You are currently viewing 10 Mattips for hormonbalanse

10 Mattips for hormonbalanse

10 Mattips for hormonbalanse

Hormoner er kjemiske stoffer som produseres i fettceller, tarmen, lymfesystemet og som transporteres via blodbanen.

Hormonsystemet jobber sammen og kontrollerer hormonmengden som sirkulerer rundt i kroppen. Ubalanse i hormonsystemet skaper helseutfordringer for oss kvinner alt i fra utfordrende menstruasjonssyklus til overgangsplager. Samt det påvirker immunforsvaret, blodsukkeret, energien og humøret vårt. Vi har flere hormonsystemer. Det kvinnelige kjønnshormonet er østrogen. Stresshormonet kortisol og adrenalin påvirker østrogennivået og stoffskifte. Insulin regulerer blodsukkeret og skjoldbrudskjertelen styrer stoffskifte som påvirker blant annet temperaturregulering og forbrenning.

Maten vi spiser og hvordan vi lever påvirker hormonbalansen vår i høy grad. Her finner du 10 mattips for bedre hormonbalanse.

Generelle tips som er viktig for hormonbalansen er hvile, ro, søvn, smart godt kosthold og bevegelse i frisk luft

10 Mattips for hormonbalanse

  1. Spis mer ren og naturlig mat. Velg smart mat som bygger opp kroppen istedenfor å bryte den ned. Redusere mengden med raffinerte karbohydrater. Sukker øker insulinproduksjon og skaper høye bloduskkersvingninger.
  2. Spis mer fargerike grønnsaker, spesielt brokkoli og grønnkål. Grønnsaker gjør kroppen mer basisk og inneholder magnesium, plantestoffer og antioksidanter.
  3. Erstatt noe av kjøttmåltider med belgvekster som inneholder naturlig planteøstrogen og planteprotein.
  4. Spis mer urter, spesielt gurkemeie, oregano, kanel og ingefær er styrkende betennelsesdempende urter.
  5. Velg kaldpresset naturlige oljer og sunne fettstoffer. Erstatt solsikkeolje og raffinerte planteoljer med Olivenolje, kaldpresset rapsolje, kokosolje og hampolje. Avokado. Omega 3 fra fisk, valnøtter og linfrøolje.
  6. Spis en håndfull med usaltet nøtter og frø hver dag. Varier med ulike slag.
  7. Unngå for mye melkeprodukter (laktose og melkeprotein kasein). Velg hele og rene melkeprodukter, unngå lettvarianter og melkeprodukter tilsatt sukker. Varier med havremelk, mandelmelk eller kokosmelk.
  8. Innta daglig eplecidereddik. Eplecidereddik hjelper kroppen med å opprettholde basisk pH-verdi som fører til en friskere kropp. Eplecideredikk påvirker både pH balansen, magesyren og enzym nivået noe som er viktig for å opprettholde en god fordøyelse.
  9. Spis probiotisk og prebiotisk mat. Ta vare på magen og spis mat som gir økt andel av gode bakterier i tarmen.
  10. Erstatt kaffe (maks 2 kopper om dagen) med grønn te eller urtete. Koffein virker sterkt stimulerende på nervesystemet og for mye kaffe kan stresse kroppen. Det er også mye syre i kaffes om kan påvirke magen i for store mengder. I motsetning til kaffe, blir koffeinet i grønnte sluppet langsomt i kroppen. Av denne grunn gjør den oss våkne og oppvakte uten at vi blir overstimulert. Dessuten er te rik på antioksidanter og aktive stoffer som øker energiomsetningen. Urtete er koffeinfri og inneholder helsebringende stoffer.

Andre tips:

Når er du i lykkehormon balanse?

#bevisstgjøring #hormonbalanse #balanseihverdagen