kakao tre

Kakaopulver blir fremstilt av bønnene til kakaotreet som vokser vilt i Amazonas regnskoger.

råkakao pulver

« Theobroma Cacao» heter kakaotreet på latinsk og betyr «mat for gudene».

Kakao inneholder mange ulike aktive helsebringende plantestoffer som påvirker oss positivt, både fysisk og mentalt. Derfor kan du telle råkakao som en grønnsak!

Kakaopulver inneholder spesielle forbindelser som påvirker vår fysiologi og hjernekjemi. Blant annet stimulerer kakao produksjonen av serotonin «vårt lykkehormon». Kakao stimulerer også sentralnervesystemet og har bevist effekt på humøret:)

Næringsstoffer i kakao

Kakao inneholder polyfenoler (flavinoid)og bitterstoffer som er antioksidanter som beskytte oss mot frie radikaler, betennelsestilstander og styrker immunforsvaret.

Av næringsstoffer inneholder kakao vitamin A, B, C, E, K og aminosyrene alanin, arginin, tyrosin, fenylalanin, valin og tryptofan. Mineraler som magnesium, kalsium jern, sink, kalium og krom.

Fettet i kakao inneholder hovedsakelig 25-35 % naturlig mettet fettsyre steanin og palmitinsyre. I tillegg 35 % enumettet fett og litt flerumettet linolsyre.

Studiene av kakaoens helsebringende og positive effekter er mange.

Kakao er en av våre beste kilder til flavonoider. Flavonoider er som nevnt en kraftige antioksidanter som blant annet beskytter blodårene og gjør dem mer elastiske. Flavonoider bidrar også til å redusere det «dårlige» kolesterolet (LDL-kolesterolet), senke blodtrykk og øke blodsirkulasjon. Og kan dermed være med på å redusere risikoen for slag og hjertesvikt.

Et par biter mørk sjokolade kan redusere risikoen for blodpropp med 20 – 50% mener forskere fra University of Dundee, som anbefaler mørk sjokolade på lange flyturer.

Kakao skjerper hjernen! Flavanoidene i sjokoladen utvider blodkar i hjernen og øker dermed blodstrømmen slik at den får mer oksygen, noe som gir den oppkvikkende og energigivende egenskaper. Den kan også bedre konsentrasjonen viser forskning.

Lystsenteret i hjernen våkner til liv når du spiser sjokolade! 

Det er faktisk en rekke fordeler ved å nyte mørk sjokolade. Sjokolade har den vidunderlige egenskapen at den påvirker dopaminnivået i hjernen. Fenyletylamin «Love drug» og anandamid «lykkestimuli» virker på hjernens «lystsenter» og begge stoffene finnes i kakao. Dersom sjokoladen smelter i munnen, vil fenyletylamin absorberes direkte i blodbanen og nå hjernen raskt. Stoffet Theobromin øker følelse av velbehag og stimulerer humøret. Det forteller forsker i farmakologi… 

Er det rart vi elsker sjokolade♥

Det er stor forskjell på rå og bearbeidet kakao, både i kvalitet og mengde aktive næringsstoffer

Nyt sjokolade med rå kakao og naturlig søtning

Bearbeidet kakao har vært gjennom kraftig oppvarming og kjemiske prosesser som blant annet fjernet bitterstoffer. Bitterstoffer i kakao er kraftige antioksidanter og det er viktig at disse bevares for å oppnå mest mulig helseeffekt. Bearbeidingen svekker plantenæringsstoffer og endrer effekten kakao har på kroppen vår.

Rå kakao er verken kjemisk behandlet eller varmet opp til over 42 grader og har de fleste næringsstoffene intakt. Fra kakaobønnene kommer råkakao, kakaomasse, kakaonibs og kakaosmør. Les om de ulike bearbeidelse av kakaobønnen i dette interessante innlegget. 

Lag sjokolade med rå kakao som er proppet med næringsstoffer og naturlig søtning. Smaker godt og kan i tillegg telles som en grønnsak! Se oppskrift på rågod råsjokolade.

• Naturlig søtning du kan bruke til råkakao er: dadler, rå honning eller se oversikt her over alternativ til naturlig søtning.

Nyt små mengder med kvalitet sjokolade med minst 70 % kakao (helst 80 %) og naturlig søtning hver dag med god samvittighet! Kjøp kvalitets kakao og sjokolade- med fordel økologisk og fairtrade! Her er det helsebringende plantestoffer, mineraler og antioksidanter på lik linje som i grønnsaker.

Kilder:

• Den store Supermat boken
• artikler i Helsemagasinet VOF
• Wikipedia om definisjonen om kakao og bilder
• www.forskning.no,
• Helseguiden (Dr. Paul Clayton, Forlaget Press, 2005)
• Økosjokolade.no
• www.beritnordstrand.no/mork-sjokolade-teller-som-en-gronnsak/