En håndfull nøtter om dagen gir kroppen mye godsaker

Nøtter inneholder stoffer som kan forebygge kreft, hjertesykdommer og livsstilsykdommer:

Proteiner som er byggesteiner i blant annet muskler, hår, hormoner og enzymer.

Sunt fett som er godt for hjerte og kolesterolet. Nøtter er rikt på enumettet og flerumettet fett.

Kostfiber som er godt for tarmfunksjonen. Kostfiber binder til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen.

          Vitamin E  antioksidant som beskytter kroppens celler fra skade.

Folat  B-vitamin som er viktig for dannelse av friske røde blodceller og normalt arvestoff (DNA).

Sink som er nødvendig for mange prosesser i kroppen, inkludert immunforsvar og sårtilheling.

          Selen som er viktig for immunforsvaret, skjoldbruskkjertelen og som er en antioksidant.

         Kalsium mineral som styrker skjelettet.

Magnesium mineral som er viktig for sunn beinbygning og har muskelavslappende effekt.

Antioksidanter som beskytter kroppen mot oksidativt stress.

Nøtter bidrar til å stabilisere blodsukkeret og er gunstig for å forebygge diabetes.

Paranøtter

Paranøtter vokser i skogene i Brasil, Bolivia og Peru. Det er ca 50m høyt tre som kan bli mellom 500 og 700 år gamle. Paranøtter inneholder 80% fett hvor mesteparten er enumettet fett. Enumettet (25g), omega 6 (20g) og mettet fett (15g).

Næringstoffer i paranøtter:
Ekstrem selenkilde
En meget god magnesiumkilde
En god kilde til E vitamin og folat

5 paranøtt dekker hele dagsbehovet for selen. Selen inngår i glutation peroksidase, et av kroppens antioksidantenzymer som beskytter mot virus og hemmer kreft.

Valnøtter

Valnøtter sitter inne i frukten på valnøtttreet og inneholder betydelige mengder omega 3, alfalinolensyre. Omega 3 bedrer insulinfølsomheten og er betennelsedempende i kroppen. Valnøtter inneholder over 80% fett hvor mesteparten er flerumettet fett. Valnøtter er den av nøttene som er mest rik på antioksidanter.

Næringstoffer i valnøtter:
Meget god kilde til omega 3
Rik på folat og jern
NB! de må ikke smake bittert, da er de harske!

Valnøtter passer godt i ulike salater og bakverk.

Hasselnøtter

hasselnøtter

Hassel vokser overalt i Europa på fuktig og mineralrik jordbunn. Hasselnøtter kan kjøpes både med og uten skall.

Næringstoffer i Hasselnøtter:
Inneholder mye enumettet fett som er godt for hjertet og kolesterolet
Godt med fiber og folat
Rik på E-vitaminer og ved å spise 50 gram, ca 20 stk, dekker du dagens behov for E-vitamin

Hasselnøttene har en smak som passer godt til desserter, kaker og i sjokolade. Ved å riste nøttene kommer nøttesmaken enda tydligere frem.

Mandler

mandlerVokser i varmt klima og har sin opprinnelse i Nord Afrika og Vest Asia og er stenen til frukten på mandeltreet. Mandler har mange gode egenskaper som er nyttig for helsen og har et høyt innhold av enumettet fett og noe omega 6 linolsyre.

Næringstoffer i mandler:
Meget rik på E vitamin og B2, godt med B3 og folat
Mineraler: kalsium, magnesium og sink
Rik på kostfiber og proteiner
Mandler har en gunstig effekt på fettstoffene i blodet og virker blodsukkerregulerende
Bidrar til fin hud

Mandler er en anvendig nøtt. Mandelmel kan erstatte korn og mandelmelk kan erstatte melk i en rekke oppskrifter. Brukes i bakeverk, marsipan, lapper/ pannekakerøre etc. Her er oppskrift på mandelmelk og mandelmel.

Cashew

Vokser ut fra cashewnøttens pæreformede frukt på Elefaniustreet og er en steinfrukt i nær slekt med mango og pistasjenøtter. Den er opprinnelig fra Sør Amerika men dyrkes i dag i mesteparten av Asia.

Næringstoffer i Cashewnøtter:
God kilder til folat, sink, jern og magnesium.
Inneholder mye enumettet fett og har lav GI, hvilket betyr at karbohydratene brytes ned langsomt i kroppen.

Cashewnøttene har en egen søt nøttesmak som er helt ulik andre nøtter og brukes mye i wokretter, i salater og som snacks.

Peanøtter

peanøtter

Peanøtter tilhører belgfruktfamilien og er meget rik på både proteiner og fiber. Sist, men ikke minst, byr de på både E- og B-vitaminer og mineraler som kalium, magnesium og jern.

Peanøttene bidrar også med sterk antioksidantkraft fra resveratrol, kjent som gnistslokker i rødvin.

Peanøtter har kraftigere antioksidanteffekt! Lett ristede peanøtter har et høyere antioksidantnivå enn rå peanøtter!

Her er en oversikt over innholdet i forskjellige typer nøtter.

(Alle verdier pr 100 g)

Type nøtt Energi
(kcal)
Protein
(g)
Fett
(g)
Karbo-hydrat (g) Kostfiber (g)
Mandler 577 21,2 49,2 6,3 12,2
Paranøtter 680 14,3 66,4 2,6 7,5
Cashew 598 15,3 46,4 28,5 3,0
Kastanje (ristet) 182 3,2 2,2 34,0 6,8
Hasselnøtt 645 15,0 60,8 4,8 9,7
Macadamia 753 7,9 75,8 5,6 8,6
Pekan 721 9,2 72,0 4,4 9,6
Pinjekjerne 697 13,7 68,4 5,0 3,7
Pistasje 543 21,0 44,8 9,1 9,9
Valnøtt 672 15,2 65,2 2,7 6,7
Peanøtter 622 24,8 53,0 7,7 7,7

Unngå å henge deg opp i kalorier i nøtter. Dette er sunt fett som gir masse energi! Det finnes gode kalorier og dårlige kalorier… Det blir feil å sammenligne kalorier når det kommer til næringsinnhold i enkelte matvarer.
Alt med måte! En håndfull nøtter om dagen er det som anbefales.

Velg kvalitetsnøtter som er ubehandlet, uten raffinert salt og vegetabilske olje!