Salat er enkelt å lage. Ved å være kreativ kan en salat bli en smakfull, mettende og et fullverdig måltid.

Her får du forslag til 5 ulike salater som passer både til lunch og middag. Bruk med fordel ferske og økologiske råvarer.

Alle oppskriftene er beregnet til ca. en porsjon salat.

Basis salatingredienser:

√ Spinatblader, grønnkål, hjertesalat, ruccola, isbergsalat eller bladsalat

√ Kaldpresset extra virgin olivenolje

pesto2

_____________________________________

1. Salat med Chèvre, valnøtter og honning

salatchevre

…………………………………………………………………………………………….
Ingredienser:

√ Se basis salatingredienser
√ 70 g fersk og myk Chèvre     
Chèvre betyr geit på fransk og er en typisk fransk geitost
√ en liten håndfull med valnøtter
√ Akasie flytende honning 
……………………………………………………………………………………………

Fremgangsmåte:
Bland mengden du ønsker med salatingredienser og legg i en salatbolle. Tilsett olivenolje i salatblandingen.

Skjær Chèvre  i i skiver og legg den over salaten. (Osten blir veldig god om du smelter den et par minutter øverst i ovnen på 150 grader).

Del valnøttene i to og dryss over salaten. Topp med flytende honning over osten og nøttene.

Bon appétit!

valnøtter

Valnøtter er hjerneføde- meget rik på omega 3!

2. Salat med egg og avokado

egg

Egg inneholder 13 % proteiner (alle essensielle aminosyrer), sunt fett og vitamin A, D, E og B-12

………………………………………………………………………………………

Ingredienser:

√ Se basis salatingredienser
√ 1-2 Egg 
√1/2 Avokado
√ noen cherry tomater
√ frisk dill
√ nykvernet pepper og himalaysalt
…………………………………………………………………………………….

Fremgangsmåte:
Bland mengden du ønsker med salatingredienser og legg i en salatbolle. Del cherrytomater i to og bland inn i salatblandingen sammen med olivenolje.

Del egget i 4 båter og legg den over salaten sammen med finhakket frisk dill og nykvernet pepper og himalayasalt. Skjær avokadoen i lange strimler og legg på toppen.

avokado

Avokado er en frukt som inneholder 85 % sunt enumettet fett, kostfiber, antioksidant vitamin C og E og karotener

3. Salat med brie, soltørket tomat og pesto

soltørket tomat brie

………………………………………………………………………………………
Ingredienser:

√ Se basis salatingredienser
√ 50 g brie (Eks. økologiske Dovre brie eller Castello organic)
Brie er opprinnelig en fransk ost fra Brieregionen sør for Paris
√ soltørket tomater (Delicata økologiske er gode)
√ paprika- rød, gul og eller grønn
√ rød løk
√ frisk basilikum
√ nykvernet pepper 
…………………………………………………………………………………….

Fremgangsmåte:
Bland mengden du ønsker med salatingredienser og legg i en salatbolle. Kutt ønsket mengde paprika og rødløk i strimler og bland inn i salatblandingen sammen med olivenolje.

Skjær opp brien i passe biter. Del de soltørkede tomatene i mindre biter og dryss over salaten. Riv noen basilikumbladene i mindre biter og dryss over salaten sammen med nykvernet pepper. Til denne salaten smaker det godt med pesto.

Her er oppskift på grønn basilikum pesto.

Basilikum er full av fytokjemikaler, vitamin C og garvestoffer. Basilikum er beroligende på mage og sinn!

4. Salat med røkelaks, fennikel og sennepdressing

røkelaks

Røkelaks er proteinrikt og inneholder flerumettet fett rik på omega 3

………………………………………………………………………………………
Ingredienser :

√ Se basis salatingredienser
√ 80-100 gram røkelaks
√ fennikel
√ vårløk
√agurk
√ frisk persille og dill
√ nykvernet pepper 
…………………………………………………………………………………….

Sennepdressing:    

image• 3 deler Røros økologisk rømme
• 1 del Dijon sennep
• Nykvernet pepper
•Hakket dill eller persille etter ønske

 

Fremgangsmåte:
Bland mengden du ønsker med salatingredienser og legg i en salatbolle. Tilsett olivenolje i salatblandingen.

Kutt opp ønsket mengde fennikel, vårløk og agurk i strimler og vend inn i salaten. Skjær røkelaksen i passe biter og legg over salaten. Finhakk krydderurtene og dryss over salaten sammen med nykvernet pepper. Rør inn alle ingrediensene til dressingen og topp salaten med sennepsdressingen.

5. Salat med parmaskinke, pinjekjerner og asparges

parmaogasparges

………………………………………………………………………………………
Ingredienser:

√ Se basis salatingredienser
√ 80 g parmaskinke
√1 liten håndfull ristede pinjekjerner
√ 2 dampet asparges
√ cherry tomater
√ rød løk
√ frisk basilikum
√ revet parmesan
√ nykvernet pepper 
…………………………………………………………………………………….

Fremgangsmåte:
Bland mengden du ønsker med salatingredienser og legg i en salatbolle. Del cherrytomatene i to, kutt rødløk i strimler og bland inn i salatblandingen sammen med olivenolje. Del de dampende aspargesene i to eller tre deler og vend dem inn i olivenolje og nykvernet pepper. 

Fordel parmaskinken og aspargesen over salaten. Rist pinjekjernene i en stekepanne og hell dem over salaten. Riv noen basilikum i mindre biter og dryss over salaten sammen med revet parmesan og nykvernet pepper. Til denne salaten passer det også godt med pesto.

Her er oppskrift på rød og grønn pesto som passer til denne salaten.

aspargies

Asparges er rik på kostfiber. God kilde til vitamin E og er svært rike på både vitamin C og B-vitaminet folat

urter2

Friske urter gir mye smak i matretter og samtidig gir helsebringende effekter. Bruk dem daglig i salat, te og matretter!

renmat3

En salat om dagen med variert grønt i alle regnbuens farger sikrer deg godt med vitaminer og fytokjemikaler (antioksidanter)!  Det anbefales å spise minst 5 porsjoner med frukt, grønt og bær hver dag, som til sammen tilsvarer ca. 500 gram. Flere ernæringseksperter og forskere anbefaler opp mot 8-10 porsjoner om dagen. Og helst fra grønnsaker. Så her er det bare å fylle opp kroppen så godt du kan!