sukker 1Karbohydrater inndeles i monosakkarider, disakkarider og polysakkarider, dvs. sukkerarter som inneholder ett, to eller flere sukkermolekyler. Raffinert hvitt sukker er et monosakkarid med et sukkermolekyl. Monosakkarider har kraftig påvirkning på blodsukkeret og insulinutskilling i kroppen.

Raffinert hvitt sukker inneholder NULL næring. Sukker har høy Glykemisk indeks (GI68) og gir kraftig blodsukkersvingninger. Glykemisk indeks (GI) beskriver hvor mye en matvare påvirker blodsukkernivået.

Sukker er næring for dårlig bakterier i kroppen. Sukker i store mengder er også betennelseøkende i kroppen og kan blant annet trigge sykdomsceller.

Kunstige søtstoffer (aspartam, etc) og raffinert hvitt sukker er noe vi ikke bør overbelaste kroppen vår med. Om du ønsker å ta vare på helsen din og forebygge aldringsprosessen, så er første steget å begrense sukker og raffinerte karbohydrater i kosten.

Jo høyere inntak av sukker vi har i kostholdet vårt, jo mer sukker får kroppen behov for. Tips: For å dempe søt behovet ta tilskudd av mineralet krom. Krom virker stabiliserende på blodsukkeret. Mineralet krom inngår i en forbindelse som påvirker transporten av sukker inn i cellene.

 

imageDet finnes mange sunnere sukkeralternativer på markedet som både har lavere påvirkning på blodsukkeret, mindre kalorier og som i enkelte tilfeller inneholder næring. Alternativ er å la det søte komme fra naturlige kilder som frukt og bær.

Her er en oversikt over sunnere sukkererstatninger på markedet:

spoon with sugarSukrin/ Erythritol

Sukrin er et sukkeralkohol som forekommer naturlig i noen frukter, bl.a. pærer, druer, melon og sopp. Sukkeralkoholer er en gruppe stoffer som opptrer i naturen. Kjemisk sett har de likheter med både sukker og alkohol, men på tross av navnet, er de ingen av delene. Sukrin er basert på en sukkeralkohol som heter Erythritol. Erythritol fremstilles gjennom en fermentering.  Kroppen behandler Sukrin annerledes enn de andre sukkeralkoholene (eks. xylitol/bjørkesøt ). Sukrin er det minste sukkeralkoholet vi kjenner, og blir tatt opp nesten fullstendig (90%) i tynntarmen, og skilt ut uforandret. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen, men utskilles ubrukt gjennom urinen. Sukrin ble godkjent i Norge i 2006.

Helsemessige fordeler:
Sukrin/Erythritol inneholder nesten ingen kalorier og har ingen påvirkning på blodsukkeret. Studier viser at Erythritol er tannvennlig og bidrar ikke til de samme tannproblemene som sukker gjør. Der et et bra søtningsmiddel for personer med diabetes, siden Sukrin ikke har negative effekter på blodsukkernivået.

Sukrin er lik farin sukker i utseende og konsistens og kan fint erstatte farin sukker i bakeverk. For best smak (for mye Sukrin kan bli litt isende/kjemisk i smaken) er det fint å blande Sukrin med kokosblomstsukker (bruk 50/50 i oppskrifter). Sukrin kan kjøpes hos de fleste helsekostbutikker og nå i mange matvarebutikker. Du kan kjøpe Sukrin rimelig her på I-herb.

Som med alt, bruk Sukrin med måte!

Kokosblomstsukker

kokossukkerKokosblomstssukker fremstilles av nektaren til blomstene som vokser på kokosnøttpalmen. Året rundt høstes denne næringsrike nektaren som tilberedes ved svak varme slik at det dannes sukkerkrystaller. Resultatet er et naturlig og uraffinert sukker med lav glykemisk indeks (GI 35). I tillegg til den velkjente søtsmaken vi kjenner fra hvitt sukker, har det en anelse karamell smak og litt mykere konsistens enn vanlige sukkerkrystaller.

Helsemessige fordeler: Kokossukker består primært av karbohydrater, men kokossukker har mange fortrinn fordi konsentrasjon av andre næringsstoffer er høyere enn i rårørsukker og den glykemiske indeksen er mye lavere. Kokossukker inneholder jern, magnesium, sink og mange av B-vitaminene: B1, B2, B3 og B6.

Kokosblomstssukker er ypperlig i bakeverk med sin smak av karamell.

Kakao laget med Kokosblomstssukker, rå kakaopulver og mandelmelk er kjempe godt! Se oppskrift på mandelmelk her.

Stevia

steviaStevia er en urt(blomsterplante) som vokser i Nord-og Sør-Amerika og er flere hundre ganger søtere enn sukker.
Helsemessige fordeler:
Stevia har ingen virkninger på blodsukkeret og inneholder ingen kalorier. Studier har faktisk funnet at det kan forbedre både glukose toleranse og metabolsk syndrom, noe som gjør stevia ideelt for personer med insulinresistens og diabetes.

Er det trygt?
Flere studier har fastslått at begrensede mengder stevia ikke er farlig. Det er noen studier som har visst at det kan påvirke fertilitet og befruktnings evnen hos kvinner ved store mengder inntak. Stevia ble godkjent i Norge i januar 2012.

Stevia gir en bitter ettersmak for enkelte ganer. Anbefaler å bruke Sukrin eller kokossukker eller en blanding av begge i bakeverk. Noen stevia produkter inneholder maltodetrixin (mais) og andre søtningsmidler. Se etter kvalitets produkter. Flytende ren økologisk stevia fra Sweet Leaf stevia  finnes i ulike smak og er ypperlig som søtning i kaffe/te og smoothies.

Xylitol (bjørkesøt)

xylitolXylitol er et naturlig sukkeralkohol med en søthet som er veldig lik hvit sukker, men inneholder mange færre kalorier. Tradisjonelt ble xylitol fremstilt av bjørketrær, men nå lages det ofte av enten mais eller en blanding av mais og bjørk.

Helsemessige fordeler:
Xyliot påvirker ikke blodsukker på samme måte som sukker, og er et godt søtningsmiddel for personer med diabetes. (GI 7).
Xylitol har en imponerende historie ved å redusere forekomsten av hull i tenner. I USA har produsentene lov til å påstå at xylitol forebygger karies.
Du kan kjøpe xylitol som et pulver i de fleste helsekostbutikker eller mye billigere hos iherb.com. Pass på at den du kjøper er laget av 100 % bjørk og ikke fra mais hvis du vil unngå genmodifisert mat. Xylitol finnes i mange typer tyggegummi, men er dessverre nesten bestandig blandet med andre kunstige søtstoffer som aspartam som er en av verstingene.

Honning

honning

Honning er naturlig søtt og kan brukes på mange måter. I tillegg har den en rekke helsebringende egenskaper.

Honning har mindre kalorier og lavere glykemisk indeks (GI 55) enn sukker. Siden honning gir ekstra smak i tillegg til det søte, trenger du heller ikke like mye honning som sukker for å få den rette smaken.
Grunnen til at honning har lavere kaloriinnhold, er at den også inneholder vann, vitaminer, mineraler og pollen.

Honning er et naturlig antibiotikum, som kan brukes både innvortes og utvortes. Honning regnes også som et prebiotikum, som øker veksten og aktiviteten til sunne melkesyrebakteriene i fordøyelsen. Husk at den helbredende egenskapen til honningen forsvinner når den blir varmebehandlet.

Honning kan blant annet brukes som søtning i te og bakeverk. Varm melk med honning er godt kjent i kampen mot forkjølelse.

Yaconsirup

yaconrotyaconsirup

Yacosirup kommer fra yaconplanten som dyrkes i Sør- Amerika og har røtter som minner om søtpotet i formen. Plantens søtsmak kommer av et høyt innhold av polysakkaridet (FOS) inulin.

Helsemessige fordeler:
Inulin er prebiotisk og har flere helsfremmende egenskaper. Inulin (FOS) fungerer som næring til den gode bakteriefloraen i tarmen. Mesteparten av sukkeret i yaconsirup er fruktooligosakkarider (FOS) som ikke taes opp i blodet og gir derfor ingen betydelig blodsukkerøkning. Yacon har også et høyt innhold av antioksidanten flavonoider (polyfenoler) og vitamin B1 og B2.

Yaconsirup kan brukes som søtning i hjemmelaget sjokolade og annet bakverk. Smaker godt over müsli og yougert.

Agavenektar

agavenektarAgavenektar (også kjent som agavesirup) er et søtningsmiddel utvunnet fra agave, en kaktuslignende plante som vokser i Mexico. Nektaren presses fra kjernen av planten. Agavenektar er søtere enn honning, men litt mer tyntflytende.

Agavenektar består i hovedsak av fruktose og glukose. Agavenektar har lavere glykemisk indeks enn de fleste andre naturlige søtstoffer. Derfor er agavenektar et bedre valg for folk som er følsomme for sukker, og ønsker å begrense svingninger i blodsukkeret.

Agavenektar har en søt og nøytral smak som gjør at den er velegnet som søtningsmiddel i de fleste sammenhenger.

Velg rå agavenektar  som er sertifisert økologisk,  og som ikke tilsatt noen andre stoffer. Og bruk agave med måte! Ageve har høyt innhold av fruktose og i ernæringsammenheng så er det mye som er skrevet om agave. Uansett så er kvalitet agavenektar helt greit å bruke i noen oppskrifter der en skal bruke sirup eller flytende søtning.

Det finnes så mange sunnere alternativ til raffinert hvitt sukker så det er ingen grunn å la være å erstatte det helt med sunnere varianter når du har mulighet. Smaker veldig godt og er MYE bedre for helsen!

rawfoodkake

Raw food kake med næringsrike naturlig søte ingredienser♥

 Kilder: www.funksjonellmat.no. soma. no, www.rolv.no, wikipedia, foodmatters.com, Supermat boken