Fermentering er i full blomstring over hele landet og jeg har testet ut å fermentere rødbeter i saltlake. Det gikk overraskende bra!

Helsefordelene med rødbeter er mange. De er fulle av næringsstoffer som B-vit, jern, mineraler og er godt for tarmhelsen. Rødbeter er også rik på nitrat, et stoff kroppen omdanner til nitrogenoksid, som utvider blodårene og transporterer oksygen til blodet og musklene. Blodførselen til hjernen øker også, noe som bedrer hjernes kognitive funksjoner. Du kan lese mer om rødbeter her og se oppskrift på rødbetsalat. 

Fermenterte grønnsaker har et høyt innhold av levende mikroorganismer- naturlig probiotika til vårt tarmsystem. Fermentering er en gjæringsprossess hvor organiske stoffer langsomt brytes ned av mikroorganismer og enzymer, som i hovedsak omdanner karbohydrater til alkoholer og organiske stoffer. Fermentering vil forlenge holdbarhet på grønnsaker, bevarer næringsstoffer og smak på en naturlig måte.

FERMENTERTE RØDBETER

Ingredienser

3 mellomstore økologiske rødbeter
♥ 1 ss karve
♥ 5 dl saltlake

Slik lager du saltake:

Kok opp 5 dl vann og tilsett 1 stor ss salt. Avkjøl.
Saltet skal være uraffinert og uten tilsetninger. Bruk himalayasalt eller havsalt.
Nå har du saltlake til å fermentere grønnsaker i. Salt hemmer oppvekst av sopp og bakterier i fermenteringsprosessen.

 

Slik gjør du:

  1. Skrell rødbetene. Vask dem og skjær dem i tynne skiver. De må skjæres i ganske tynne skiver ellers vil de bli harde å spise etter fermenteringen.
  2. Legg rødbetskivene i et halvliters norgesglass sammen med karve.
  3. Hell over saltlaken til det dekker godt over rødbetene og at det gjenstår litt luft på toppen.
  4. La glasset stå i romtemperatur i 3-5 dager. Legg ett kjøkkenhåndkle over, men sett ikke på lokk.
  5. Oppbevares videre i tett glass i kjøleskapet.

 

#fermenterte rødbeter #godt for kroppen

 

Kilder

Oppskriften er hentet fra boken Tarmens medisin av Berit Nordsstrand