spiret bokhvete

Hvorfor er spiret så bra?

Spirer er fersk og levende mat full av vitaminer og næring.

Lettfordøyelig

Ved spiring dannes enzymene som er nødvendig for fordøyelsen. I tillegg omgjøres stivelse til enkle, lettfordøyeleige sukkerarter som gir kroppen en jevn tilførsel av energi.

Økt næringsopptak og næringsinnhold

Spiring bryter ned antinæringsstoffer, blant annet fytinsyre, og øker biotilgjengeligheten av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Dette resulterer i et høyt næringsopptak.

I realiteten kan du spire det meste. Frø, korn og ulike belgvekster. Mungbønner og alfalfa egner seg godt fordi de tar kort tid å spire. Bokhvete et et lite næringsrikt frø som også er enkelt å spire. Se fremgangsmåte for spiring av Bokhvete og oppskrift på raw snackskuler med spiret bokhvete.

Spiret bokhvete

bokhvete

Bokhvete er små frø til en urt som har sin opprinnelse i Asia. Bokhvete er glutenfritt og lett fordøyelig. Rik på protein, spesielt aminosyren lysein, kalsium, jern og magnesium. Bokhvete inneholder rutin som er styrkende på blodåreveggen og bidrar til å senke kolestrolet.

Ved å spire frøet og tørke på lav temperatur bevares alle næringsstoffene og du får i deg mer næring og vitaminer!

Fremgangsmåte for å spire bokhvete:

  1. Kjøp hele økologiske bokhvete frø.
  2. Bløtlegg ønsket mengde bokhvete i ca 30 min (bokhvete trenger ikke å bløtlegges lenger). Bløtlegging fjerner enzym-hemmere som finnes i nøttene og gjør dem lettere for oss å fordøye.
  3. Skyll bokhveten godt etter bløtleggingen. Det dannes et slim når bokhveten er bløtlag, alt dette må skylles nøye bort.
  4. Spir i et glass med netting eller spir frøene i en sil med et klede over. Du får kjøpt spire glass og utstyr på ulike helsekoster og på nettSpiretiden for bokhvete er ca 1-2 døgn. De skal få en liten «hale» når de har spirt, du kan spire lenger om du vil. Husk å skylle spirene 2-4 ganger daglig, minimum morgen og kveld.
  5.  Når spirene dine er klare skyller du dem godt og legger dem ut over litt papir eller et håndkle på kjøkkenbenken så de får tørke litt der.
  6.  Så skal de tørkes i ovnen på 50 grader varmluft. ingen over- eller undervarme. Eller helst i en dehydrater som ikke overstiger 42 grader – 2-4 timer i ovnen må til for å få spirene helt tørre i ovnen.
  7. Prosessen tar litt tid.. men som takk har du næringsrikt spiret frø som du kan oppbevar på glass alle fall 1-2 måneder. Det smaker godt i müsli, over salater og gir «crunch»i raw food snacks.

Du kan spire bokhvete selv eller kjøpe ferdig fra sprotuted bokhvete fra Natures greens som selges på helsekost.

Sprout Food (spiret mat) er økologisk frø og korn som har gjennomgått en skånsom spire- og tørkeprosess, ved temperatur under 42°C. Optimal tid, temperatur og fuktighet er viktig for en vellykket prosess. Spiring øker mengden og biotilgjengeligheten (bedrer opptak i kroppen) av næringsstoffene i betydelig grad, samt reduserer Fytinsyre og andre blokkere som hemmer opptak av næring.  Behandlingen bevarer alle næringsstoffene og enzymene som er viktige for fordøyelsesprosessen. Derfor er SproutFood svært energirik og livgivende mat som kan bety mye for magen og helsen!

Bokhvete, hele   100 gram

NÆRINGSSTOFF MENGDE ENHET
SPISELIG DEL 100 %
KILOKALORIER 335 KCAL
FETT 2 G
OMEGA-3 0,04 G
OMEGA-6 0,48 G
KARBOHYDRAT 65,3 G
STIVELSE 64,9 G
MONO- OG DISAKKARIDER 0,4 G
KOSTFIBER 5,8 G
PROTEIN 11,1 G
VITAMIN A 1 RAE
BETA-KAROTEN 12 ΜG
VITAMIN D 0 ΜG
VITAMIN E 0,1 ALFA-TE
TIAMIN 0,39 MG
RIBOFLAVIN 0,1 MG
NIACIN 3,5 MG
VITAMIN B6 0,4 MG
FOLAT 40 ΜG
VITAMIN B12 0 ΜG
VITAMIN C 0 MG
KALSIUM 18 MG
JERN 3,8 MG
NATRIUM 1 MG
KALIUM 460 MG
MAGNESIUM 180 MG
SINK 2,5 MG
SELEN 5 ΜG
KOPPER 0,62 MG
FOSFOR 320 MG
JOD 0,5 ΜG

 

RAW coco crunch snackskuler med spiret bokhvete

Har du smakt de gode coco crunch-kulene til Funky Fresh Foods? Her er en tilsvarende oppskrift!

Oppskriften er glutenfri, laktosefri og melkefri

coco crunch bokhvete kuler

Ingredienser ca 10 kuler

  • 1,5 dl havregryn
  • 3 ss råkakao
  • 3 ss kokosmel/kokosflak +kokosmasse til å trille kulene i
  •  1 ts pulver espressokaffe
  • 1/2 ts ekte vaniljepulver
  •  litt havsalt/himalayasalt
  •  3 ss agavesirup/ricemalt sirup/honning
  •  3 ss flytende kokosolje
  •  2-3 ss spiret bokhvete

Slik gjør du:

  • Kjør havregryn til mel i en food prosessor.
  • Tilsett kokosmel/flak, kakao, kaffe, vaniljepulver og salt. Kjør til ingrediensene er godt blandet.
  • Tilsett deretter flytende søtning og flytende kokosolje. Bland godt og kjenn på konsistensen. Kan deigen trilles til kuler? Ha eventuelt i litt mer kokosolje eller flytende søtning.
  • Helt til slutt har du i spiret bokhvete. Bokhveten skal ikke knuses helt i foodprosessoren, fordi det er det som gir «crunch»
  • Ha kokosmasse i en egen bolle. Vask hendene i litt varmt vann før du former til kuler, da fester massen seg bedre i hendene. Trill deigen til kuler og rull i kokosmasse.
  • Sett kulene til avkjøling i kjøleskapet en liten stund før du nyter!
  • Oppbevar på en glasskrukke i kjøleskapet eller en tett boks i fryseren.

coco crunch bokhvete kuler

Kilder: Pensum TMS og Natures greens. Bilder www.shutterstock.com og Funky Fresh Foods
www.matvaretabellen.no/bokhvete-hele-korn-05.231