kakao tre

Kakaopulver blir fremstilt av bønnene til kakaotreet som vokser vilt i Amazonas regnskoger.

råkakao pulver

« Theobroma Cacao» heter kakaotreet på latinsk og betyr «mat for gudene».

Kakao inneholder mange ulike aktive helsebringende plantestoffer som påvirker oss positivt, både fysisk og mentalt.

Kakaopulver inneholder spesielle forbindelser som påvirker vår fysiologi og hjernekjemi. Blant annet stimulerer kakao produksjonen av fenyletylamin og serotonin (vårt lykkehormon) som er oppløftende på humøret.

Kakao inneholder også polyfenoler som er antioksidanter som beskytte oss mot frie radikaler, betennelsestilstander og enkelte krefttyper.

Kakao inneholder vitamin A, B, C, E, K og aminosyrene alanin, arginin, tyrosin, fenylalanin, valin og tryptofan. Mineraler som magnesium, kalsium jern, sink, kalium og krom.

Fettet i kakao inneholder hovedsakelig 25-35 % mettet fettsyre steanin og palmitinsyre. I tillegg 35 % enumettet fett og litt flerumettet linolsyre. En studie viser at stoffene i kakao kan gjøre blodårene mer elastiske og reduserer faren for blodpropp.

Lystsenteret du har i hjernen våkner til liv når du spiser sjokolade! 

Det er faktisk en rekke fordeler ved å nyte mørk sjokolade. Sjokolade har den vidunderlige egenskapen at den påvirker dopaminnivået i hjernen. Fenyletylamin «Love drug» og anandamid «lykkestimuli» virker på hjernens «lystsenter» og begge stoffene finnes i kakao. Dersom sjokoladen smelter i munnen, vil fenyletylamin absorberes direkte i blodbanen og nå hjernen raskt. Stoffet Theobromin øker følelse av velbehag og stimulerer humøret. Det forteller forsker i farmakologi… 

Er det rart vi elsker sjokolade♥

sjokolade

Det er stor forskjell på rå og bearbeidet kakao, både i kvalitet og mengde aktive næringsstoffer

kakao

Bearbeidet kakao har vært gjennom kraftig oppvarming og kjemiske prosesser som blant annet fjernet bitterstoffer. Bitterstoffer i kakao er kraftige antioksidanter og det er viktig at disse bevares for å oppnå mest mulig helseeffekt. Bearbeidingen svekker plantenæringsstoffer og endrer effekten kakao har på kroppen vår.

Rå kakao er verken kjemisk behandlet eller varmet opp til over 42 grader og har de fleste næringsstoffene intakt.

Lag sjokolade med rå kakao som er proppet med næringsstoffer. Se oppskrift her.

Nyt små mengder med kvalitet sjokolade med minst 70 % kakao (helst 80 %) hver dag med god samvittighet! Kjøp kvalitets kakao og sjokolade- med fordel økologisk!

Kilder: Den store Supermat boken, samt artikler i Helsemagasinet VOF