet neste gang.

Små grep, gjør en stor forskjell. Endring handler om å bli bevisst. Se muligheter og ikke begrensinger. Lytte til kropp og sinn. For så å ta de beste valgene fra dag til dag♦

Ønsker du en frisk start på det nye året?

Meld deg på nettkurs: Helhetlig helse