You are currently viewing 10 grunner til hvorfor spise HAVRE

10 grunner til hvorfor spise HAVRE

Hvis jeg bare kunne velge 1 ting, jeg kunne ha med meg som mat på en øde øy, så ville det vært havre. Jeg tror faktisk ikke jeg kan leve uten havregryn:) Kroppen min vil ha havre hver dag… Enten som varm grøt, havre bløtlagt over natten eller havremüsli med yougert. Jeg har lenge vært nysgjerrig på grunnen for at havre gjør så godt, og hvilke konkrete næringsstoffenes den inneholder. Etter å ha samlet informasjon har jeg kommet frem til 10 gode grunner til å fortsette å spise havre hver dag

10 grunner til hvorfor spise havre (gjerne hver eneste dag!)

1.
Havregryn er regnet som det sunneste kornslaget i verden. Havre inneholder kostfiber betaglukan, sunt fett og godt med proteiner (13 g pr 100 gram havregryn). I tillegg til vitaminer (spesielt B-vitamin) og mineraler som jern, magnesium, folat, sink og kalium.

2.
Havre inneholder store mengder av kostfiberet betaglukan som er godt for fordøyelsenFiberet gir mat til de gode bakteriene i tarmene og øker totalt veksten av gode bakteriene. Over 75 % av immunforsvaret sitter i fordøyelsen! Jo flere gode bakterier du har i tarmen, jo sterkere vil immunforsvaret bli.  Det er for øvrig gjort mye interessant forskning rundt betaglukaner og kostfiberets helsemessige fordeler i tarmen.

3.
Havre inneholder antioksidanter fra polyphenols som er en unik gruppe antioksidanter fra avenanthramides, som hovedsakelig er funnet i havre. Antioksidantet Avenanthramides beskytter cellene mot sykdom (oksidativ stress). Det kan også bidra til lavere blodtrykk ved å øke produksjonen av nitrogenoksid. Dette molekylet bidrar til å utvide blodårer og fører til bedre blodstrøm.

4.
Havre bidrar til å senke LDL-det dårlige kolesterol. Betaglukan kostfiberet oppløses i vann og danner en tykk, gel-lignende oppløsning i tarmen. Det binder seg til kolesterol og frakter det ut med avføringen.

5.
Kostfiberen i havregrøt tas langsomt opp i tarmen, og gir en langsom blodsukkerstigning. Havregrøt gir derfor mye energi og en langvarig metthetsfølelse. Et stabilt blodsukker er helt vesentlig for jevn energi og stabilt humør. Måltidet du startet med om morgen setter en standard for blodsukkeret resten av dagen, derfor er det smart å starte med havregrøt om morgen som bidrar til en langsom blodsukkerstigning. 

6.
Kroppen trenger daglig opptil 30 g kostfiber for å holde fordøyelsen optimalt i gang og forskning viser at ved forstyrret tarm så trenger vi enda mer fiber. Havre er en ekstremt god kilde til kostfiber (betaglukaner) som vil føre til normal jevnlig avføring og unngå forstoppelse. Tilsettes noen svisker, aprikos eller dadler så vil det garantert gi gode resultat for fordøyelsen.

7.
Havre er også i utgangspunktet glutenfritt. Gluten er en blanding av to proteinene gliadin og glutein. Havre inneholder ikke noen av dem i opprinnelig stand, men kan bli forurenset gjennom landbruksproduksjonen som ved såing eller senere i produksjonsprosessen. Glutenfrie havregryn er tilgjengelig i de fleste supermarked og helsekost butikker. Havre kan derfor spises av alle, også de som har cøliaki eller glutenintoleranse.

8.
Alt du trenger til et måltid med havre er i bunn og grunn vann og salt. Ved å tilsette melk (mandelmelk eller havremelk er veldig godt!) så vil grøten bli fyldigere og rundere på smak. Videre så er det fantasien som setter begrensninger. Havregrøt kan varieres i det uendelige. Frø, nøtter, krydder, bær og ulike søtninger kan varieres slik at du ikke blir lei! Havregrøt kan kokes eller bløtlegges. Et tips er å legge havregryn i bløt over natten med litt himalayasalt. «Overnight Oats- kjøleskapsgrøt» På den måten blir næringsstoffene i grynene aktivisert og lettere fordøyelig.

9.
Havre er en meget rimelig ingrediens samtidig som den er næringsrik! Havre kan strengt tatt spises til alle måltider (frokost, lunch, middag eller kveldsmat). Det vil si ikke alle måltider i løpet av dagen, men til frokost en dag eller kveldsmat dagen etter. Om du tilsetter en smørklatt i en god porsjon havregrøt med melk så kan den også fungere som en middag enkelte dager.

10.
Havre er beroligende på kropp og sinn. Havre inneholder magnesium og B-vitaminer som er avslappende på muskler og nervesystem, i tillegg senker det blodtrykket. Et godt råd er å spise en porsjon havregrøt med litt banan (rik på vitamin B6 som øker opptaket av magnesium) på kvelden og du vil forhåpentligvis sove godt! Kombinasjonen med magnesium og B-vitaminer er avslappende på nervesystemet og havre er beroligende for tarmene.

Helsemessige fordeler med havre som inneholder store doser med kostfiberet betaglukan : • Redusert LDL kolesterol  •Redusert blodsukker og insulin respons  • Økt metthetsfølelse • Økt vekst av gode bakterier i fordøyelseskanalen

Oppskrifter med HAVRE

Kilder:

  • Matvaretabellen
  • https://authoritynutrition.com/9-benefits-oats-oatmeal/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Avenanthramide
  • https://www.nutritionsecrets.com/health-benefits-of-oats/