grønnkål

Grønnkål er en gammel grønnsaksplante her i Norge. Den er svært hardfør, den tåler frost og kan til og med overvintre. Grønnkål er overlegent den mest næringsrike kålsorten. Den er svært rik på kostfiber, vitamin A (i form av betakaroten), vitamin E, vitamin B6, folat, jern, vitamin C og klorofyll. Og i tillegg er den en meget god kilde til kalsium – grønnkål inneholder mer kalsium enn melk pr 100 gram. (tall fra matvaretabell-se kildehenv.)

Grønnkålchips

 grønnkålchips

Ingredienser:

en pakke grønnkål
  rå extra virgin kokosolje (eller kaldpresset olivenolje)
Om du vil spice opp grønnkålchipsen kan du tilsette cayennepepper, paprika, chili og currykrydder

Slik gjør du:

  1. Skyll og rens grønnkålen.
  2. Riv bladene i grove biter.
  3. Gni inn grønnkålen med kokosolje og fordel grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir, dryss over godt med himalayasalt.
  4. Stek grønnkålen ved 125 ˚C (bruk varmluft) til grønnkålen blir sprø. Det tar ikke så lang tid, ca. 20 minutter. Hold temperaturen lav for å bevare mest mulig av næringstoffene. Snu dem eventuelt en gang underveis i stekingen og legg til steketid om du ser at grønnkålen ikke er blitt helt sprø.

#NYT#REN MAT #Spis bedre, ikke mindre

grønnkålchips2

Næringsinnhold grønnkål per 100 g

( Matvaretabellen 2006)

Beskrivelse Enhet Verdi
Spiselig andel % 60
Vann g 85
Energi kJ 150
kcal 36
Protein g 3,3
Fett g 0,7
Mettet g 0,1
Trans g 0
Énumettet g 0
Flerumettet g 0,5
Kolesterol mg 0
Karbohydrater g 2,2
Stivelse g 0,1
Mono- og disakkarider
(naturlige sukkerarter)
g 2,1
Tilsatt sukker g 0
Kostfiber g 3,8
Vitamin A RAE 446
Retinol µg 0
Betakaroten µg 5350
Vitamin D µg 0
Vitamin E alfa-TE 5,4
Vitamin B1 (tiamin) mg 0,11
Vitamin B2 (riboflavin) mg 0,13
Niacinekvivalenter NE 1,6
Niacin mg 1
Vitamin B6 mg 0,3
Folat µg 120
Vitamin B12 µg 0
Vitamin C mg 120
Kalsium (Ca) mg 157
Jern (Fe) mg 1,7
Natrium (Na) mg 12
Kalium (K) mg 530
Magnesium (Mg) mg 30
Sink (Zn) mg 0,4
Selen (Se) µg 2
Kobber (Cu) mg 0,03
Fosfor (P) mg 56

 

Kilder: matvaretabellen.no/#groennkaal-raa- www.matvaretabellen.no/#lettmelk-