You are currently viewing 10 helsefordeler med å praktisere takknemlighet

10 helsefordeler med å praktisere takknemlighet

Det er mange grunner til å praktisere takknemlighet. Det er gjort flere oppsiktsvekkende studier som viser mange helsefordeler. Lykke vokser med grad av takknemlighet. Lykkefølelse er en opplevelse vi kan skape selv.

Takknemlighet øker din mentale, fysiske og spirituelle helse.

Det er mange måter å praktiserer takknemmelighet. Alt fra å skrive journal, til å dele takknemmelighet rundt middagsbordet, til å finne noe å være takknemlig for i en hver situasjon hvor en kan snu en vanskelig hendelse til noe positivt. Uansett hva som skjer i livet vårt, har vi noe å være takknemlig for. F.eks at vi har friskt vann i springen, vi kan ta en varm dusj, at vi alltid har tilgang til mat,etc. Ved å sette pris på det du har, det du kanskje tar forgitt, vil føre til økt fokus på det du kan være takknemlige for. Forskning viser at vi lager nye nervebaner som påvirker vår hjertefrekvens. På sikt vil det gjøre at du automatisk blir mer takknemlig over det du faktisk har i livet. Hjernen er konstruert slik at vi legger kun merke til det vi fokuserer på, og ofte er det det vi mangler ,eller tror vi trenger i livet. Hjernen vår kan trenes opp til å fokusere på takknemlighet som vil gi oss mer glede. Det er en kraftfull øvelse som kan endre livet ditt på flere måter.

10 helsefordeler med å praktisere takknemlighet;

1. Gjør oss gladere

Takknemlighet demper frykt og depresjon. Det reduserer negativ tankegang fordi du inkluderer en mer positiv innstilling til det du har i livet ditt. Og ikke fokuserer så mye på det du mangler.
Vi får en vane for å være takknemlig for det vi har og finner mer glede i det. Dette viser studier og forskning.

2. Reduserer stress

Takknemlighet gjør oss roligere og regulerer følelsene våre bedre. Hjerterytmen reduseres ved å praktisere takknemlighet. Hjerterytmen er knyttet til hvordan vi føler oss. Ved å fokusere på det som får oss til å føle oss godt, gjør at vi roer ned systemet vårt. Neste gang du føler deg stresset forsøk å gjøre dette. Sett deg ned, lukk øynene og lag en liste i hodet ditt med det du er takknemlig for i livet ditt akkurat nå. Det kan være vanskelig i starten, men det vil gjøre at du blir roligere og kan sette ting mer i perspektiv når stresset har senket seg.

3. Øker selvfølelsen

Ved å fokuserer på det vi har å være takknemlig for, kan gjøre at vi føler oss bedre om oss selv. Vi har alle noe å være takknemlig for uansett hvilke situasjon vi er i. De personene som er flinke til å være takknemlig har ofte en evne til å sette pris på andre mennesker mer og opplevelser som kommer i livet.  Det er lett å sammenligne seg med andre. Om vi stopper opp å fokuserer mer på det vi har i livet vårt, og er takknemlig for det, vi vil føle oss sterkere og tryggere i våre egne liv.

4. Mer motstandsdyktig mot livet

Mer takknemlighet vil gi mer motstand for det som skjer i livet ditt. Livet er dynamisk og det går ikke alltid som planlagt. Vi har allikevel mange grunner til å være takknemlig som gjør at du jorder deg mer i det du har. Og ikke blir så revet med av det som ikke går riktig eller det du tror du mangler.

5. Kan bedre søvn

Ved å ende dagen med å fokusere på det som har vært bra med dagen, det du likte og det du satt pris på, vil gjøre at hjernen kobler dette med positive følelser.  Sett av 10 minutter til å dele dette høyt med din partner eller å skrive det ned i en dagbok. Det gjør at du klarner hodet og husker på de små gode stundene i løpet av dagen. Forskning viser at det forbedrer søvnen din betraktelig. Hjernen vår er konstruert til å huske på det som gikk galt og det som var vanskelig. Det gjør den for å beskytte oss mot fare. Det som ofte er realismen er at vi overdriver tankevirksomheten mot det som er negativt og glemmer alt det positive som også skjer. Tren opp evnen til å fokusere mer på det vi har og det som gikk bra i løpet av dagen. Som følge av dette kan søvnen vår bli dypere og roligere.

6. Bedrer fysiske helsen

De som praktiserer takknemlighet viser seg i studer å trener mer regelmessig. Det å fokusere på det du faktisk kan gjøre med kroppen og ikke det som begrenser deg, gjør at du er fysisk aktiv på en annen måte. Det er ofte innstilling om å bevege seg som avgjør om til hvilke grad du faktisk gjør det. Fysisk aktivitet fører til mindre smerter i kroppen og mer energi. Og generelt bedre helse. Det gjør at du motiveres til å være enda mer i bevegelse.

7. Bedrer romantiske forhold

Ved å utrykke hva du setter pris på med din partner daglig vil føre til økt intimitet og dypere samhold. Når var den siste gang du fortale din partner hva du er takknemlig for ved han eller henne? Vi glemmer ofte å si det til våre nærmeste fordi vi tar det for gitt at de vet det.

8. Bedrer vennskap

Det samme gjelder vennskap, ved å si og vise hva vi setter pris på og er takknemlig for ovenfor våre venner vil føre til nærmere kontakt og mer åpen dialog. Som kan føre til mer empati og åpenhet i vennskapet. Det genererer gode følelser begge veier ved å si positive ting til hverandre.

9. Gjør oss bedre ansatte

Bare det å kjenne at vi er takknemlighet for at vi har en jobb og får en lønnslipp kan gjøre oss til bedre ansatte. Det er mange mennesker i verden som er arbeidsløse og sliter økonomisk. Ofte tar vi det for gitt i Norge at vi har en jobb og får en god inntekt. Det er slettes ikke slik for alle. Åpne opp perspektivet og se på hva som skjer i verden! Sett deg inn i helhetlig perspektiv.  Bedrifter har også press på å holde økonomien og produktiviteten i sjakk. Du er en del av brikken som ansatt. Din innsats, uavhengig av din stilling er betydningsfull for at hjulene i bedriften går rundt.

10. Gjør at vi finner mer mening på jobben

Når vi finner mening i det vi gjør, føler vi at vi har mer motivasjon til å gjøre en daglig god innsats på jobb. Takknemlighet for oppgavene du gjør på jobben, gjør at du finner mer mening i å gjøre dem. Det gir en motivasjon til bedre energi og flyt på jobben.

Hvordan praktisere takknemlighet? Her er noen eksempler.

  • Del 3 ting du er takknemlig for ved middagsbordet med familien. Det kan være små ting som at du satt pris på morgen kaffen, en hyggelig telefon fra en venn, at din partner sa eller gjorde noe hyggelig, eller små ting som at noen gikk ut med søppelen, eller ryddet opp etter seg. Det kan ha stor effekt ved å vise takknemlighet for små ting. Det kan øke motivasjonen for andre til å gjøre mer positive ting og det føles godt å kunne glede andre med å vise at en setter pris på det.
  • Skrive i dagbok/journal hver kveld hva du er takknemlig for i løpet av dagen. Du kan gjerne gjenta ting hver dag. Det som er viktig er å kjenne på takknemlighet, ikke hva det faktisk skyldes. Bruk til til å ta det innover deg slik at du kan kjenne det i hjerte.
  • Legg merke til de små tingene i livet, som fuglen som sitter i et tre, om en person ser deg i øynene og smiler, hvordan morgen kaffen føles, eller hvordan lunsjen virkelig smakte.
  • Fortell noen hva du liker med dem og hva du setter pris på. Enten i dag eller noe de gjorde tidligere.
  • Gjør noe hyggelig for en annen person. Kjenn etter hvordan du føler det når du gjør noe for andre.
  • Lukk øynene og legg hendene på hjerte. Tenk på ting du er takknemlig over og kjenn den gode følelsen det gir.
  • Send takknemlighet ut til universet eller via en liten bønn.

Kilder

  • https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier
  • https://www.healthline.com/health/benefits-of-gratitude-practice